14. listopadu 2019 • 17:32

Rozruch v NHL! Vyhodili legendárního moderátora, mluvil o imigrantech

Autor: ros
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec jedné éry dlouhé necelých 38 sezon. Legendární moderátor Don Cherry uváděl televizní pořad Coach’s Corner s Ronem MacLeanem nepřetržitě od roku 1982 a najednou bum. Konec. O všechno se postarala minutová pasáž z jeho vystoupení, během níž si extravagantní hokejová persona rýpla do kanadských imigrantů.



Je to skoro až k neuvěření. Cherryho pořad byl nejsledovanější částí Hockey Night in Canada (kanadské vysílání NHL), spojení Rona MacLeana s Donem Cherrym fungovalo dlouhých 33 let (původně pracoval Cherry s Davem Hodgem), jenže stačila krátká pasáž a úspěšná sága je u konce.

Cherry uměl dlouhá léta chodit po hraně. Výstřední expert, který dovedl jako trenér Boston Bruins dvakrát do finále Stanley Cupu (1977, 1978), si nebral servítky. Brojil například proti oslavám Caroliny ve stylu evropských týmů, Hurricanes s českým gólmanem Petrem Mrázkem označil za „partu blbců“, stejným výrazem ocejchoval i Jevgenije Kuzněcova za jeho oslavu gólu ve stylu létajícího orla.

V roce 1989 zase řekl o finském kouči Winnipegu Alpo Suhonenovi, jestli Alpo není náhodou jídlo pro psy.

Teď už 85letá persona se nikdy s ničím nepárala a právě proto byl pořad fanoušky velmi vyhledávaný. Komentátor byl v roce 2004 diváky zvolen v anketě sedmým největším Kanaďanem. Pro srovnání: legendární útočník Wayne Gretzky byl až desátý, vynálezce telefonu Alexander Graham Bell devátý. 

Sezonu 2019/2020 už ale Cherry nedokončí. Při sobotním vysílání se pustil do mimohokejového tématu. Vyjádřil se, že se mu nelíbí, když vidí cizince, kteří nenosí 11. listopadu na kanadský státní svátek Den příměří (Remembrance Day) v klopě kabátu květ vlčího máku, jak je v severoamerické zemi zvykem. 

Kanaďané přitom tímto způsobem v den konce první světové války uctívají památku padlých. „Milujete náš způsob života, naše mléko a med, tak si alespoň můžete koupit za pár babek vlčí mák,„ řekl Cherry ve vysílání. „Tito muži bojovali za způsob života, který si dnes v Kanadě užíváte, a zaplatili za něj nejvyšší cenu,“ dodal, přičemž narážel na imigranty.

Don Cherry (vlevo) a Ron MacLean (vpravo) spolu moderovali pořad "Koučův koutek" téměř 40 let
Don Cherry (vlevo) a Ron MacLean (vpravo) spolu moderovali pořad "Koučův koutek" téměř 40 let

Na první pohled nikterak ostrý komentář vzbudil obrovskou vlnu kritiky, která vyústila v rozhodnutí presidenta Sportsnetu (majitel práv na Hockey Night in Canada) Barta Yabsleyho. Obě strany se domluvily na ukončení smlouvy. „Don sehrál v posledních 40 letech nedílnou úlohu z hlediska vývoje sportu. Chtěli bychom mu poděkovat za přínos hokeji i vysílání sportovních přenosů v Kanadě,„ stálo ve vyjádření. 

Jinými slovy dostal Cherry padáka. „Donovy diskriminační komentáře byly urážlivé a nepředstavují naše hodnoty. S Donem jsme mluvili o závažnosti problému a upřímně se omlouváme za tyto rozporuplné poznámky,“ stálo dál v Yabsleyho prohlášení.

Omlouvat se za svá slova ani s odstupem extravagantní legenda nehodlá. „Řekl jsem, co jsem chtěl a tak bych to nechal,„ komentoval nejdřív krátce Cherry.

Kanadská hokejová veřejnost se mezitím rozdělila na dva tábory. První souhlasí s vedením, druhý je radikálně proti a odvolává se na svobodu slova.

Jaké budou další Cherryho kroky není jasné. Naopak zřejmé je, že Hockey Night in Canada ztratil svou ikonu, kterou bude téměř nemožné nahradit.

Vyjádření Dona Cherryho:
„Vím, co jsem řekl a stojím si za tím. Každý Kanaďan by měl uctívat naše padlé vojáky. Říkám pravdu, hlásám jen to, co sám dělám. Chodím po našich vojenských základnách, strávil jsem Vánoce v Afghánistánu společně s našimi vojáky, navštěvuji hřbitovy našich padlých po celém světě a uctíval jsem zesnulé i v “Koučově koutku„. Nikdo ze mě nemůže dělat ochočeného robota jen proto, abych si zachránil práci. Rád bych v pořadu pokračoval, ale potíž je v tom, že pokud si budu muset hlídat vše, co řeknu, už to nebude “Koučův koutek."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud