5. září 2020 • 07:00

Famózní drama a radost Faksy a spol. Sedmou bitvu ovládlo i Vegas

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Hokejisté Dallasu s Radkem Faksou v sestavě zdolali v rozhodujícím sedmém utkání 2. kola play off NHL Colorado 5:4 v prodloužení a postoupili do finále Západní konference. V další fázi bojů o Stanleyův pohár se utkají s týmem Vegas, který porazil Vancouver 3:0 a taktéž zvítězil v dramatické sérii 4:3 na zápasy. Za vítězný tým nastoupil Tomáš Nosek, jenž vynechal kvůli zranění předchozích devět utkání.



Dallas se ujal brzy vedení, ale v desáté minutě už prohrával 1:2 a ve zbytku utkání neustále dotahoval. Nečekaným hrdinou utkání se stal Joel Kiviranta, který vyrovnal v 57. minutě na 4:4 a v prodloužení zkompletoval v čase 67:24 hattrick. Důležitou roli sehrál u vítězné trefy i obránce Andrej Sekera, který trpělivě míchal s pukem za brankou a poté ho předložil mezi kruhy finskému střelci. Zbývající dvě branky Stars vstřelil Alexandr Radulov. Mužstvo podržel čtyřiceti zásahy gólman Anton Chudobin.

Colorado v sérii vyrovnalo z 1:3 na 3:3, ale obrat nedotáhlo a druhým rokem po sobě vypadlo v semifinále konference v sedmém zápase. V rozhodujícím utkání Avalanche vedli třikrát o gól, přičemž na 4:3 upravil v 57. minutě svou druhou trefou v zápase Vladislav Naměstnikov. Dallas ale už za deset sekund vyrovnal. Faksa si v sérii připsal dvě branky a tři asistence, od pátého utkání ale nebodoval.

Colorado trápila v sérii zranění. Už z úvodního utkání odstoupil brankář Philipp Grubaeur a jeho náhradník Pavel Francouz nebyl týmu k dispozici ze zdravotních důvodů od pátého zápasu. Do hry v rozhodujícím duelu nenaskočil ani kapitán Gabriel Landeskog, jehož minule poranil bruslí spoluhráč Cale Makar. Týmu ještě scházeli i útočníci Joonas Donskoi, Matt Calvert a obránce Erik Johnson.

VIDEO: Podívejte se na sestřih sedmého zápasu mezi Dallasem a Coloradem

Démon Demko kryl 123 ze 125 střel

Hokejisté Vegas měli střeleckou převahu 36:15, ale stejně jako v předchozích dvou zápasech, po kterých ztratili vedení v sérii 3:1, je přiváděl k šílenství gólman Thatcher Demko. Kouzla ho v utkání zbavil až v 54. minutě Shea Theodore, který v přesilové hře střelou od modré čáry otevřel skóre.

"Bylo to šílené. Připadalo mi, že ho nemůžeme překonat celou věčnost. Přitom jsme měli hodně gólových šancí, dobře jsme se tlačili do brány. Ulevilo se nám, když jsme dali gól," uvedl Theodore. "Kontrovali jsme hru, moc jsme jim toho nedovolili. Postup jsme si zasloužili," dodal bek. Zbývající dvě branky přidali při hře bez brankáře Alex Tuch a Paul Stastny. Demko v posledních třech zápasech kryl 123 ze 125 střel.

Vancouver měl ideální příležitost zlomit bezbrankový stav v závěru druhé třetiny, kdy byl Ryan Reaves vyloučen na pět minut a do konce zápasu za úder do hlavy. Hráčům Vegas ožily vzpomínky na loňský rok, kdy v rozhodujícím utkání se San Jose vedli 3:0 ale v pětiminutovém oslabení inkasovali čtyřikrát a zápas i sérii ztratili.

"Problesklo mi to hlavou," přiznal útočník Jonathan Marchessault. "Každý tým ale na své cestě čelí překážkám. My jsme narazili na skvělého gólmana, hráli jsme dlouhé oslabení a zvládli jsme to," těšilo ho. Robin Lehner potřeboval k čistému kontu 15 zákroků. Vegas si zahraje finále konference podruhé za poslední tři roky.

"Vegas má silný tým a vím, že jsme nechali na ledě všechno. Hodně nás podržel Demko. Myslím si, že moc lidí nečekalo, že bychom mohli být tak blízko postupu do semifinále NHL," řekl kouč Vancouveru Travis Green.

VIDEO: Podívejte se v sestřihu na další famózní výkon Thatchera Demka

Góly

Domácí: 53:52. Theodore, 57:54. Tuch, 59:54. Stastny

Hosté:

Sestavy

Domácí: Lehner (M.-A. Fleury) – Theodore, Martinez, Schmidt (A), McNabb, Whitecloud, Holden – Mark Stone (A), W. Karlsson, Pacioretty – R. Smith (A), Stastny, Marchessault – Tuch, N. Roy, Cousins – Reaves, Stephenson, W. Carrier.

Hosté: Demko (Domingue) – Stecher, Edler, Ch. Tanev (A), Q. Hughes, T. Myers, Fantenberg – Boeser, E. Pettersson, J. T. Miller – Toffoli, Horvat (C), Pearson – B. Sutter (A), Gaudette, Roussel – Virtanen, Beagle, Motte.

Rozhodčí

O’Rourke, Rooney – Murray, Kovachik.

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Góly

Domácí: 03:48. Naměstnikov, 09:43. Burakovsky, 25:45. Kadri, 56:20. Naměstnikov

Hosté: 02:39. Radulov, 23:06. Kiviranta, 51:28. Radulov, 56:30. Kiviranta, 67:24. Kiviranta

Sestavy

Domácí: Hutchinson (Miska) – Graves, Makar, Zadorov, Girard, Cole, Connauton – Burakovsky, MacKinnon (A), Rantanen (A) – Naměstnikov, Kadri (A), Ničuškin – Jost, Compher, Dries – Nieto, Bellemare, O'Connor.

Hosté: Chudobin (Oettinger) – Lindell, J. Klingberg (A), Oleksiak, Heiskanen, Hanley, Sekera – Ja. Benn (C), Seguin, Radulov – Janmark, Pavelski, Gurjanov – Dickinson, Hintz, Perry – Kiviranta, Faksa, Comeau (A).

Rozhodčí

Kozari, Sutherland – Murchison, Cherrey

Stadion

Rogers Place, Edmonton, AB

Návštěva

--- diváků

Zklamaní hráči Vancouveru Canucks po prohře v sedmém utkání proti Vegas.
Zklamaní hráči Vancouveru Canucks po prohře v sedmém utkání proti Vegas.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud