15. února 2015 • 13:56

Gretzky, Hlinka, Lemieux. Co dělali, když jim bylo 43 jako Jágrovi?

Autor: bra
Vstoupit do diskuse
0
  • Zatímco Jaromír Jágr stále válí na ledě,  Ivan Hlinka ani Wayne Gretzky už ve 43 letech hokej nehráliZatímco Jaromír Jágr stále válí na ledě, Ivan Hlinka ani Wayne Gretzky už ve 43 letech hokej nehráliFOTO: Koláž: iSport.cz

    Největší hvězda v historii českého hokeje slaví. Jaromíru Jágrovi je 43 let. I v tomto věku nadále patří mezi důležité hráče New Jersey a v NHL ještě končit nehodlá. Co v jeho věku dělaly další české i zahraničí hokejové legendy jako Gordie Howe, Wayne Gretzky či Dominik Hašek? Podívejte se.

  • Gordie Howe

    Rok: 1971

    Gordie Howe Gordie HoweFoto Reuters

    Deptaný zraněným levým zápěstím a zklamaný poslední sezonou, kdy vstřelil pouhých 23 gólů a poprvé po 22 letech nebyl mezi nejproduktivnější pěticí NHL, se v létě 1971 rozhodl ukončit kariéru. Za čtvrtstoletí trvající služby ho Detroit ocenil pozicí viceprezidenta klubu. Po dvou letech se však Howe na led vrátil, do WHA, a profesionálnímu hokeji dal definitivně sbohem až v roce 1980.

  • František Pospíšil

    Rok: 1987

    František Pospíšil František PospíšilFoto Archiv Sport

    Bývalý kapitán trojnásobných mistrů světa měl za sebou už osm trenérských let. Začínal v Kladně a přes Litvínov se dostal až do reprezentace, kde dělal asistenta Jánu Staršímu. Ze tří sezon se jim dvě nevyvedly, ovšem rok 1987 byl vrcholem jejich spolupráce – na bronzovém MS ve Vídni je dělilo pár minut od zlata a na Canada Cupu se zrodila cenná remíza 4:4 s domácím týmem vedeným Gretzkým a Lemieuxem.

  • Ivan Hlinka

    Rok: 1993

    Ivan Hlinka Ivan HlinkaFoto Archiv Sport

    I on slavil 43. narozeniny jako reprezentační trenér. Paradoxně u národního týmu, který se o pár dnů dříve vlivem historických okolností přejmenoval z československého na český. Mužstvo ochuzené o Slováky dovedl na MS k třetímu bronzu (po ZOH a MS 1992), mnichovský sen o zlatých medailích zničil v semifinále Rundqvistův gól v 9. minutě prodloužení. Na zlato si kouč Hlinka musel počkat do Nagana.

  • Wayne Gretzky

    Rok: 2004

    Wayne Gretzky Wayne GretzkyFoto Profimedia.cz

    Nejlepší hokejista historie ukončil kariéru v roce 1999 a o pět let později se mohl pochlubit zlatou medailí ze Salt Lake City, k níž přispěl jako generální manažer Kanady, i úspěšnou podporou olympijské kandidatury Vancouveru. V Edmontonu a Los Angeles už měl postavené svoje sochy. Stal se také menšinovým vlastníkem Phoenix Coyotes a pomalu se chystal ujmout se trenérské funkce.

  • Mario Lemieux

    Rok: 2008

    Mario Lemieux Mario LemieuxFoto Reuters

    Kariéru ukončil ze zdravotních důvodů ve čtyřiceti letech. Podruhé a navždy. Pár měsíců před oslavou 43. narozenin jako majitel Penguins sledoval, jak tým poprvé po 16 letech nastupuje finále Stanley Cupu – bohužel bez vysněného úspěchu. Krátce poté začala stavba nové haly, kde Pittsburgh hraje od roku 2010. I díky Lemieuxově obchodní diplomacii má klub zajištěnou ekonomickou budoucnost.

  • Dominik Hašek

    Rok: 2008

    Dominik Hašek s Detroitem dvakrát slavil Stanley Cup. Dominik Hašek s Detroitem dvakrát slavil Stanley Cup.Foto Profimedia

    V době 43. narozenin byl jedničkou Detroitu, ale o tuto pozici přišel na začátku play off, po čtvrtém zápase série s Nashvillem. Cestu za Stanley Cupem sledoval z pozice náhradníka, ostatní utkání dochytal Chris Osgood. Tím skončilo Haškovo třetí angažmá u Red Wings a také zámořská kariéra. Po roční pauze to zkusil v Evropě – s Pardubicemi získal titul, s hokejem se loučil v KHL jako gólman Spartaku Moskva.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud