František Suchan
1. prosince 2014 • 11:37

Dobrodinec Voráček. Hvězda Flyers pomáhá nemocným dětem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dělat jiným radost svým počínáním na ledě mu jde náramně. Vždyť taky sledovat Jakuba Voráčka je jedna z mála věcí, která teď může blažit philadelphské fanoušky. Kladenský bourák ale nezůstává jen u gólů a asistencí, činí se i jinak. Rozjel charitativní projekt, který pomáhá nemocným dětem.



Nehraje si na spasitele, nehledá přehnanou pozornost. Zkrátka jen chce zlepšit pár chvil těm, kteří se perou s osudem. Jakub Voráček jednou za měsíc za své peníze pronajme lóži v aréně Flyers. Luxusní servis při utkání nechá užít si návštěvu z míst, kde se bojuje o něco jiného, než jsou body do tabulky. V srpnu takhle pozval mladé pacienty s rakovinou z dětské nemocnice, v listopadu zase malé cukrovkáře. Osobně se jim po zápasech i věnuje, bere je do kabiny, stane se na chvíli jejich kamarádem, ne nedosažitelnou hvězdou z NHL.

„Tohle vám kompletně změní náhled na život. Člověk bývá mrzutý ze špatné přihrávky nebo promarněné šance do prázdné branky, ale pak vidí děti, které podstupují chemoterapii, ty, kteří se perou o svůj život,“ zmínil Voráček listu Courier-Post.

K charitě ho přivedla přítelkyně Nicole, která se sama angažuje v nejrůznějších projektech hokejových partnerek. Teď se stará o chod akce, nazvané Voracek’s Vault. „Jake je tak opravdový, on skutečně chce ty děti a jejich rodiny poznat. O každého se stará,“ cení si na svém příteli tmavovláska, kterou poznal už coby útočník Columbusu. „Častokrát mu říkám, že sportovci si ani neuvědomují, jakou mají moc. Každý je chce poznat, chce jejich podpisy, dresy. Je třeba si vážit toho, co máme a dělit se i s jinými.“

Zaujetí pro dobrou věc je vlastní i Voráčkovi, toho času nahánějícímu Sidney Crosbyho v čele produktivity NHL. Vidí, že starosti, jaké zažívá s Flyers mimo pozice pro play off, se ve srovnání s těmi, které hostí na stadionu, nedají srovnat.

„Jako sportovci máme obrovské štěstí, že vyděláváme dost peněz, proto není důvod, abychom jich pár nepoužili i na dobré věci. V našem životě to rozdíl neudělá, ale v životě někoho jiného může,“ popsal svůj přístup k nemocným capartům. „Taky si zaslouží být šťastní, ať už se potýkají s jakoukoliv bolestí, kterou musejí zvládnout. Co děláme my je jen maličkost. Není snadné vidět dítě v těžkostech. Ale nikdy nevíte, třeba zrovna tohle může být drobnost, která mu dá důvod bojovat ještě víc, možná i pomůže zachránit mu život.“

Tohle je zkrátka nejdůležitější gól z těch, které Jakub Voráček zatím nastřílel….

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud