13. března 2021 • 16:45

Nováček roku Kaprizov? Dal první hattrick a vládne Rusům v NHL

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stav 0:0 na začátku třetí třetiny? Stoprocentní gólmani, zápas směřuje k bezbrankové remíze a do prodloužení. Kdepak, pokud je zrovna na ledě Kirill Kaprizov, můžete vždy čekat něco speciálního. Ruský hokejista je horkým kandidátem na Calder Memorial Trophy pro nejlepšího nováčka sezony a prokázal to i gólovou smrští proti Arizoně. Hattrickem ve třetí třetině zaúřadoval a zařídil jasnou výhru Wild 4:0. A také se vyhoupl do čela produktivity ruských hráčů v NHL.



„Je to výjimečný hráč. Každý zápas něco vytvoří. Vůbec nás nepřekvapuje, že dal hattrick,“ řekl kouč Minnesoty Dean Evason. K výhře čistým kontem přispěl brankář Cam Talbot, který také nešetřil chválou na ruského šikulu: „Kdykoli se dotkne puku, víte, že by se mohlo stát něco mimořádného. Takových není v lize mnoho. Je radost ho sledovat a jsem rád, že ho máme u nás.“

Nutno dodat, že u prvního gólu v šesté minutě třetí třetiny měl Kaprizov štěstí. Puk totiž nešťastně tečoval útočník Coyotes Christian Dvorak. Podruhé pálil za tři minuty z velmi podobné akce, kdy objel branku soupeře a střílel z mezikruží. Potřetí pak ukázal, že má i parádní ránu z první. A první hattrick v 25. zápase NHL byl na světě.

Kaprizov je nejproduktivnějším hráčem mezi nováčky a zároveň nejlepším střelcem. Co ale překvapí? Momentálně je dokonce nejproduktivnějším Rusem v NHL. Se svými deseti góly a třinácti asistencemi v 25 zápasech má pod sebou v kanadském bodování i soutěží ostřílené Alexandra Ovečkina, Jevgenije Malkina či další ruský talent Andreje Svečnikova, jenž hraje už třetí sezonu.

Druhému nováčkovi v pořadí zatím Kaprizov uniká o sedm bodů. Útočník Tim Stützle z Ottawy zaznamenal šest gólů a deset nahrávek, přtom odehrál o dva duely více. Další v pořadí Josh Norris rovněž z Ottawy a Pius Suter z Chicaga mají méně bodů a zároveň více odehraných zápasů.

Zajímavým kandidátem je i 21letý útočník Dallasu Jason Robertson. Ten sice odehrál tři zápasy už v loňské sezoně, ale oficiálně je nováčkem až letos. Zatím má za sebou jen 17 utkání, ve kterých posbíral slušnou porci 13 bodů (4+9).

Ale přesto zatím Kaprizov nováčkům kraluje a je prozatím jasným favoritem na zisk Calder Memorial Trophy. Kdo by ho ještě mohl ohrozit? Překvapivě jsou mu možná nejblíže nováčci mezi brankáři. Skvělá čísla mají pětadvacetiletí gólmani Igor Šesťjorkin z Rangers a Kevin Lankinen z Chicaga. Gólmani ale trofej pro nováčka nezískávají často, naposledy takto uspěl někdejší strážce branky v Columbusu a později i ve Philadelphii Steve Mason.

Minnesota Wild Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud