14. dubna 2023 • 15:54

Analýza TOP brankářů NHL: souboj o Vezinu bude těsný. Favorit z Bostonu

Autor: Adam Papoušek, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Mezi favority na zisk Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře sezony NHL je i gólman, který si nezachytá play off. Nejžhavější kandidát je pochopitelně z BostonuMezi favority na zisk Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře sezony NHL je i gólman, který si nezachytá play off. Nejžhavější kandidát je pochopitelně z BostonuFOTO: koláž iSport.cz

    Aktuální sezona NHL je výjimečná. Connor McDavid překonal 150 bodů, Erik Karlsson jako obránce dosáhl mety 100, Bruins zapsali nejlepší výsledek základní části v historii soutěže. Nelze však ani opomenout vynikající výkony brankářů. Elitní čísla nasbíralo tolik gólmanů, že do naší pětice se nevešel Andrej Vasilevskij, mnohými považován za toho nejlepšího na světě.

  • Connor Hellebuyck (Winnipeg Jets)

    Winnipeg Jets jsou jedním ze 16 týmů, které si zahrají v play off.

    Důvod? Connor Hellebuyck.

    Parťák Davida Ritticha nastoupil do 64 utkání, ve kterých chytil více než 30 gólů nad očekávání. To je brilantní číslo! Čtvrtá nejlepší hodnota mezi všemi gólmany NHL.

    Hellebuyck čelil 1 964 střelám, pochytal hned 92 % z nich. Winnipeg dovedl ke 37 vítězstvím a není pochyb o tom, že nebýt jeho skvělých výkonů, Jets by se do vyřazovacích bojů nedostali.

  • Juuse Saros (Nashville Predators)

    Predators se sice do play off nepodívají, ovšem Vezinova trofej se uděluje nejlepšímu brankáři sezony. Jinými slovy: muži v maskách by se měli hodnotit individuálně.

    A to je přesně případ Juuseho Sarose.

    Finský brankář byl podle čísel totiž vůbec nejlepším gólmanem ročníku!

    Zasáhl do 64 duelů, v nichž chytil více než 46 branek nad očekávání. Suverénní lídr. A především díky němu mohl Nashville ještě v pondělí usilovat o postup do vyřazovacích bojů. A to i přesto, že Preds před uzávěrkou přestupů prodávali, když vyměnili hráče jako Ekholm, Granlund či Niederreiter.

    Pokud bychom se zaměřili na tzv. ukradnuté zápasy brankářem, Sarose najdeme opět na prvním místě. Ze všech startů hned ve 23 % z nich vychytal Nashvillu vítězství, přestože soupeř byl v zápasech lepším týmem.

    Nominace do finálové trojky by Sarose neměla minout. Získá Vezinovu trofej? To bude záležet i na tom, zda generální manažeři, kteří o tomto ocenění rozhodují, budou přihlížet i na týmové úspěchy, či nikoliv.

  • Ilja Sorokin (NY Islanders)

    Klub z Long Islandu se v závěru základní části stal posledním 16. týmem, který postoupil do vyřazovacích bojů. O Islanders platí totéž jako v případě Winnipegu.

    I zde byl brankář tím největším důvodem, proč si Islanders zahrají v play off.

    Ilja Sorokin po celou sezonu táhl svůj tým k vítězstvím. V 62 duelech zaznamenal téměř 40 gólů oproti očekávání. Pochytal 92,4 % všech střel.

    Ve 40 utkáních zapsal pozitivní hodnoty v chycených gólech nad očekávání. Více tzv. „kvalitních zápasů“ odchytal jen Juuse Saros.

    Sorokina by taktéž finálová nominace neměla minout. Z týmového pohledu měl společně s Hellebuyckem a Sarosem na své spoluhráče největší vliv.

  • Igor Šesťjorkin (NY Rangers)

    Poslední držitel Vezinovy trofeje sice v nynější sezoně nenapodobil statistiky z minulého ročníku, ovšem opět patřil k těm nejlepším.

    Nastoupil do 58 zápasů, čelil 1 719 střelám, vychytal 91,6 % z nich. V kolonce chycených gólů oproti očekávání se zastavil na hodnotě 28,1.

    Výrazně se podílel na tom, že Rangers v 82 utkáních nasbírali 107 bodů a skončili na třetím místě Metropolitní divize.

    Nominace na Vezina Trophy by ale neměla dorazit. Všichni čtyři ostatní brankáři v tomto žebříčku měli po individuální stránce lepší ročník než Igor Šesťjorkin.

  • Linus Ullmark (Boston Bruins)

    Jak už bylo zmíněno, Boston se zapsal do historie. Žádný jiný tým v základní části nezapsal tolik vítězství (65) ani bodů (135). A to Bruins mají ještě jedno utkání před sebou.

    Abyste takových milníků dosáhli, potřebujete mít oporu i v brance, kterou Boston bezpochyby měl. Linus Ullmark zažívá nejlepší ročník své kariéry.

    Nastoupil do 49 utkání, ve kterých pochytal 42,4 branek oproti očekávání. Čelil 1 457 střelám, zastavil 93,8 % z nich.

    Excelentní hodnoty, které švédskému brankáři zajistí nominaci do finálové trojice. A dost možná nezůstane jen u toho. Momentálně je i největším favoritem na zisk Vezinovy trofeje.

  • Pohled Adama Papouška, autora analýzy:

    Kdyby žebříček obsahoval další dvě místa, dostali by se na ně Andrej Vasilevskij z Tampy Bay a Filip Gustavsson z Minnesoty, kteří taktéž předváděli skvělé výkony.

    Elitní čtveřice byla ale ještě víc odskočena. Hellebuyck, Saros, Sorokin a Ullmark. Tito brankáři doslova dominovali.

    Pokud vezmeme v potaz čistě individuální výkony, nejlepší byl gólmna Nashvillu. Je až k neuvěření, že ještě minulý týden měli Predators šanci se dostat do vyřazovacích bojů. Pravděpodobně ale vyhraje Ullmark, který byl jedničkou nejlepšího týmu základní části, což dost možná bude hrát v očích hlasujících významnou roli.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud