25. května 2021 • 08:06

Edmonton padl ve 107. minutě a končí. Panthers a Wild odvrátili vyřazení

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Winnipegu díky gólu Kylea Connora ze 107. minuty porazili Edmonton 4:3 ve třetím prodloužení, sérii vyhráli 4:0 a postoupili do druhého kola play off NHL. Florida přehrála v pátém utkání Tampu Bay 4:1 a odvrátila hrozbu vyřazení, Panthers prohrávají 2:3 na zápasy. Postup mezi nejlepší osmičku prozatím utekl také hráčům Vegas, kteří podlehli Minnesotě 2:4. Hráči New York Islanders zdolali Pittsburgh 3:2 ve druhém prodloužení a vypracovali si postupový mečbol. Toronto vyhrálo v Montrealu 2:1 a stejným poměrem vede také v sérii.



Winnipeg zvládl i čtvrtý duel s Edmontonem a podruhé ve své novodobé historii postoupil do druhého kola. Edmonton na totéž čeká od sezony 2016/17, kdy v semifinále Západní konference podlehl Anaheimu 3:4 na zápasy.

Ve čtvrtém duelu série se v 7. minutě prosadil Mark Scheifele a poslal Jets do vedení. Hned po minutě ale svým prvním gólem v letošním play off srovnal nejproduktivnější hráč základní části Connor McDavid. Mason Appleton ještě v první třetině vrátil vedení na stranu Winnipegu, ale Oilers ve druhé části dvěma góly skóre otočili. Do prodloužení zápas poslal druhým gólem v zápase Scheifele.

V nastavení si Jets šli za postupem, výborný Mike Smith v brance Edmontonu ale radost hráčů Winnipegu dlouho odkládal. Překonal ho až ve třetí nastavené dvacetiminutovce Connor přesnou střelou mezi tělo a ruku.

Obránce Edmontonu Darnell Nurse odehrál v utkání 62 minut a 7 sekund a zařadil se na třetí místo v historické statistice za Setha Jonese (65:06) a Sergeje Zubova (63:51).

Florida nezachytila vstup do utkání a od první minuty prohrávala, Lightning poslal do vedení Ross Colton. Od druhé třetiny ale měli domácí Panthers navrch. V 37. minutě otočil na 2:1 Mason Marchment a v třetí části přidali hráči Floridy další dva góly.

K výhře Floridu dovedla čtveřice dvoubodových hráčů, obránce Mackenzie Weegar (1+1) a útočníci Patric Hornqvist (1+1), Jonathan Huberdeau a Aleksander Barkov (oba 0+2). Huberdeau zaznamenal dvanáctou asistenci ve Stanley Cupu v kariéře, čímž překonal klubový rekord slovenského obránce Róberta Švehly.

Carey Price vytáhl proti Maple Leafs úchvatný zákrok, Canadiens ale třetí duel série nezvládli
Carey Price vytáhl proti Maple Leafs úchvatný zákrok, Canadiens ale třetí duel série nezvládli

Poprvé v play off nastoupil brankář Panthers Spencer Knight. Dvacetiletý nováček odehrál pouze čtyři zápasy v základní části, ale nyní dostal přednost před Sergejem Bobrovským i Chrisem Driedgerem a kryl 36 střel.

„Před zápasem jsem byl trochu nervózní, ale snažil jsem se k tomu přistoupit jako k jakémukoliv jinému duelu. Snažil jsem co nejvíce pomoci týmu a nakonec jsem si zápas užil,“ řekl Knight, který jako druhý nejmladší brankář v historii NHL ozdobil debut v play off vítězstvím.

Knightovu pozornost dvakrát vyzkoušel český útočník Ondřej Palát, ale ani on, ani obránce Jan Rutta mladého brankáře Floridy nepřekonali. Radko Gudas odehrál v dresu Panthers bezmála 21 a půl minuty a připsal si 10 hitů.

Islanders zvládli pátou bitvu s Pittsburghem a přiblížili se postupu přes vítěze Východní divize. Ostrované zvítězili na ledě soupeře i přes výrazně nižší střeleckou aktivitu. Domácí vyslali na Ilju Sorokina o 22 puků více než Newyorčané na Tristana Jarryho.

Vítěznou branku vstřelil v čase 80:51 Josh Bailey. Kanadský útočník vystihl Jarryho rozehrávku, počkal si na správný moment a střelou na lapačku rozhodl o výhře Islanders.

Sorokin, který před sezonou přišel do Islanders z CSKA Moskva, nastoupil do třetího zápasu ve Stanley Cupu v kariéře a vychytal Ostrovanům třetí vítězství. Pětadvacetiletý ruský brankář nestačil pouze na pokusy Bryana Rusta a Jevgenije Malkina. „Byl neuvěřitelný. Dal nám šanci na výhru a my ji dokázali využít,“ pochválil Sorokina trenér Barry Trotz.

Malkin zaznamenal v bojích o Stanleyův pohár 172. bod (64+108) a na druhém místě klubových statistik vyrovnal Maria Lemieuxe. Lídr Sidney Crosby má o 19 bodů více.

Montreal nezvládl první domácí utkání v sérii s Torontem. Maple Leafs po gólech Williama Nylandera a Morgana Riellyho vyhráli podruhé za sebou a otočili stav série. Nylander se střelecky prosadil i ve třetím zápase a je pro obranu Canadiens hlavní ofenzivní hrozbou. „Hraje moc pěkný komplexní hokej, je pro nás opravdu důležitý. Will (Nylander) přišel kvůli zranění o oba spoluhráče z útočné formace (Jasona Spezzu a Nicka Foligna), přesto pokračuje ve výborných výkonech,“ řekl o švédském útočníkovi trenér Maple Leafs Sheldon Keefe.

Minnesota odvrátila vyřazení díky dobře odehrané třetí třetině, kterou vyhrála 3:1. Vegas zásluhou Aleca Martineze snížili, ale výhru Wild pojistil v závěru gólem do prázdné branky Nico Sturm.

1. kolo play off NHL:

Severní divize - 3. zápas:

Montreal - Toronto 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Branky: 34. Suzuki – 28. W. Nylander, 37. Rielly. Střely na branku: 29:29. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Rielly (Toronto), 2. Price (Montreal), 3. W. Nylander (Toronto). Stav série: 1:2.

4. zápas:

Winnipeg - Edmonton 4:3 v třetím prodl. (2:1, 0:2, 1:0 - 0:0, 0:0, 1:0)
Branky: 7. a 47. Scheifele, 16. Appleton, 107. Connor – 8. McDavid, 24. Nugent-Hopkins, 37. Chiasson. Střely na branku: 43:40. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Scheifele, 2. Wheeler (oba Winnipeg), 3. Draisaitl (Edmonton). Konečný stav série: 4:0.

Východní divize - 5. zápas:

Pittsburgh - New York Islanders 2:3 ve druhém prodl. (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)
Branky: 9. Malkin, 28. Rust – 20. Beauvillier, 49. Eberle, 81. Josh Bailey. Střely na branku: 50:28. Diváci: 9344 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Josh Bailey, 2. Sorokin (oba New York Islanders), 3. Rust (Pittsburgh). Stav série: 2:3.

Centrální divize - 5. zápas:

Florida - Tampa Bay 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Branky: 27. Weegar, 37. Marchment, 41. Hörnqvist, 60. Vatrano – 1. Colton. Střely na branku: 38:37. Diváci: 11.551 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Knight, 2. Hörnqvist, 3. Weegar (všichni Florida). Stav série: 2:3.

Západní divize - 5. zápas:

Vegas - Minnesota 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)
Branky: 9. Mark Stone, 30. Martinez – 10. Kaprizov, 12. Parise, 17. Greenway, 60. Sturm. Střely na branku: 39:14. Diváci: 12.156 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Talbot (Minnesota), 2. Martinez, 3. Mark Stone (oba Vegas). Stav série: 3:2.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud