Pavel Bárta
24. října 2022 • 15:38

Mrázka (zase) zradilo tělo. V Chicagu stihl jen tři zápasy, pak se ozvala třísla

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tady znovu. Petr Mrázek odstoupil po druhé třetině z pátečního zápasu Chicaga s Detroitem. V sobotu netrénoval, v neděli ho Blackhawks zařadili na listinu zraněných. Důvod? Problémy s třísly. Za rok už potřetí. „Udělali jsme to kvůli přesunům na soupisce. Ale vím, že znovu navštíví lékaře,“ uvedl kouč Luke Richardson s tím, že zdravotní přestávka 30letého gólmana by neměla trvat dlouho.



V posledních třech letech trávil Petr Mrázek nejvíc času v péči lékařů a fyzioterapeutů. Z jednoho zranění se vyhrabal, přišlo další. Jen v průběhu minulé sezony takhle vypadl třikrát ze sestavy Toronta. Před vstupním draftem NHL ho Maple Leafs vyměnili do Chicaga. Sám měl Blackhawks na seznamu týmů, za něž by chtěl chytat. Cítil novou šanci se předvést. Stihl nastoupit třikrát, během třetího zápasu se třísla přihlásila znovu.

„Zápolil s tím opravdu tvrdě. Po druhé třetině to nechtěl vzdát a odstoupit. Ale myslím, že to byl nakonec moudrý tah,“ vracel se kouč Richardson. „Dobře zná své tělo, protože už prodělal nějaká zranění. Jako brankář je aktivní, v pohybu. Vzhledem k tomu, jak chytá, a že je začátek sezony, jsme chtěli mít jistotu. Proto jsme přijali tohle opatření,“ vysvětloval.

Blackhawks s Mrázkem při jeho třech startech jednou zvítězili, jednou prohráli, třetí utkání nedokončil. Ve své 11. sezoně v NHL měl vítkovický odchovanec brankový průměr 3,76 gólu na zápas a úspěšnost zákroků 87,3 procenta. Role týmové jedničky se po jeho zranění zhostil 35letý Alex Stalock, který udržel za dva zápasy brankový průměr 0,97 a úspěšnost 97,9 procenta. Z farmy v Rockfordu byl povolán Arvid Söderblom coby náhradník.

Chorobopis nejzkušenějšího českého brankáře v současné NHL by vydal za výpis válečného veterána. Mrázka klub zapsal na seznam zraněných hráčů s tím, že si natáhl tříslo. Stejné problémy ho trápily už během minulé sezoně, za Toronto nastoupil jen k 20 zápasům.

V červnu Maple Leafs vyměnili Mrázka společně s 25. volbou v draftu za výběr ve druhém kole. Z trejdu byl nadšený. Blackhawks překopávají mužstvo a vydali se cestou přestavby. Mrázek to cítil jako příležitost na nový začátek. Věřil, že komplikované období po převléknutí může hodit do špíny.

„Mé zdravotní trable z minulé sezony jsou pryč, takže se moc těším na novou výzvu,“ hlásil Mrázek po výměně. Našel si specialistu fyzioterapeuta, který odhalil důvody jeho potíží a podnikal s ním kroky k nápravě. Příprava proběhla podle Mrázkových slov zcela bez problémů.

„Věřím, že ta zranění půjdou stranou a že si hokeje ještě hodně užiju,“ doufal. „V Chicagu je šance chytat. Mužstvo bude trochu předělávat, ale to k hokeji patří. Pro mě je základ vydržet zdravý a chytat. Věřím, že když vydržím zdravý, budu chytat dobře a podávat dobré výklony,“ vyprávěl.

Tato sezona je Mrázkovou dvanáctou v zámoří od ročníku 2012/13, kdy přišel do organizace Detroitu. V Red Wings strávil téměř šest sezon, zastavil se ve Philadelphii, tři sezony strávil v Carolině, naposledy byl v Torontu, kde neoslnil ani kvůli dlouhým zdravotním výpadkům. Dva týdny po zahájení nové sezony ho tělo opět zradilo a je znovu mimo hru.

Poslední Mrázkova zranění

28. dubna 2019 - dolní část těla

22. února 2020 - otřes mozku/krk

30. ledna 2021 - palec ruky

22. dubna 2021 - dolní část těla

14. října 2021 - dolní část těla

4. listopadu 2021 - třísla

29. března 2022 - třísla

21. října 2022 - třísla

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud