Jaroslav Kalina
9. června 2021 • 18:43

Upekl mini zázrak na ledě, teď po zlatém kouči touží NHL. Kam půjde?

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Scházelo opravdu málo a místo se zlatou medailí na krku se do zámoří vracel s gigantickou ostudou. Hokejový trenér Gerard Gallant si však na střídačce Kanady během mistrovství světa renomé nejenže zachránil, ale i vylepšil. A to obrovsky! Po mizerném nástupu do turnaje v Lotyšsku dokázal kanadský „H-tým“ i se štěstím protáhnout až k senzačnímu triumfu na turnaji. Pro sedmapadesátiletého stratéga šlo o první velké vítězství v kariéře hlavního kouče, u níž se očekává, že nyní nabere velké obrátky. Zlatý vůdce Kanaďanů je totiž nyní zřejmě nejžhavějším trenérským zbožím v NHL.



Postaral se o senzaci s mužstvem, od kterého se úspěch zrovna nečekal. Když kanadský tým pod vedením Gerarda Gallanta s hráči z třetích a čtvrtých formací klubů NHL prohrál na šampionátu v Rize první tři zápasy (0:2 s Lotyši, 1:5 s USA a 1:3 s Německem), málokdo v tu chvíli věřil, že by ještě bojoval o medaile, nebo vůbec postoupil do čtvrtfinále. Lidé nejen v Kanadě, kteří už před turnajem nebyli spokojení s nominací, už nedávali zámořskému výběru téměř žádnou šanci.

Sám trenér sice přiznal, že tak bídný start od Kanady určitě nikdy nikdo neočekával, dál ale brzdil paniku. „Musíme to teď otočit, vyhrát zbývající čtyři zápasy a pak uvidíme, jak to dopadne. Dřív nebo později získáme trochu štěstí s pukem,“ řekl Gallant s až ledovým klidem po třetí kanadské porážce.

Jak moc se Gallantova slova o obratu a štěstí následně potvrdila, nyní dobře ví celý hokejový svět. Kanadu opravdu není radno nikdy podceňovat! Po následujících třech výhrách, vydřeném bodu s Finskem na závěr skupiny B se Kanada i díky „malému“ přispění Německa v duelu s Lotyšskem (Němci vyhráli 2:1, remíza v základní hrací době by znamenala kanadský konec) prodrala do čtvrtfinále, vyřadila Rusko i USA a nakonec proti všem předpokladům sebrala Finům obhájení titulu mistrů světa.

Podle zámořských médií až nepravděpodobný úspěch Gallantovy výpravy nazval kanadský novinář James Duthie jako „mini zázrak na ledě“. A rozhodně se trefil. Kanaďané se v Rize stali prvním mužstvem v historii mistrovství světa, které získalo zlaté medaile po čtyřech porážkách v základní skupině. Ideální zlatá tečka podivného turnaje v Rize s ještě podivnějšími výsledky.

„Bylo to dost zvláštní. Začali jsme se třemi porážkami, což bylo opravdu těžké. Ale tým se dal dohromady. Každým zápasem jsme byli lepší. Odmakali jsme tam dlouhou a náročnou cestu,“ prozradil Gallant své dojmy pro The Athletic při cestě z Lotyšska. Po zisku nečekaného zlata kouč nepochybuje, že si jeho svěřenci udělali jméno. A nejen hráči, z ostříleného trenéra se od vítězného finále stihla stát hvězda, na níž prší chvála ze všech stran.

Číslo jedna u Rangers, chtějí ho i fans Toronta

Uznáním nešetřil na adresu kolegy Robert Luongo, generální manažer Kanady na šampionátu v Lotyšsku. „Je to trenér velkých hráčů a jeden z nejlepších koučů, který si získal kluky, aby za něj tvrdě hráli,“ napsal bývalý vynikající brankář v textovce pro uznávaného novináře Pierra LeBruna. Po obrovském vylepšení renomé Gallanta čeká příjemná starost v podobě jednání o nové smlouvě.

Že si Gallant s kanadskou reprezentací vyráží do Rigy říct o nové angažmá v nejprestižnější hokejové soutěži světa, bylo jasné už při jeho představení jako hlavního kouče země javorového listu. Již před šampionátem spojovali zámořští experti rodáka ze Summerside s budoucím 32. účastníkem NHL ze Seattlu. S nováčky přeci jen umí pracovat. V premiérové sezoně dovedl Vegas Golden Knights až do finále Stanley Cupu. Podobnou jízdu na úvod by „Krakeni“ určitě brali všemi chapadly.

A nejen Seattle, o služby Gallanta se měl zajímat i Columbus, který se po konci sezony rozloučil se známým svérázem Johnem Tortorellou. Fanoušci Toronta po dalším vyhučení v prvním kole play off prosí na sociálních sítích vedení, ať přivedou strůjce kanadského úspěchu v Lotyšsku. Trenér i po šampionátu odmítá být konkrétní (přirozeně), přiznal však, že vede rozhovory s několika týmy a doufá, že se po 16 měsících bez klubového angažmá brzy dohodne na nové práci.

Momentálně největším favoritem na zlákání bývalého útočníka Detroitu na lavičku mají být New York Rangers. Klub z Manhattanu v čele s novým generálním manažerem Chrisem Drurym údajně ještě oťukává situaci u trenérů Roda Brind´Amoura (Carolina) a Paula Maurice (Winnipeg), kterým teprve nyní skončil ročník po vyřazení v play off. Nicméně podle zámořských médií bylo vedení Rangers přímo nadšené po rozhovoru s Gallantem, na který došlo ještě před odletem na mistrovství.

Gallant by tak měl být pro Rangers číslo jedna. Jasno může být během následujících týdnů, v zámoří by se hodně divili, kdyby trenér mistrů světa nikde nepodepsal před 1. červencem.

Trenér Kanady Gerard Gallant slaví na hřišti se svými svěřenci titul mistrů světa
Trenér Kanady Gerard Gallant slaví na hřišti se svými svěřenci titul mistrů světa

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud