Pavel Ryšavý
Premium
23. září 2018 • 15:28

V Torontu roste obr. Jak může hvězdné spojení dostat klub ke Stanley Cupu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na zápas NHL se bez permanentky prakticky nemáte šanci dostat, hokej se rovná náboženství. Vítejte v Torontu! Poslední dobou navíc stoupá náplň v teploměru s očekáváním k maximálním hodnotám. Stanley Cup městu nepatří už 51 let. Vyjde to na jaře? Tak už? Maple Leafs mají extrémně talentovaný tým, který posílil John Tavares. „Můj pocit je, že jsme tady připraveni na takových 5-7 let. Můžeme být silní dlouho,“ vypálil před startem kempu trenér Mike Babcock.



Když v Torontu podepisoval smlouvu John Tavares, seděl vedle něj chlapík v brýlích. Vypadal jako starší bratr Harryho Pottera. Studentík, který si přišel plácnout s hvězdou? Ne. Kyle Dubas. Ve 32 letech je tím, kdo má chod organizace pod palcem. Až do léta šéfoval farmě, pod jeho velením ovládla AHL. Před novou sezonou nastoupil na trůn generálního manažera v NHL, přesně podle plánu.

Začal velkou bitvou. Rozhodl se ukrást Tavarese z vitríny New York Islanders, kde se zabydlel Lou Lamoriello, do konce poslední sezony Dubasův šéf v Torontu. Nový manažer uspěl a svět obletěly fotky malého Johna, jak jako dítě spí pod peřinou s emblémy Maple Leafs. Tavares se vrátil domů.

Dubas neměl snadnou pozici, o Tavarese stáli i San Jose, Los Angeles a další. Nový šéf prý nenabídl nejvíc peněz, údajně zabodovala jeho vize. „John byl na setkání se všemi týmy hrozně dobře připravený. Přišel a měl seznam velmi konkrétních otázek, ptal se, jakým stylem hrajeme, jak by ho náš trenér chtěl využít, moje vize směrem k týmu, jak bychom se chtěli posunout dál, jak bychom chtěli udržet pohromadě jádro týmu, jaká je naše strategie,“ vypočítával Dubas.

Plácli si. Toronto ze stupínku pro extrémně mladý a talentovaný tým najednou vyskočilo mezi největší kandidáty na Stanley Cup. S Tavaresem má něco, díky čemu kraloval Pittsburgh dvakrát za sebou v letech 2016 a 2017: dva výjimečné centry.

Tavares je už fungující stroj, který jen dosud nastupoval ve slabé organizaci Islanders. Auston Matthews zase jedním z nejslibnějších hráčů, jaké v NHL najdete. Najednou jsou spolu. Matthews byl už v minulé sezoně dobrý a ještě to není konečná. Stejná věc platí i u Mitche Marnera, Zacha Hymana, Williama Nylandera a spol. Proto takový optimismus i očekávání.

„Jsem si jistý, že mohu být v dost oblastech lepší. Třeba tohle léto jsem docela pracoval na rychlosti, na technice bruslení,“ chce Matthews vyskočit mezi největší hvězdy ligy. Naposledy získal v 62 zápasech 63 bodů (34+29). Navíc přidal, že by si přál mít víc nahrávek než gólů,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud