17. března 2020 • 13:17

NHL posedlá čísly. Stanley Cup pro Floridu, skoro všemu vládne Pastrňák

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sergej Bobrovskij oděný do trička a kraťasů s nasazenou lapačkou chytá na verandě svého floridského domu puky, které na něj pálí automat. Tyler Bozak a Jordan Eberle ukázali světu fotky s nově narozenými potomky. Artemij Panarin rozmisťuje ptačí budky, Michael Grabner si udržuje kondici na in-line bruslích se svými dětmi. NHL se kvůli pandemii koronaviru nehraje, tak proč si v posledních dnech trošku neodfrknout. V "okurkovém" období nelení ani hokejoví žurnalisté, server NHL.com vypíchl zajímavá čísla a statistiky z dosavadního průběhu základní části!



Všechny kluby NHL do čtvrtka, kdy vedení ligy soutěž pozastavilo, stihly odehrát 68 až 72 utkání. Nejlepším týmem je Boston se 48 gólovým Davidem Pastrňákem. Co by se dělo, kdyby NHL nakonec sezonu definitivně zrušila? Dostali by Stanley Cup právě Bruins, kteří juchali naposledy v roce 2011 a vloni nezvládli úžasné sedm zápasů dlouhé finále proti St. Louis?

Obránce Floridy Marky Pysyk si to nemyslí. „Zdá se mi, že existuje pouze jeden způsob, jak určit letošního vítěze Stanley Cupu. Měl by jej získat tým, který jako poslední porazil loňského šampiona. Jediné férové řešení," napsal v pondělí na svůj Twitter 28letý Kanaďan, který v NHL brousí osmou sezonu.

Na co notnou dávkou humoru narážel? Panthers 9. března ve svém posledním utkání před uzávěrkou na ledě St. Louis (aktuálně druhý nejlepší tým NHL s 94 body) zvítězili 2:1. Takže nového šampiona máme, přejděme k dalším statistickým faktům a zajímavostem, ve kterých si NHL až neuvěřitelně rochní.

0

Boston a Columbus jsou jedinými kluby v NHL, které v sezoně zatím neslavily žádnou výhru po nájezdech. Bruins zapsali děsivou bilanci 0-7, Blue Jackets 0-4. Na druhou stranu největší um/štěstí v této dovednostní soutěži ukázala Carolina (5-0) a Pittsburgh (3-0).

1

Ze všech 31 organizací se do přerušení ligy jen Boston dostal na 100 bodů (44-14-12). Je to posedmé v klubové historii, kdy Bruins pokořili stobodovou hranici za 70 a méně utkání. Naposledy se tak stalo v ročníku 2013/14, klub tehdy vyhrál základní část ziskem 117 bodů, aby následně senzačně vypadl už ve druhém kole Stanley Cupu 3:4 s Montrealem. Šampiony NHL se tehdy stali Los Angeles Kings.

2

Dva týmy neumožnily brankářům soupeřů ani jedno čisté konto. Tampa a Rangers skórovali alespoň jednou trefou ve všech svých 70 utkáních v základní části. Na opačné straně žebříčku sedí New Jersey, Devils nedali ani gól osmkrát z 69 duelů.

3

Nováček v dresu Caroliny Morgan Geekie vstřelil tři branky ze svých prvních tří střel v NHL. 21letý kanadský centr se dvakrát prosadil proti Pittsburghu 8. března (6:2), o dva dny později pak jednou skóroval proti Detroitu (5:2). K jeho smůle pak NHL zavřela krám, takže víc utkání po povolání z farmy v Charlotte za první tým nestihl.

Talentovaný útočník Caroliny Morgan Geekie vstřelil tři branky ze svých prvních tří střel v NHL.Foto profimedia.cz

4

Útočník St. Louis David Perron nasázel čtyři vítězné góly v prodloužení, což je nejvyšší číslo v NHL. Za vítězem Stanley Cupu z roku 2019 je vyskládána sedmička hráčů, kterým se stejný kousek povedl třikrát. Všechny vítězné trefy nasázel Perron od 27. října do 27. prosince.

5

Pamatujete si na 5. března? Pokud jste fanoušek Rangers, tak určitě. Mika Zibanejad tehdy pěti kusy sám rozhodl o výhře 6:5 v prodloužení nad Washingtonem, čímž vyrovnal rok a půl starý počin finského forvarda Winnipegu Patrika Laineho, který 24. listopadu 2018 podobně explodoval v zápase proti St. Louis.

VIDEO: Podívejte se na koncert Miky Zibanejada proti Washingtonu

6

A v kanadském Winnipegu ještě můžeme zůstat, Connor Hellebuyck vychytal v ročníku šest čistých kont, čímž o jednu nulu překonal Tuukku Raska z Bostonu, Marc-André Fleuryho z Vegas a lotyšský zázrak Elvise Merzlikinse z Columbusu. Na šest čistých kont stačilo 26letému americkému gólmanovi Hellebuyckovi 58 startů.

7

Víte, kdo je nejpilnějším střelcem NHL? Kápo Washingtonu a osminásobný vítěz Maurice Richard Trophy Alexander Ovečkin? Zmýlená, ruský car je s 311 střelami o sedm ran druhý za coloradským Nathanem MacKinnonem (318 střel, 35 gólů). Nad 300 střel se dostal už jen Max Pacioretty z Vegas (307). Nejlepším Čechem v této statistice je David Pastrňák, který na branku soupeřů nastřílel 279 puků a je celkově pátý.

8

Osm hattricků společně složí Alexander Ovečkin (4) a David Pastrňák (4), kteří se dělí o vedení v tabulce střelců NHL. Oba mají shodně 48 zásahů na svém kontě, třetí Auston Matthews z Toronta je zpět o jediný gól. Pro zajímavost, ostatní hokejisté mají na svém kontě maximálně dva hattricky v probíhající sezoně.

9

Nejdelší vítěznou venkovní šňůru předvedli hokejisté Colorada s famózním Pavlem Francouzem v brance. Avalanche vyrabovali soupeřův stadion v rozmezí od 4. února do 2. března hned devětkrát, čímž vyrovnali série New York Rangers z přelomu ledna a února.

Pavel Francouz pomohl Coloradu vytvořit nejdelší šňůru výher na venkovním ledě v sezoně.Foto profimedia.cz

10

Desítka v našem žebříčku patří Davidu Pastrňákovi a se 110 body králi produktivity Leonu Draisatlovi. 23letý Pastrňák a o rok starší Němec shodně zaznamenali deset vítězných gólů v zatím neúplném ročníku 2019/20. O jeden vítězný zásah méně mají David Perron ze St. Louis a Jack Eichel z Buffala.

11

Jedenáctkrát v řadě odjížděli hokejisté Tampy na přelomu ledna a února z utkání se ziskem dvou bodů. Lightning tak v této kategorii o jednu výhru překonali sami sebe, mezi 23. prosincem a 11. vyhráli deset duelů v řadě, což v ročníku dokázali už jen New York Islanders. Žádný jiný klub dvoucifernou šňůru výher letos zatím neudělal.

13

To je rozdíl mezi nejproduktivnějším hráčem NHL Leonem Draisaitlem (110 bodů, 43+67) a jeho spoluhráčem z Oilers Connorem McDavidem (97 bodů, 34+63). David Pastrňák a Artěmij Panarin jsou na dělené třetí příčce s 95 body.

18

Hned osmnáctkrát dokázal Boston dovést utkání do vítězného konce, přestože v něm inkasoval jako první (18-7-4). Díky tomu jsou Bruins lídry této statistiky, druhý je Washington se sedmnácti výhrami.

20

A zase Pastrňák. Rodák z Havířova nastřílel aktuálně v 70 odehraných utkáních 20 přesilovkových gólů, vloni za kompletní základní část jich měl 17. Druhý za Pastou je Draisaitl s 16 zásahy, který ale zase vládne bodům získaným při početní výhodě (44).

VIDEO: Podívejte se na zatím poslední Pastův gól v sezoně

26

Víte, kdo je nevytěžovanějším hráčem v NHL? Pro odpověď musíme jít na chvost soutěže za obráncem druhého nejhoršího týmu NHL Ottawy Thomasem Chabotem. Ten hraje v průměru 26 minut na utkání. Z útočníků mají nejvyšší ice-time Draisaitl a Alexander Edler z Vancouveru (oba 22:37), což je ale řadí až na konec čtvrté desítky. Prim jednoznačně hrají zadáci.

35

Andrei Vasilevskij, který vloni v dostihu o Vezina Trophy předčil Bena Bishopa a Robina Lehnera, chytá skvěle i letos. Na svém kontě už má 35 vítězných utkání, vloni to bylo 39. A co je zajímavé, 24letý rodák z Tumeně je i nejlépe bodujícím brankářem v NHL, letos pobral už čtyři asistence. Jediným autorem gólu je letos Pekka Rinne z Nashvillu (1+3).

40

Na tuto cifru se ve statistice plus/minus vyšplhal obránce Colorada Avalanche Ryan Graves. Nikdo v NHL nemá více kladných bodů, 24letý Kanaďan do startu tohoto ročníku měl přitom na svém kontě v nejlepší lize světa pouze 26 utkání (+4).

43

Hned 43 utkání, kdy o vítězi rozhodovala jediná branka, letos odehrál Columbus. Blue Jackets mají bilanci 20-8-15, takže v počtu výher i proher v prodloužení suverénně vládnou.

45

45 branek z celkových 225, které St. Louis vstřelilo v dosavadním průběhu sezony, mají na svědomí obránci Blues. Nejvíce se v tomto směru činil kapitán Alex Pietrangelo, který skóroval 16x. Druzí, a o jedinou branku horší, jsou v tomto směru zadáci Philadelphie a Rangers, beci z Madison Square Garden ale zase vygenerovali nejvíce bodů (183).

David Perron a Alex Pietrangelo se radují z gólu.Foto AP Photo/Jeff Roberson

Pavel Francouz pomohl Coloradu vytvořit nejdelší šňůru výher na venkovním ledě v sezoně.
Pavel Francouz pomohl Coloradu vytvořit nejdelší šňůru výher na venkovním ledě v sezoně.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud