Martin Molčík
23. října 2023 • 18:40

Zohorna ukázal, že AHL byla chyba. Trefil se v NHL a trenér ho chválil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hned při prvním startu v sezoně se Radim Zohorna dokázal gólově prosadit. Proti St. Louis upravil skóre na 2:4. Z týmového hlediska ale se zápasem spokojený být nemohl. Penguins předvedli zatím svůj nejhorší výkon a po letních změnách stále hledají identitu. „Když říkám identita, myslím tím jen důsledně dělat věci, které jsou naší silnou stránkou a které potřebujeme k tomu, abychom vyhrávali zápasy,“ rozpovídal se ještě před druhou porážkou Sidney Crosby.



Český útočník byl před zápasem s Blues povolán z farmy zpět do prvního týmu a bylo to správné rozhodnutí. Na ledě byl vidět, dal gól. Pro Pens to ale byla jedna z mála radostí.

Před sezonou přišlo nové vedení v čele s Kylem Dubasem a výrazně obměnilo kádr, který se minulou sezonu nedostal po dlouhých šestnácti letech do play off. Největším hitem se stal přestup Erika Karlssona. Hvězdný obránce přišel ze San Jose, kde dokázal posbírat 101 bodů a vyhrát Norris Trophy. Penguins tak ještě zvýšili údernou sílu.

Úvod sezony je ale zatím z jejich strany rozpačitý. Tým v čele s kapitánem  Crosbym vyhrál z pěti duelů pouze dva. Naposledy pak přišla porážka se St. Louis, kterou trenér Mike Sullivan težce kousal.

„Nehráli jsme dostatečně tvrdě, dostatečně chytře. Dostali jsme, co jsme si zasloužili. Dali jsme jim příliš mnoho šancí z nájezdů, protože jsme v útočném pásmu nehráli tak účelně, jak bychom měli. Ať už s pukem, nebo bez něj,“ nebral si kouč po utkání na klubovém webu servítky.

Zohorna ukázal, že byla chyba ho po kempu poslat do AHL. „Chci do hry týmu vnést rychlost, chodit tvrdě za pukem a taky doufám, že dokážu dát nějaký gól. Cítím se dobře, mám už víc zkušeností. Mělo by to být dobré,“ přibližoval před úvodním startem.

A co říkal, to dodržel. Nastoupil ve třetí lajně vedle Larse Ellera a Drew O’Connora. Gól zaznamenal z dorážky po nepovedeném zakončení Ellera. „Myslím, že Z (Zohorna) hrál opravdu dobře,“ pochválil křídlo Sullivan. Líbil se mu i celkový výkon třetí formace, která do zápasu přinesla rychlost a tvrdost. Jinak mu ale po zápase moc veselo nebylo.

Že předvedli špatný výkon, věděl kapitán Jevgenij Malkin, který se během druhé třetiny na střídačce rozkřičel a hodil lahví o zem. „Tenhle zápas byl prostě špatný. Jsem frustrovaný,“ přiznal ruský útočník a autor prvního gólu.

Pittsburgh zatím hledá svou tvář. Něco, čeho by se mohl chytit. Noví hráči se potřebují sehrát a zarýt si pod kůži potřebné návyky, bez kterých se žádný mančaft neobejde.

„Jeden den máte z některých věcí dobrý pocit, druhý den z jiných naopak ne,“ přiblížil Crosby. „Ale myslím, že to je součástí každého začátku sezony a snahy najít svou identitu, zejména s tolika novými hráči. Myslím, že očekáváte, že to tak bude, ale chcete se pokusit to co nejrychleji zvládnout,“ dodává hvězda pro web Yardbarker.

Velkou zbraní týmu mají být přesilové hry. Jen se podívejte na tu sílu. Karlsson, Letang jako obránci, vpředu pak Crosby, Malkin, Guentzel nebo třeba Rakell. Gólový přínos by měl být zaručen. Jenže…

V početní výhodě skórovali Penguins z pěti zápasů pouze dvakrát a s úspěšností 15,4 % jim patří v tomto ohledu až devatenácté místo. Využít přesilovku se jim podařilo proti Washingtonu, kdy se o obě branky zasloužil Crosby. Web The Athletic přirovnává souhru k házení frisbee v parku.

Ostrá slova. V Pittsburghu ale ztrácet hlavu nemusí. Pořád je před nimi 77 zápasů a hráče mají na to, aby se zvedli a ukázali svoje kvality.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud