4. března 2019 • 16:01

NHL se zahalila do smutku. Zemřel legendární útočník Ted Lindsay (†93)

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 93 let zemřel legendární kanadský hokejový útočník ze 40. a 50. let minulého století Ted Lindsay. Čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu s Detroitem patřil k zakladatelům hráčských odborů a na jeho počest nese od roku 2010 jeho jméno trofej pro nejlepšího hokejistu sezony NHL na základě hlasování samotných hráčů.



Lindsay strávil v NHL sedmnáct sezon v dresech Detroitu a Chicaga. V Red Wings vytvořil úderný útok s dalšími hvězdami Gordiem Howem a Sidem Abelem přezdívaný "Production Line", jehož členové v sezoně 1949/50 skončili na prvních třech místech bodování celé soutěže. Lindsay v tomto ročníku získal svou jedinou Art Ross Trophy za vítězství v produktivitě NHL.

Dlouholetý kapitán Detroitu v elitní lize odehrál 1068 zápasů, v nichž si připsal 379 gólů a 472 bodů. Stanley Cup získal Lindsay v letech 1950, 1952, 1954 a 1955 a jedenáctkrát za sebou si zahrál v Utkání hvězd.

V 50. letech stál Lindsay společně s obráncem Dougem Harveym v čele malé skupiny hokejistů, kteří se snažili omezit moc majitelů klubů vytvořením hráčské unie. Jeho vzpoura proti do té doby téměř neomezeným vládcům nad osudy hráčů vedla v roce 1957 k jeho výměně z Detroitu do Chicaga, kde ukončil v roce 1960 kariéru. O čtyři roky později se ještě na jednu sezonu Lindsay vrátil do Detroitu, aby definitivně dal NHL sbohem v dresu svého milovaného klubu. Hned o rok později byl uveden do hokejové Síně slávy.

Po skončení kariéry Lindsay působil jako prezident hráčské unie, byl také generálním manažerem Red Wings a krátce i trenérem. V roce 2010 na jeho počet hráčská asociace NHLPA přejmenovala dosavadní Lester B. Pearson Award pro nejlepšího hokejistu sezony na základě hlasování hráčů na Ted Lindsay Award.

Ve věku 93 let zemřel legendární útočník Ted Lindsay, po němž je pojmenována trofej pro nejlepšího hokejistu NHL podle hlasování samotných hráčů
Ve věku 93 let zemřel legendární útočník Ted Lindsay, po němž je pojmenována trofej pro nejlepšího hokejistu NHL podle hlasování samotných hráčů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud