Adam Lacek
2. dubna 2018 • 21:04

Sedinové končí kariéry: Už přišel čas být každý den doma na večeři

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Srdce a duše Vancouveru zmizí z NHL. Nerozlučná dvojčata Henrik a Daniel Sedinovi oznámili konec kariéry. „Po rozhovorech s našimi rodinami začalo být jasné, že tohle bude náš poslední ročník. Všem se nám to tak zdá správné,“ napsali v prohlášení, které klub zveřejnil na oficiálních stránkách. Poslední tři zápasy Canucks v základní části se tak stanou rozlučkou s jejich úspěšnými kariérami. Společně vyhráli zlato na olympijských hrách (2006) i mistrovství světa (2013). Stanley Cupu se nejvíce přiblížili v roce 2011, kdy Vancouver prohrál finále s Bostonem.



Jsou stejným synonymem pro Canucks jako kosatka v jejich znaku. Větší legendy klub nemá, jejich čísla 33 a 22 budou co nevidět viset u stropu domácí haly.

Draftovaní byli Sedinové v roce 1999. Tehdejší generální manažer Brian Burke musel kvůli nim do poslední chvíle šachovat s volbami, nakonec se mu podařilo ukořistit druhou a třetí, které na švédská dvojčata použil. Jen pro připomínku: jedničkou se tehdy stal český útočník Patrik Štefan, čtyřkou další Čech Pavel Brendl.

Oba celou kariéru spojili s Vancouverem. Jsou jedinými hráči v historii klubu, kteří nasbírali tisíc bodů. Stejně tak jsou jedinými bratry v celé NHL, kterým se na tuto metu podařilo dosáhnout. Nejlepší období prožívali v letech 2010-11, kdy postupně oba vyhráli ligové bodování a v červnu 2011 sahali po Stanley Cupu. Ten jim v sedmém zápase finále ale ukradl Boston.

V posledních letech už kvůli věku i hernímu úpadku celé organizace začali strádat. „Původně jsme si mysleli, že se rozhodneme až po sezoně, ale po rozhovorech s našimi rodinami začalo být jasné, že tohle bude náš poslední ročník,“ píší v prohlášení, které bylo zveřejněno na klubovém webu.

„Být 18 let členem rodiny Canucks bylo nejlepším obdobím v našich životech. Teď ale přišel čas na naše rodiny a život po hokeji. Přišel čas na každodenní pomoc s domácími úkoly. Přišel čas na to být o víkendu na všech narozeninových oslavách, na všech hokejových stadionech, fotbalových hřištích a trénincích jízdy na koni. Přišel čas na to být každý den doma na večeři,“ pokračují dojemně.

Canucks do konce aktuální sezony zbývá odehrát tři utkání. V úterý doma s Vegas, ve čtvrtek taktéž doma s Arizonou a v sobotu v Edmontonu. „Chceme s vámi sdílet poslední zápasy. Také tyto zápasy chceme sdílet s našimi rodinami, přáteli, spoluhráči, trenéry a zkrátka dalšími zaměstnanci Canucks, kteří nás podporovali. Všichni jste s námi byli na každém kroku a my vám chceme poděkovat.“

Dvojčata Sedinovi. V Chicagu je označují jako sestry.
Dvojčata Sedinovi. V Chicagu je označují jako sestry.

Henrik kariéru ukončí jako nejproduktivnější hráč v historii klubu, Daniel jako nejlepší střelec a v produktivitě hned za svým o pár minut starším dvojčetem. „Jak už jsme řekli, Vancouver se stal naším domovem. Plánujeme být součástí této komunity dlouho po odchodu do důchodu. Vancouver nám dal tolik a my se mu to snažili vracet. To se nezmění,“ zakončili prohlášení.

Dvojčata se loučí s NHL s podobnými statistikami. Henrik zatím odehrál 1327 zápasů, v nichž nasbíral 1068 bodů (240+828), Daniel nastoupil k 1303 duelům, v kterých zaznamenal 1038 bodů (391+647). Oba mají ve sbírce Art Ross Trophy za vítězství v kanadském bodování. Henrik navíc získal Hart Trophy pro nejlepšího hráče NHL podle novinářů, Daniel zase Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle samotných hokejistů.

Sedinové vybojovali se Švédskem v roce 2006 v Turíně olympijské zlato a jsou mistry světa z roku 2013.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud