16. října 2021 • 14:15

Pozice českých hvězd v NHL: Nabíječ Voráček, průlom pro Nečase

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
  • V jaké fázi kariéry jsou české hvězdy NHL?V jaké fázi kariéry jsou české hvězdy NHL?FOTO: koláž iSport.cz

    Český hokej má za mořem pět opravdu výjimečných hráčů, kteří ve svých týmech hrají zásadní role. iSport.cz nabízí jejich přehled a hlavně prognózu, co se od nich dá v sezoně čekat. Jakub Voráček změnil adresu právě včas, nakopne se. David Pastrňák má šanci být druhým Čechem po Jaromíru Jágrovi, který půjde na 100 bodů. Tomáš Hertl s Ondřejem Palátem hrají o životní kontrakty. Za nimi je ještě Martin Nečas, který může předvést zlomovou sezonu.

  • David PASTRŇÁK

    25 let, Boston

    Fáze kariéry: Roste

    Pozice: První útok

    Co ho čeká v sezoně: Útok na 100 bodů

    Když covid zastavil sezonu 2019/2020, měl David Pastrňák sezonu rozjetou, že se stane druhým českým hráčem po Jaromíru Jágrovi, který se dostane na 100 bodů. Meta může padnout teď. „Perfection line“ s Paricem Bergeronem a Bradem Marchandem bude mít pořád ještě extrémní sílu. Z přesilovky sice vypadl David Krejčí, ale Taylor Hall není úplně marná náhrada.

    Postupně i vidíte, jak se posiluje Pastrňákova pozice v organizaci. Hledá se nový hráč, který obdrží na dres písmeno „A“, když je Krejčí pryč. V přípravě ho dostávali Charlie McAvoy, Brandon Carlo a právě David Pastrňák. Rotovalo mezi nimi a stejné to má být i v sezoně. „Pasta mluvil vždycky,“ nemyslí si trenér Cassidy, že by na něj měl dolehnout balvan zodpovědnosti. „Je to velmi společenský kluk, hotová osobnost, takže tohle není žádný problém. Snaží se zvednout ostatní, udržet celou místnost naživu, myslím, že to je jeden z jeho rysů,“ doplnil. Pastrňákova hvězda by měla zářit ještě výrazněji než kdy dřív.

    David Pastrňák se trefil proti Washingtonu, Boston ale prohrál David Pastrňák se trefil proti Washingtonu, Boston ale prohrálFoto Reuters

  • Jakub VORÁČEK

    32 let, Columbus

    Fáze kariéry: Oživení

    Pozice: První dva útoky

    Co ho čeká v sezoně: Spolupráce se střelcem Lainem

    Do konce roku odehraje tisící zápas v NHL, nejlepší období v lize už má nejspíš za sebou. To není urážka, ale fakt. Nikdo se nezlepšuje donekonečna, přijde doba, kdy už nejedete z kopce, ale postupně do něj začnete šlapat. Trejd do Columbusu ale přišel pro Jakuba Voráčka v pravou chvíli, dostane energii, bude se chtít blýsknout. Pokud bude nabíjet a Patrik Laine střílet? Může od něj přijít ještě jízda. „Jeho vášeň pro hokej je vyloženě nakažlivá,“ pochvaluje si Čecha trenér Brad Larsen.

    Za posledních 10 let v NHL posbíral Voráček 427 asistencí, což je za dané období osmý nejlepší výkon v lize, v přesilovkách je devátý se 166 nahrávkami, překonal tady i Patricka Kanea. „Ano, o tom jsem četl. Když si vezmete, jakým střelcem je Patrik Laine? Pokud se sehrají, bude to super spojení,“ těší se na Voráčka bek Zach Werenski. „Nechci je srovnávat, ale takového špílmachra jsme tedy neměli od doby, kdy odešel Artěmij Panarin. Jeho schopnost dát puk přímo na hokejku pro nás bude strašně důležitá. Je velkou posilou,“ přidává.

    Jakub Voráček v souboji s Nickem Schmaltzem z Arizony Jakub Voráček v souboji s Nickem Schmaltzem z ArizonyFoto ČTK / AP / Jay LaPrete

  • Tomáš HERTL

    27 let, San Jose

    Fáze kariéry: Na vrcholu

    Pozice: První dva útoky

    Co ho čeká v sezoně: Trejd

    Vyrostl z něj hráč pro první dvě formace, nejen v San Jose, tuhle pozici by Tomáš Hertl dostal v celé NHL. Skvělý centr, skvělé křídlo, skvělý do přesilovky i do oslabení. Nezamilujte si ho.

    Jako trenér chcete mít hráče, který může jít přes 80 bodů, má velkou sílu a smysl pro zodpovědnou práci směrem vzad. Po sezoně Hertlovi končí smlouva, takže je v ideálním bodu kariéry. Podepíše na dlouho a za velký balík. Kdyby byl svět ideální, životní kontrakt by už chystali v San Jose, on by zůstal do konce kariéry v Kalifornii a pral se tady o Stanley Cup. Má to jeden podstatný háček. Sharks čeká přestavba, síla staré party je v tahu.

    Český útočník se i nechal slyšet, že by třeba udělal podobnou věc jako dříve Joe Thornton, tedy dal klubu slevu. Jenže taky platí, že to musí mít nějaký smysl. Tím pádem je celkem pravděpodobné, že ho do konce přestupové uzávěrky generální manažer vymění. A čím dříve to udělá, tím větší hodnotu za něj dostane.

    Tomáš Hertl pózuje pro deník Sport Tomáš Hertl pózuje pro deník SportFoto Michal Beránek / Sport

  • Ondřej PALÁT

    30 let, Tampa Bay

    Fáze kariéry: Na vrcholu

    Pozice: První útok

    Co ho čeká v sezoně: Boj o životní smlouvu

    První formace Tampy Palát-Point-Kučerov je neměnná konstanta. Sázka na kvalitu, body a práci. „Tenhle tým je lepší, když má Paláta, bylo by pro Tampu hodně nemilé, kdyby odešel na trh volných hráčů jako po poslední sezoně Blake Coleman. Je totiž motorem první lajny, její nedílnou součástí,“ soudí o českém útočníkovi Joe Smith, redaktor The Athletic.

    Ondřej Palát se chodí automaticky bít do míst, kam se ofenzivní hvězdy úplně nehrnou. Mantinel, prostor kolem branky, tam je jeho rajón. Navíc dovede být i produktivní. Když si projedete historické bodování Tampy v play off, tak Palát je celkově třetí (73 bodů) a v gólech dokonce druhý nejlepší (37). Je snadné ho přehlédnout, ale bude hodně chybět, pokud odejde. Končí mu smlouva, půjde na trh volných hráčů. Takže stejná situace jako u Tomáše Hertla? Jak by řekl internetový guru Mikýř: „Akorát, že vůbec.“ Rozdíl je v tom, že Hertl je ve slabém týmu a Palát v ultra silném. Hrozí, že na tučnou gáži Lightning asi mít nebudou. Takže poslední rok v Tampě je celkem reálný.

    Ondřej Palát si ve středu užil svůj den se Stanley Cupem Ondřej Palát si ve středu užil svůj den se Stanley CupemFoto ČTK / Vladimír Pryček

  • Martin NEČAS

    22 let, Carolina

    Fáze kariéry: Roste

    Pozice: Druhý útok

    Co ho čeká v sezoně: Bodové maximum

    Celkem výmluvná akce, redakce The Athletic položila všem hráčům Caroliny dotaz, kdo z kabiny zažije průlomovou sezonu. Vyhrál Martin Nečas, dostal šest hlasů. Naposledy posbíral v 53 zápasech 41 bodů. Teď může jít k 70, časem útočit ještě výš, má čas. „Myslím, že to nejlepší jsem ještě neukázal. Dovedu být ještě lepší,“ řekl poměrně jasně.

    V Carolině vědí, jaký je v Nečasovi poklad. Proto se s ním počítá znovu na křídlo druhé formace. „Vždycky v něm bylo něco mimořádného, skvěle bruslil, teď už i dost vyzrál. Musel si nejdřív zvykat na hokej v severní Americe, ale o jeho talentu nemůže být pochyb. Celkově se tady hodně zlepšil, zapracoval na střele, je z něj komplexnější hokejista,“ rozpovídal se pro nhl.com trenér Rod Brind´Amour.

    Postupně by se Nečas mohl začít z křídla přesouvat zase zpátky do středu útoku. Má v sobě, že umí řídit hru. Na druhou stranu, uprostřed je číslem jedna Sebastian Aho. Z pravého křídla může získat víc prostoru snáz.

    Tradiční gólová oslava českého útočníka Martina Nečase Tradiční gólová oslava českého útočníka Martina NečaseFoto profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud