28. března 2014 • 19:11

Hašek je zpět v Buffalu, klub pověsí pod strop haly jeho dres

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek je zpět ve městě, ve kterém proslavil své jméno a kde posbíral většinu svých zámořských trofejí. Mužstvo Buffalo Sabres se totiž rozhodlo, že pardubického rodáka poctí uvedením do klubové síně slávy a další rok navíc pověsí legendární dres s číslem 39 pod strop své haly.



Hašek se tak po Gilbertu Perreaultovi, Ricku Martinovi, Rene Robertovi, Timu Hortonovi, Dannym Gareovi a Patu LaFontaineovi stane sedmým mužem, který se v tomto klubu podobné pocty dočká.

"Vrátit se zpět do Buffala pro mě hodně znamená. Mám na tohle místo krásné vzpomínky," řekl Hašek pro oficiální účet mužstva na Twitteru.

Dvěstěčtyřiatřicet výher řadí dvojnásobného vítěze Stanley Cupu na druhé místo v historické klubové tabulce (první je Ryan Miller, který má ještě o 50 vítězství více), kolonce čistých kont Hašek s pětapadesáti stále vévodí.

V dresu Sabres odehrál "Dominátor" devět sezon, šest z nich zakončil získáním Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře, dvakrát také bral Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže.

VIDEO: Podívejte se na TOP 10 momentů Haškovy kariéry

Český gólman byl klíčovou postavou tažení za Stanley Cupem v roce 1999. Bezejmenné mužstvo předvádělo houževnatý hokej, ale Sabres především díky famóznímu gólmanovi, kterého mnozí experti nazývají nejlepším brakářem historie, sahali poprvé v historii po slavné stříbrné trofeji. Nakonec se museli sklonit před týmem Dallasu, který vyhrál sérii v poměru 4:2.

Haškova éra v Buffalu skončila 30. června 2001, to byl vyměněn do silného Detroitu, kde nakonec Stanley Cup získal hned dvakrát. Výkony olympijského vítěze z Nagana ale výrazně zasahují i do historických tabulek celé soutěže. Jeho 389 výher ho řadí na jedenácté místo v NHL, s 81 čistými konty je na šesté pozici.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud