17. listopadu 2016 • 10:19

Gudas pod sprškou statistické chvály. Velmi chytrý hráč, chválí parťák

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho o něm teď nebylo slyšet, a to u Radko Gudase často bývá plus. Znamená to totiž, že nenápadně, ale kvalitně odvádí svou práci. Tenhle pořízek, který v přípravě na novou sezonu schytal šestizápasový distanc, se teď krotí. Na kontě má jen 2 trestné minuty za 11 utkání a zdobí ho perfektní defenzivní statistiky. „Navíc má střelu jako málokterý hráč v lize," chválí kolega z obrany Michael Del Zotto.



Hrát Gudas NHL před deseti-patnácti lety, jsou sestřihy jeho hitů upoutávkou na celou soutěž. Teď jsou parametry podstatně přísnější, pozornost vedení ligy se upírá na zdraví hokejistů. „A když se řekne jméno Radko Gudas, každý si vybaví zarostlou tvář, tvrdé hity, suspendace a tak podobně," vykládal jeho spoluhráč Dale Weise.

Jenže tak to není. Tam se soustředí pozornost médií a tam se soustředí oči sudích a následně i šéfů soutěže. Kdo ale obejde aspekty drsné hry na hraně, objeví méně viditelně kvality českého reprezentanta. „Má mnoho velmi dobrých hokejových vlastností, které nejsou tolik na očích. Defenzivně je velmi dobrý a má taky skvělou střelu," pokračoval Weise v rozhovoru pro National Post.

Názory Weiseho jsou celkem slušně opodstatněné. Do Philadelphie přišel v létě, více než tři sezony tedy musel ve vzájemných zápasech snášet nájezdy českého beka. Jakožto forvard, který rád operuje na hraně brankoviště, se s ním potkával často. A Gudas si tak mohl připisovat hity a trestné minuty.

To mu v předchozích letech skutečně šlo. Ale milovníci moderních statistik si jeho jméno dokázali najít i v jiných tabulkách. Třeba čím dál více populární corsi statistika (tady se sledují střelecké pokusy, mezi které se počítají střely na branku, střely mimo branku a střely zblokované) ukazuje, že od startu sezony 2015/16, je Radko Gudas devátým nejlepším obráncem NHL mezi těmi, kteří odehráli více než 1000 minut za vyrovnaného počtu hráčů na ledě.

Corsi mezi beky od sezony 2015/16:

1. Lindholm (Anaheim) - 6,9%
2. Hedman (Tampa Bay) - 6,6
3. Karlsson (Ottawa) - 6,3
4. Manson (Anaheim) - 5,7
5. Smith (Detroit) - 5,5
...
9. Gudas (Philadelphia) - 4,3

*zdroj Corsica.hockey

„V obraně umí velmi dobře pracovat s hokejkou, je to chytrý hráč," říká o něm parťák z defenzivní dvojice Michael Del Zotto. „Jeho výhodou je, že ho nic nezakočí a umí zastat jakoukoliv roli. Má střelu jako málokterý hráč v lize, stačí mu jen dobře přihrát a puk je v síti," chválí kanadský kolega.

A není jediný, kdo má podobný názor. Gudas přišel do Philadelphie před uplynulou sezonou a na jejím startu neměl místo na soupisce jisté. Byl po náročné operaci a musel přesvědčit. To se stalo, důvěra přišla brzy a Flyers na něj mohli rázem začít spoléhat.

„Jakmile si věří, patří mezi ty lepší hráče v soutěži," pochválil ho i Jakub Voráček.

Gudasova sezona:

Počet utkání: 11
Body: 5 (1+4)
Trestné minuty: 2
+/: - 2
Průměrný čas na ledě: 20:46

Radko Gudas sleduje puk v síti Flyers, ten tam poslal slovenský útočník Tomáš Tatar
Radko Gudas sleduje puk v síti Flyers, ten tam poslal slovenský útočník Tomáš Tatar

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud