24. dubna 2020 • 12:50

Tampa jako ráj? Uprosil otce, aby tam nemusel. A brzy z něj bude miliardář

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chcete si strčit parádní hokej v příjemném klimatu? Asi není lepší volby než Tampy. Sluníčko, kousek na pláž, navíc nabitý tým vedený charismatickým sympaťákem Jonem Cooperem, který sype soupeřům moře branek (3x v řadě nejlepší ofenziva soutěže). Lightning za posledních deset sezon chyběli v play off jen třikrát, v roce 2015 padli až ve finále s Chicagem. Přesto existuje borec, který si extrémně přál, aby ho organizace z Floridy do svých řad nepřivedla. Dotyčným je elitní obránce Toronta Tyson Barrie.



Jistě si pamatujete červencový supertrejd Colorada s Torontem, jehož součástí byl právě Barrie. Do Maple Leafs zamířil společně s útočníkem Alexanderem Kerfootem a volbou v 6. kole draftu, do Denveru na oplátku putoval Nazem Kadri, obránce Calle Rosén a volba v 3. kole draftu.

To se o jednom z neproduktivnějších zadáků posledních let hovořilo nikoliv poprvé, a nikoliv naposledy. 28letý rodák z kanadské Victorie na nové adrese splnil očekávání, sice trošku slevil z předchozích dvou ročníků, kde v dresu Avalanche pokaždé nasázel 14 branek, ale 39 bodů (5+34) za 70 utkání byl solidní počin. Nikdo z beků Maple Leafs neudělal více a celkem to stačilo na páté místo v kanadském klubovém bodování. Než NHL zastavila pandemie koronaviru, seděl se svými spoluhráči na sedmém místě Východní konference.

Věru pohodový a plodný rok ve městě, kde je hokej víc než náboženství.

Pro 178 centimetrů vysokého zadáka to byla devátá sezona v NHL v kariéře, na burze talentů v roce 2009 šel ve třetím kole jako 64. hráč celkově. Jedničkou byl John Tavares, z druhého místo volila Tampa a vzala Victora Hedmana, následovalo Colorado, jehož dres na sebe navlékl Matt Duchene.

A právě zástupci Lightning a Avalanche spolu svedli zajímavý souboj na hraně druhého a třetího kola, společný cíl? Právě Barrie. Tysonův otec Len byl totiž v té době spoluvlastníkem Tampy. A byl to právě tatínek, který sám hrál NHL a zapsal v ní 184 startů za Philadelphii, Pittsburgh, Los Angeles a Floridu, kdo synovi během draftu volal, že si ho brzy osvojí.

„Jsi na seznamu, bereme tě,“ vzkázal synovi. Štěstí? Euforie? Kdepak, reakce byla odmítavá, Tyson ho poprosil, aby ho nedraftovali. „Těžko bych se s tím vyrovnával. Nechtěl jsem protekci, nepřál jsem si nést ten úděl, že jsem ten, co hraje NHL kvůli dobře situovanému otci," přiznal po letech Barrie v živém instagramovém rozhovoru s profesionálním kanadským snowboardistou Craigem McMorrisem.

"Prostě jsem věřil tomu, že to zvládnu sám," dodal Barrie.

Otec jeho přání vyhověl a přiměl své klubové spolupracovníky k jiné volbě, z 52. místa si Lightning vzali Richarda Pánika. „No a já šel nakonec o pár pozic pozicí později do Colorada a nikdy jsem nelitoval,“ dodal Barrie, který si s týmem v posledních dvou ročnících zahrál play off. Vloni Avs padli ve druhé rundě v krásné sedmizápasové sérii se San Jose, když rozhodující duel ztratili v SAP Center těsně 2:3.

V létě Barriemu doběhne čtyřletý kontrakt na 5.5 milionů ročně, jehož výši spravedlivě půlí Toronto s Coloradem. A je vysoce pravděpodobné, že nová smlouva bude raketa a Barrie výrazně navýší 28,5 milionu dolarů (0,7 miliardy korun), které si zatím proháněním kotouče vydělal. Je v ideálním věku a za 554 utkání v nejlepší lize světa vygeneroval 346 kanadských bodů. Vůbec první bodík v NHL zapsal 14. února 2013 proti Minnesotě, když nahrál na gól Milana Hejdukovi.

Malou vadou na kráse je jen statistika pravdy, jen dvakrát za devět sezon skončil mistr světa z pražského šampionátu 2015 v plusových hodnotách. Jeho celkové +/- je aktuálně na hodnotě -66.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Titulní strana, deník Sport, 24. dubna Titulní strana, deník Sport, 24. dubnaFoto Sport

Tyson Barrie nastřílel za poslední tři sezony v NHL 32 branek.
Tyson Barrie nastřílel za poslední tři sezony v NHL 32 branek.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud