Martin Tomaides
31. října 2018 • 14:09

NHL objevuje zázračného Petterssona. Jak si vede v porovnání s předchůdci?

Vstoupit do diskuse
0
  • Elias Pettersson si pomalu podmaňuje NHLElias Pettersson si pomalu podmaňuje NHLFOTO: Reuters / Sergei Belski-USA TODAY Sports

    Když v pondělí devatenáctiletý Elias Pettersson z Vancouveru poslal dva puky do sítě Minnesoty, dosáhl na sedm branek ve svých úvodních sedmi utkáních NHL. Něco takového před ním v historii předvedlo jen 21 hráčů a osm v moderní éře, tedy od ročníku 1943/44. Naposledy to byl mimo jiné v ročníku 2013/14 útočník Tomáš Hertl. V tuto chvíli zastiňuje všechny nováčky, ale je to na startu sezony vlastně důležité? Podívejte se, jak si v prvních sedmi utkáních vedli hokejisté, jenž pak na konci sezony brali Calder Trophy pro nováčka roku.

  • Elias Pettersson (Vancouver Canucks) - 2018/19

    Elias PetterssonFoto Reuters / Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

    V prvních sedmi zápasech sezony: 7+3

    Ke gólu a nahrávce mu v prvním utkání kariéry stačilo 9 minut a 46 vteřin na ledě. Trefil se z první (a jediné) střely v zápase a po výhře 5:2 byl zvolen hlavní hvězdou zápasu. Následně jeho čas na ledě narůstal a bodoval v pěti prvních bitvách. Až do té doby, než mu Mike Matheson z Floridy způsobil otřes mozku. Mladík na dva týdny vypadl ze sestavy, následně proti Pittsburghu nebodoval, ale proti Minnesotě už to byl zase on.

  • Mathew Barzal (New York Islanders) - 2017/18

    Mathew BarzalFoto Reuters / James Guillory-USA TODAY Sports

    V prvních sedmi zápasech sezony: 1+1

    Po prvním měsíci byste tady nejlepšího nováčka roku nehledali. Šestnáctka draftu se rozkoukávala, první bod přišel až v šesté bitvě a první gól v té další. Barzal se ale krátce na to rozjel, na začátku prosince přidal první ze tří pětibodových zápasů sezony a dokázal, že nevydařený začátek sezony nemusí nic znamenat.

  • Auston Matthews (Toronto Maple Leafs) - 2016/17

    Auston MatthewsFoto Reuters / Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports

    V prvních sedmi zápasech sezony: 6+4

    Toronto konečně našlo svého Boha, novou tvář a hráče, který brzy do města po dlouhých letech čekání doveze Stanley Cup. Tak to vypadalo, když čerstvá jednička draftu v prvním utkání zničila čtyřmi góly Ottawu. Co na tom, že Maple Leafs prohráli 4:5 v prodloužení, hrdina zářil dál a Calder Trophy získal s náskokem 555 hlasů. Druhý skončil Patrik Laine.

  • Artěmi Panarin (Chicago Blackhawks) - 2015/16

    Artěmi PanarinFoto ČTK/AP

    V prvních sedmi zápasech sezony: 2+6

    Ruský technik přišel do zámoří až v pětadvaceti letech a všem brzy ukázal, že Blackhawks získali hotový produkt. Rychle si porozuměl v Patrickem Kanem a kromě souhry na ledě si tihle dva vypěstovali i přátelský vztah. V úvodních sedmi bitvách nebodoval Panarin pouze dvakrát.

  • Aaron Ekblad (Florida Panthers) - 2014/15

    Aaron EkbladFoto AP Photo/Jason Behnken

    V prvních sedmi zápasech sezony: 0+2

    Pro urostlého Kanaďana, který už v osmnácti vypadal díky hustě zarostlé tváři a osvalené postavě jako dospělý muž, platí jako pro obránce trochu jiná pravidla. V prvním utkání nahrál devatenáct minut, v ostatních šesti vždy přes dvacet, učil se od zkušených matadorů, jakými byli Brian Campbell a Willie Mitchell a přebíral otěže floridské obrany. Závěrečné hlasování o Calder Trophy bylo celkem těsné, Ekblad měl náskok 69 bodů před Markem Stonem a 121 před Johnny Gaudreauem.

  • Nathan MacKinnon (Colorado Avalanche) - 2013/14

    Nathan MacKinnonFoto Profimedia.cz

    V prvních sedmi zápasech sezony: 1+6

    Do ligy vstoupila jednička draftu více než solidně a v sedmi zápasech si udržela průměr bodu na zápas. Přitom průměrně MacKinnon hrál jen třináct minut. Kanaďan každým zápasem rostl a protože do ligy kromě něj žádná jiná superhvězda nevtrhla, bylo v hlasování na závěr sezony jasno. MacKinnon vyhrál s náskokem 556 bodů před Ondřejem Palátem z Tampy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud