Martin Tomaides
18. listopadu 2019 • 19:00

Noční můra generálních manažerů NHL. Ročník 2016 straší přešlapy

Vstoupit do diskuse
0
  • Ročník 2016 nebyl z pohledu podpisů moc kvalitníRočník 2016 nebyl z pohledu podpisů moc kvalitníFOTO: Koláž: iSport.cz

    1. červenec je v NHL dnem, kdy generální manažeři předvedou svůj um. Otevírá se trh s volnými hráči, a ty největší ryby zpravidla mizí jen pár minut poté. Ne vždycky se ale podaří dobrý kup, někdy to může být trápení, které se na týmu podepisuje roky. Podobně to s odstupem času vypadá s ročníkem 2016, který vypadá jako jeden z nejhorších, ne-li vůbec nejhorší v historii. Podívejme se proč.

  • David Backes, útočník, Boston

    David BackesFoto ČTK/AP

    Věk v době podpisu smlouvy: 32 let
    Kontrakt: 5 let, 30 milionů dolarů
    Zápasy a body nasbírané od podpisu: 209 / 92 (38+54)

    Do Bostonu přicházel dvojnásobný účastník olympijských her a majitel stříbra z roku 2010 jako bývalý kapitán St. Louis a výše kontraktu nabídnutá od vedení Bruins leckoho zaskočila. Téměř sto kilogramů vážící Američan totiž stárl a notně zpomaloval, navíc měl za sebou několik otřesů mozku a dá se říct, že ho jeden tvrdý úder dělí od konce kariéry. Jeho nejlepším výkonem v dresu Bruins je 38 bodů, v ročníku 2019/20 ještě nedal ani gól.

  • Troy Brouwer, útočník, Calgary

    Troy BrouwerFoto Profimedia.cz

    Věk v době podpisu smlouvy: 30 let
    Kontrakt: 4 roky, 18 milionů dolarů
    Zápasy a body nasbírané od podpisu: 225 / 68 (31+37)

    Brouwer nikdy nebyl žádný velký bodový sběratel, spíš poctivý dříč, který se pokaždé pohybuje v rozmezí 30-40 bodů. Ačkoliv byl v roce 2004 volen až v 7. kole draftu, je v tuto chvíli s 838 zápasy devátým nejúspěšnějším mužem tehdejší volby talentů. S Chicagem v roce 2010 vyhrál Stanley Cup, ale proč mu tehdy Calgary dalo takový balík? Kanadský klub ho po dvou sezonách a 47 bodech ze smlouvy vyplatil, následoval rok na Floridě, a v tuto chvíli se Brouwer uchází o práci v St. Louis. Co bude když to neklapne?

  • Loui Eriksson, útočník, Vancouver

    Loui ErikssonFoto Jonathan Hayward/The Canadian Press via AP

    Věk v době podpisu smlouvy: 30 let
    Kontrakt: 6 let, 36 milionů dolarů
    Zápasy a body nasbírané od podpisu: 207 / 76 (32+44)

    V Dallasu kdysi třikrát za sebou pokořil sedmdesátibodovou hranici, než podepsal v Kanadě nasbíral v Bostonu za sezonu 30 branek a 33 nahrávek. Jenže jeho přesun k týmu Canucks je totálním fiaskem, během tří ročníku nedokázal dát více než 11 branek, v této sezoně ještě vůbec nebodoval, nerozumí si s trenérem Travisem Greenem a drží si klauzuli o nevyměnitelnosti. Obě strany by asi o trejd měly zájem, ale s tímhle příjmem to jen tak nepůjde.

  • Darren Helm, útočník, Detroit

    Darren HelmFoto Reuters / Noah K. Murray-USA TODAY Sports

    Věk v době podpisu smlouvy: 29 let
    Kontrakt: 5 let, 19,25 milionu dolarů
    Zápasy a body nasbírané od podpisu: 208 / 70 (32+38)

    Helm patřil Detroitu od roku 2005, už jako jeho majetek hráč o dva roky později vyhrál s Kanadou juniorské mistrovství světa a v roce 2008 pomohl Red Wings jako nováček ke Stanley Cupu. Když s ním vedení podepsalo současný kontrakt vědělo moc dobře, do čeho jde. Helm odvádí pro klub skutečně poctivou práci, ale není přece jen taková částka trochu moc pro někoho, kdo nikdy nedosáhl ani na 35 bodů v sezoně? Navíc ho klub bez jeho svolení nemůže vyměnit.

  • Andrew Ladd, útočník, NY Islanders

    Andrew LaddFoto Profimedia.cz

    Věk v době podpisu smlouvy: 30 let
    Kontrakt: 7 let, 38,5 milionu dolarů
    Zápasy a body nasbírané od podpisu: 177 / 71 (38+33)

    Dvojnásobného vítěze Stanley Cupu trápí zranění takovým způsobem, že v minulém ročníku zvládl v NHL jen 26 utkání a v tom současném se zatím jen dostává do formy na farmě. I tak je Laddovo angažmá zklamáním a mlčí se o něm jen proto, že Islanders se i bez veterána až nečekaně daří. Bývalý kapitán Winnipegu (a dokonce ještě Atlanty) v prvním roce podpisu zvládl vstřelit 23 branek, ale k nim přidal jen 8 asistencí a bilanci minus 14. Také on nemůže být bez svého svolení trejdován.

  • Milan Lucic, útočník, Edmonton

    Milan LucicFoto Reuters / Perry Nelson-USA TODAY Sports

    Věk v době podpisu smlouvy: 28 let
    Kontrakt: 7 let, 42 milionů dolarů
    Zápasy a body nasbírané od podpisu: 264 / 107 (39+68)

    Kdyby se hokej v posledních letech tak rapidně nezměnil, nejspíš by v tomto výběru nebyl. Jenže on se změnil. A hodně. Lucice tehdy po konci smlouvy v Los Angeles naháněl kde kdo, ale on se rozhodl pro Edmonton. Měl hlídat Connora McDavida a ještě vedle něj sbírat body. Jakž takž to šlo v prvním ročníku po podpisu, kde zvládl bilanci 23+27, ale pak už to bylo jen horší. Hokej se zrychloval a kontaktu ubývalo. Nic pro Lucicův metrák váhy. Letos v létě ho klub vyměnil do Calgary.

  • Frans Nielsen, útočník, Detroit

    Frans NielsenFoto Profimedia.cz

    Věk v době podpisu smlouvy: 32 let
    Kontrakt: 6 let, 31,5 milionu dolarů
    Zápasy a body nasbírané od podpisu: 248 / 109 (43+66)

    K Red Wings přicházel tento dánský útočník jako specialista na vhazování a samostatné nájezdy. Jako poctivý pracant, který nikdy nic neodflákne. Předtím působil přes osm sezon u New York Islanders a patřil k základním stavebním kamenům mužstva. Ale hvězda? To asi ne. V Detroitu zůstal spolehlivým mužem, ale jeho výkony jdou s věkem dolů. Extrém to je v této sezoně, kde ještě vůbec nebodoval. Klauzule o nevyměnitelnosti platí celý kontrakt.

  • Kyle Okposo, útočník, Buffalo

    Kyle OkposoFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY

    Věk v době podpisu smlouvy: 28 let
    Kontrakt: 7 let, 42 milionů dolarů
    Zápasy a body nasbírané od podpisu: 238 / 123 (49+74)

    S bývalou sedmičkou draftu se od roku 2006 počítalo jako s budoucí hvězdou soutěže. Prvotřídní hokejovou celebritou se sice nikdy nestal, ale New York Islanders na něj mnoho sezon spoléhali, a tvořil jádro mužstva. U Sabres už to taková sláva nebyla, a zatím je podle čísel vidět, že jeho bodová produkce pouze klesá. Ze 45 na 44 a 29. V tomto ročníku dal zatím jediný gól.

  • James Reimer, brankář, Florida

    James ReimerFoto Reuters / Jeff Curry-USA TODAY Sports

    Věk v době podpisu smlouvy: 28 let
    Kontrakt: 5 let, 17 milionů dolarů
    Zápasy a výhry/prohry nasbírané od podpisu: 133, 56/62

    Na Floridu přicházel ze San Jose jako muž, který uleví Robertu Luongovi a časem ho nahradí. Jenže on se stárnoucí legendě sotva vyrovnal, a když po sezoně 2018/19 oznámil Luongo konec kariéry, netvralo to dlouho, a v týmu skončil i Reimer. Na konci června ho Panthers vytrejdovali do Caroliny, kde dělá dvojku Petru Mrázkovi.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud