27. března 2018 • 20:41

Vrána, Kempný, Jeřábek. Jak je nás víc, jsme česká mafie, říká mladík

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvaadvacetiletý český útočný talent Jakub Vrána si v únoru zjistil, jak rychle dokáže přestupová uzávěrka v NHL psát příběhy. Forvard týmu Washington Capitals byl v mužstvu zvyklý na pozici jediného českého hráče, ale najednou jsou v týmu tři. Navíc on sám je z pozice nejmladšího pro Jakuba Jeřábka a Michala Kempného takovým učitelem. „O nové tváře se někdo musí postarat, jsou to Češi, takže to udělám já," říkal třináctý hráč draftu z roku 2014.



Vrána patří k nové generaci českých hokejistů. Je šikovný, neskutečně rychlý, má čich na góly a pořádnou porci talentu. Ne nadarmo byl nejlepším českým hráčem na draftu v roce 2014. Teď navíc musí prokázat i své vůdcovské schopnosti, k ruce mu totiž přibyli dva zkušení parťáci. Šestadvacetiletý "nováček" Jeřábek a o rok starší Kempný.

Vrána si navykáním na nové prostředí prošel v minulé sezoně. Jeho pomocníkem byl o rok starší Tom Wilson. Ten ho vozil po městě, radil mu, kde nakupovat, nebo kde se nechat ostříhat. Když se tedy objevily v kabině nové tváře, šel útočník s číslem 13 znovu za kanadským kolegou.

„Žádal mě, jestli bych pro nové kluky nemohl něco udělat, tak jsem mu řekl, že by se do toho klidně mohl pustit sám. Už tady přece není žádnou novou tváří," popisoval rodák z Toronta. „V je pořád mladý a učí se, ale je fajn, když vidíte chlapce, který vyleze ze své ulity snaží se pomoci," pokračoval Wilson.

Sám samozřejmě také pomáhal, například doporučoval Kempnému restauraci, kam by mohl vzít přítelkyni. Jinak ale otěže skutečně převzal Vrána, oba nové české kolegy vozí do haly, navíc díky svým komplexním jazykovým schopnostem rozumí i Rusům a Švédům.

„Ale ono to není jen o hokeji, je to všude stejné. Jakmile někde v cizině potkáte člověka ze stejné země, vždycky si rád popovídáte v rodné řeči. Je fajn, že i když je Vrána ještě mladý hodně nám tu pomáhá," chválí si v rozhovoru pro Washington Post bek Jeřábek.

Ten mimo jiné v šatně Capitals také trochu omládl. Právě proto, že tolik času tráví vedle mladého Vrány, mu někteří borci z kabiny Capitals tipovali nižší věk, než jeho 26 let.

Kempný se u Capitals ocitl 19. února, kdy z něj přestal být náhradní bek Chicaga a Jeřábek přišel z Montrealu o dva dny později. První jmenovaný hraje více, ale ten druhý zase sbírá více bodů. S oběma jsou v hlavním městě spokojení.

„Oba si teď trochu oťukáváme a necháváme je pořádně hrát," řekl trenér Barry Trotz o tom, jak se snaží české reprezentační obránce poznat. „Zatím odvádí velmi dobrou práci, jsou to dobří bruslaři a rozumí si s pukem."

Češi ve Washingtonu:

Jakub Vrána
Zápasy: 69
Body: 27 (13+14)

Jakub Jeřábek
Zápasy: 33
Body: 7 (2+5)

Michal Kempný
Zápasy:
47
Body: 7 (1+6)

* u Jeřábka a Kempného se počítají čísla i z předchozích působišť

Michal Kempný (vlevo) se snaží uhasit problémy proti Dallasu
Michal Kempný (vlevo) se snaží uhasit problémy proti Dallasu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud