Martin Tomaides
16. října 2018 • 07:20

Plekancovi tleskala vyprodaná hala. Pleky na Hrad, vzkázal Tatar

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyprodaný stánek Bell Centre mu tleskal a Tomáš Plekanec myslel prý na jedinou věc. „Chtěl jsem zápas dobře zvládnout a být tak rychlý, jak to jen dokážu," řekl český veterán po svém tisícím zápase v NHL, ve kterém prvním gólem sezony přispěl k výhře 7:3 nad Detroitem. Hlavou se mu přitom mohlo honit spoustu jiných situací, kladenský rodák totiž dokázal to, co málokdo před ním.



Sezonu nezačal pětatřicetiletý Plekanec zrovna šťastně, po krátké anabázi se sice vrátil z Toronta do klubu svého srdce, ale stal se z něj zdravý náhradník. Bitva proti Detroitu pro něj byla teprve druhou v sezoně a jubileum kromě gólu oslavil skvělým výkonem.

„Dneska vypadal jako kdyby pil z fontány mládí," vykládl po zápase pro Sporting News trenér Claude Julien, který Plekance vedl i v jeho prvním roce v NHL. „Skvěle bruslil, byl plný energie, zkrátka bylo vidět, jak si zápas číslo 1000 skutečně užívá."

VIDEO: Plekancovi tleskala vyprodaná hala

Ještě lepší to bylo po gólu na 2:0 v 17. minutě. To se útočník s číslem 14 na zádech vřítil do útočného pásma, kličkou objel gólmana Jimmyho Howarda a s odrazem od brusle Filipa Hronka skončil puk v bráně. Na chvíli vypadal Plekanec jako ten hráč, který kdysi v sezoně zvládl sesbírat i 70 bodů.

To by nebyl Plekanec, aby po zápase nesdělil své pocity s klidem na tváři a v hlase. „Snažil jsem se, aby to byl prostě normální zápas. Měl jsem hlavně radost z výhry," řekl forvard, jenž odehrál 13 minut a 8 vteřin a třikrát vystřelil na klec Detroitu.

Jenže on to normální zápas nebyl. Plekanec se stal mimo jiné jedenáctým českým hokejistou, jenž překročil hranici tisíce utkání v soutěži a čtvrtým hráčem Canadiens (Henri Richard, Larry Robinson a Alexej Kovaljov), který dokázal v tisícím zápase kariéry skórovat. A výjimečnou podporu publika si skutečně užil.

VIDEO: Takhle vypadal Plekancův gól

„Bylo to úžasné. Už jsem tu pěkně dlouho a fanoušci jsou tady prostě neuvěřitelní. Miluju to tady, když jsem tu v sezoně 2005/06 začínal, nikdy by mě nenapadlo, že to dojde až sem," popisoval.

Canadiens za sebou mají náročnou sezonu a i v té letošní prohráli dva z prvních tří zápasů ročníku. S Plekancem v kádru ale zatím jen vyhrávají. Canadiens jsou zároveň rychlejší a dravější a energie ze zápasu, ve kterém fanoušci vynášeli mazáka do nebes, pomohla celému týmu. A těšila i samotného hráče.

„To víte, neukazuju většinou moc emocí," řekl pro Montreal Gazette. „Je to nádherný úspěch, který podle mě ještě víc ocením, až jednou s hokejem skončím," vysvětlil své pocity.

Plekanec je teprve dvanáctým hráčem Montrealu, jenž v barvách Canadiens naskočil do tisícího utkání kariéry a po obránci Danu Hamhuisovi z Nashvillu je druhým hráčem draftu 2001, který na tuto metu dosáhl. Kromě fanoušků v hale to ocenili i spoluhráči.

„Odehrát tolik zápasů to je prostě něco velkého. V šatně to všichni oceňujeme a máme za něj obrovskou radost. Mně osobně těšilo, že jsem u toho mohl být, vážně si to zaslouží," řekl Max Domi.

Radost měli i Jonathan Drouin, který k němu v dětství vzhlížel a slovenský útočník Tomáš Tatar, jenž si v utkání připsal gól a nahrávku. Společnou fotku s Plekancem pak na Twitteru stylově označil hashtagem #plekynahrad.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud