29. září 2021 • 12:30

Čeští průkopníci v NHL: háčky a čárky na dresu neměl Jagr ani Hasek

Autor: tps
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaromír Jágr je sice druhý nejproduktivnější hráč NHL, ale pro zámoří vždycky byl Jagr. Dominik Hašek je možná nejlepší brankář všech dob, jenže i on měl na dresu napsáno Hasek. Podobně na tom byli Elias, Nedved, Klima, Sykora, Hamrlik, Dvorak…



Až teď přichází éra hokejistů, kteří na drese budou nosit svoje jména tak, jak je mají zapsaná v rodném listě. V pondělí při prvním přípravném duelu si proto bystří fanoušci Toronta mohli všimnout, že všechny české letní posily mají trochu jiné jmenovky než v minulých sezonách. Tedy (Ondrej) KAŠE, (Petr) MRÁZEK a (David) KÄMPF.

Háček, čárka a dvojtečka jsou sice vyvedeny drobně, ale jsou tam. Na druhé straně, v týmu Montrealu, stále hrál (Jan) MYSAK.

Všichni tři jsou v tomto průkopníky mezi českými hokejisty, nikoli v celé NHL. Před necelým rokem vzbudil docela rozruch německý talentovaný útočník Tim Stützle, který na začátku tréninkového kempu přišel za vedením Ottawy s požadavkem, že chce mít na dresu napsané svoje jméno s „umlautem“, a nikoli STUETZLE. Senators mu vyšli vstříc – stejně jako fanouškům, kteří si už koupili repliky dresu s poangličtěným jménem. Zdarma si je mohli vyměnit za správnou verzi.

Podobnou výsadu si vydobyli také švédský útočník Nils Höglander ve Vancouveru nebo finský gólman Veini Vehviläinen v Torontu.

Nejde však jenom o nějakou libůstku Evropanů. Rovněž kanadský talent Alexis Lafrenière, jednička loňského draftu, požádal o to samé vedení New York Rangers. Vyhověli mu okamžitě a při prezentaci nového dresu po podpisu smlouvy už měl „accent aigu“ nad druhým písmenem e.

„Pro jeho rodinu to bylo hodně důležité,“ přiznala Lafrenièrova agentka Émilie Castonguayová v rozhovoru pro web The Athletic. „Když byl Alex draftovaný, jeden z prvních hovorů, který jsem vedla s jeho matkou, byl právě o jméně na dresu.“

Český reprezentant David Kämpf má na drese své jméno i s přehláskovaným a
Český reprezentant David Kämpf má na drese své jméno i s přehláskovaným a

Podle všeho prvním, kdo si v NHL prosadil diakritiku na jmenovce, byl kanadský útočník Daniel Brière v roce 2013, když přišel do Montrealu.

Hvězdy předchozích generací, jako byl třeba Jean Béliveau nebo bratři Šťastní, si o tom mohli nechat jenom zdát. Ačkoli hráli v provincii Quebec, kde místní měli pro podobné odlišnosti pochopení, nikdy na dresu správnou verzi svého jména neměli. Ale možná jim to nepřipadalo tak důležité. Nebo nechtěli být za potížisty, kteří lpí na zbytečnostech.

Při současném stále rostoucím důrazu na respektování všech myslitelných forem rozmanitosti je pravděpodobné, že v NHL bude přibývat Evropanů a frankofonních Kanaďanů, kteří si prosadí neupravená jména na dresech. I když prodejci merchandisingu ani provozovatelé statistických databází z toho možná až takovou radost mít nebudou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud