Pavel Bárta
Premium
7. srpna 2022 • 13:00

Den, kdy přišel DOMINÁTOR. Před 30 lety Chicago poslalo Haška do Buffala

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mike Keenan se rozhodně neprojevil jako vizionář. Před třiceti lety, 7. srpna 1992, coby generální manažer Chicaga vyměnil Dominika Haška do Buffala. V podstatě za nic: výběr ve čtvrtém kole draftu a gólmana Stephana Beauregarda, jenž se posléze pakoval do Winnipegu za útočníka Christiana Ruuttua. „Byla to možná nejlepší věc, jaká mě mohla potkat,“ vzpomínal Hašek. Výměna do Sabres změnila jeho kariéru i celou NHL. Zrodila se legenda o Dominátorovi.



U Dominika Haška se dá občas těžko odlišit, co je ještě realita a co už je mýtus. Byl jiný, byl lepší než ostatní. Už jen jeho čísla jsou úchvatná. Žádný jiný gólman v historii nezažil aspoň tři sezony s úspěšností zákroků 93 procent. Hašek jich v Buffalu měl pět.

Šestkrát za devět sezon v Sabres získal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL, po pětatřiceti letech se stal prvním gólmanem, jemuž udělili Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Převzal ji dokonce dvakrát po sobě. Jen vyhrát Stanley Cup se Sabres mu nebylo přáno. V roce 1999 jim vychytal postup do finále. V něm však rozhodl o triumfu Dallasu sporný gól. Týmového úspěchu se Hašek dočkal až později v Detroitu. Nicméně to, jak pozvedl jinak průměrný celek Buffala, z něj stvořilo legendu a jednoho z nejlepších brankářů všech dob.

„V Sabres jsem dostal šanci a mohl předvést, že dokážu chytat na nejvyšší úrovni,“ vyprávěl Hašek.

Buffalo získalo pod cenou brankáře světové třídy, jemuž předtím v Chicagu nedali pořádnou příležitost. Blackhawks ho draftovali

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud