10. ledna 2022 • 20:35

Co (ne)víte o McDavidovi: lovec dobrot, štěstí na pásu i problém s postelí

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Nejlepší hokejista světa? Aktuálně zřejmě Connor McDavid. Útočník Edmontonu baví krásnými akcemi fanoušky a děsí všechny obránce, kteří na něj zrovna narazí. Současnou sezonu v NHL má čtyřiadvacetiletý Kanaďan rozjetou vysoko nad 100 bodů. Které věci o fenomenálním hokejistovi možná nevíte?

  • Začali mu říkat Jeřáb

    Správná strava je základ. Ale Connor McDavid taky hřeší, byť po malých dávkách. Dosvědčuje to Drake Caggiula, bývalý spoluhráč z Edmontonu. „Povídá se, jak jí všechny ty zdravé věci. Ale přišli jsme do restaurace, on si poručil bezlepkové jídlo, my burger s hranolky. ‚Můžu jeden?‘ zeptal se. Pak natáhl ruku a vzal si. Takhle se hrabal v talíři vždycky. Proto jsme mu začali říkat Jeřáb. Sám popíjel vodu, my měli před sebou kolu. ‚Trochu si loknu, jo?‘ řekl. A už to bylo. Jindy jsme letěli letadlem. Já baštil gumídky, on energetickou tyčinku. Najednou jsem si všiml, že moje bonbóny jsou fuč. Snědl mi je,“ vyprávěl Caggiula.

    „Vždycky něco svačím,“ reagoval s úsměvem McDavid, když mu to připomněli. Dělal to už v juniorech. „Kdykoli zmerčil, že je nablízku něco nezdravého, našel způsob, jak se toho zmocnit, i když sám si to neobjednal,“ potvrdil Dylan Strome, útočník Chicaga a McDavidův parťák z celku Erie Otters.

    Hvězda NHL Connor McDavidFoto Reuters

  • Štěstí na běžeckém pásu

    Švédský obránce Oscar Klefbom byl na cestách McDavidovým spolubydlícím během jeho nováčkovské sezony 2015/16. „V prvním utkání za Edmonton si nepřipsal ani bod, ve druhém taky ne. Bylo na něm opravdu znát, pod jakým je tlakem. Bylo mi ho líto. Kamkoli jsme se vrtli, všude plno lidí, velká očekávání. Den před třetím utkáním v Dallasu zašel v půl jedenácté večer do posilovny a půl hodiny strávil na běžeckém pásu. ‚Tohle jsem dělal v juniorech. Přináší mi to štěstí,‘ vysvětloval. Den poté nastoupil a dal první gól. Smál jsem se: ‚Teď už z toho pásu asi dlouho neslezeš.‘ Pomohlo to ve správný čas a jemu se ulevilo,“ líčil Klefbom. „Wayne Gretzky taky až do svého třetího zápasu v NHL neskóroval. Pak nastoupil a už to jelo. Moc jsem to Connorovi přál.“

    Hvězda NHL Connor McDavidFoto Reuters

  • Ještě tak přestěhovat postel

    Taylor Hall byl nejlepším hráčem Oilers do McDavidova příchodu. Stejně jako všichni ho poznal jako hodného, slušného kluka. „Jako nováček bydlel u mě doma v Edmontonu. V pokoji měl širokou postel, kterou si zamiloval. Když mě vyměnili, zeptal se, jestli bych mu ji prodal. Povídám: ‚Žádný problém. Odvez si ji, kdykoli budeš chtít, a peníze dořešíme pak.‘ Jezdil v menším SUV a myslel si, že do něj tu obrovskou postel narve,“ líčil Hall. „Přišlo mi to vtipné, protože to byl jeden z nejchytřejších kluků, co jsem poznal. Byl zběhlý ve všem, nejen v hokeji. Na ledě by dovedl hory přenášet, ale asi nikdy v životě nestěhoval postel. Nedovedl pochopit, proč se mu ta postel nevejde do auta. Myslím, že si pak sjednal odvoz,“ smál se Hall.

    Connor McDavid s parťákem Leonem DraisaitlemFoto Reuters

  • Taky jsem byl kluk

    Sherry Bassin byl generálním manažerem Erie Otters v juniorské OHL, kde McDavid tři sezony působil. Už v šestnácti plnil stadiony. „Hráli jsme v Guelphu a zvítězili. Vyšel jsem z kabiny na chodbu a venku viděl dav lidí. Byla ukrutná zima, sněžilo, ale dav se táhl až k našemu autobusu. Mohlo tam být tak pět set lidí, všichni v té zimě čekali na něj,“ vzpomínal Bassin.

    Hned ho ale napadlo, že druhý den hrají a hned tak se odtud nedostanou. „Vrátil jsem se do šatny a vyhledal Maca. Tak jsem mu říkal. ‚Macu, nechceš, abychom autobusem zacouvali k bočnímu vchodu?‘ Myslel jsem, že mu prokážu službu, jenže on odvětil: ‚Ne, Bassi. Taky jsem byl jednou malý kluk.‘ Takže vyšel ven a rozdával autogramy všem, kdo o to požádali. Dělal správnou věc, ale když to trvalo snad půl hodiny, musel jsem pro něj už dojít. Jak jsme se prodírali dál, nepřestával se podepisovat. Málem jsme se odtud nedostali. Později jsme začali brát do kabiny dvacet až třicet dětí. Na každém zimáku, kam jsme přijeli. Vůbec se netvářil, že ho to obtěžuje. Ani nemrknul,“ žasnul McDavidův boss.

    Connor McDavid si proti Vegas připsal další dvě asistenceFoto Reuters

  • Na superhrdiny ho neužije

    Connor McDavid je superhvězda, ale filmy o superhrdinech nesleduje. Nezajímá se o fantasy ani sci-fi, nikdy prý neviděl Batmana nebo něco podobného. „Bylo to docela legrační, protože když se podíváte, které snímky vydělaly nejvíc peněz, tak to za naší generace byl Spider-Man, Avengers nebo něco podobného. Ale na to ho neužije. Nevím proč,“ vyprávěl útočník Milan Lucic, který hrál za Oilers tři sezony. „Jednou jsem se ho dokonce snažil přimět, aby se díval na Deadpoola. Přitom to je něco trochu jiného – spíš akční komedie než film o superhrdinech. Jak myslíte, že to dopadlo? Díval jsem se na to sám,“ popisoval bývalý spoluhráč.

    Connor McDavid poprvé v sezoně nebodovalFoto Reuters

  • Dýně a Síň slávy

    Útočník Patrick Maroon získal v posledních třech letech Stanley Cup s týmy St. Louis a Tampy. Předtím působil necelé dvě sezony taky v Edmontonu a na McDavida vzpomíná moc rád. „Byl to můj oblíbený spoluhráč, jak by taky ne. Tíhli jsme k sobě i mimo led. Chodili jsme i s našimi přítelkyněmi na večeře, zažili báječné časy. Taky jsme vyřezávali dýně. To byla jediná věc, kterou jsem uměl líp než on,“ zubil se Maroon.

    Brankář Mike Smith chytá za Oilers pořád. „Každý zná jeho talent, je působivé sledovat jeho akce a góly. Ale jeho pracovní morálka, jak maká, aby se náležitě připravil a cítil v pohodě, kolik energie do všeho vkládá, to je další věc, kterou se liší od mnoha jiných dobrých hráčů. V průběhu kariéry jich potkáte spoustu. Ale on je na jiné úrovni. Bude fajn, až se jednou budu moct ohlédnout a říct si: ‚Pane jo, hrál jsem se členem Síně slávy!‘“

    Kapitán Edmontonu Connor McDavid válí i v nové sezoně NHLFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud