Martin Molčík
30. ledna 2024 • 16:16

Jiříček se ohradil proti přesunu na farmu: Patřím do NHL. Co na to GM?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šel do sezony s tím, že si nastálo vybuduje pevnou pozici v organizaci Blue Jackets. Místo toho se David Jiříček už čtyřikrát přesouval na farmu do Clevelandu. To už na dvacetiletého obránce bylo příliš a přes web The Athletic dal klubu jasně najevo, že se mu aktuální dění nezamlouvá. „V NHL jsem hrál dobrý hokej. Teď jsem hráčem NHL. Můj názor je, že bych v ní měl být,“ myslí si.



Otázkou tedy je, jestli v Columbusu zacházejí s šestkou draftu 2022 tak, jak by měli. Trenér Pascal Vincent a generální manažer Jarmo Kekäläinen ale momentálně nevěří, že se Jiříček vejde mezi šest nejlepších obránců týmu. To je důvod, proč byl opět poslán o patro níže.

Český obránce má ovšem na situaci jiný pohled. „Vidím kluky ze stejného draftu, jako jsou Šimon Nemec  (New Jersey) a Kevin Korchinsky (Chicago), kteří dostávají šanci v přesilovkách. V NHL hrají spoustu minut. Jsou to jiné týmy, takže i rozdílné situace. Mohu se ale s nimi srovnávat. Prostě chci mít šanci hrát jako oni,“ neskrýval rozpaky stříbrný medailista z juniorského šampionátu 2023.

V sestavě Columbusu se naposledy objevil 9. ledna při prohře 0:5 s Winnipegem. Odehrál jen 15:45 minut a i přes debakl nebyl na ledě u inkasovaného gólu. Hned poté byl ale na další tři utkání vyškrtnut ze sestavy a následně pak poslán na farmu do Clevelandu.

„Řekli mi, že poslední zápas pro mě nebyl dost dobrý. Opáčil jsem jim, že si to nemyslím, ale to je váš názor. Pak už jsem byl mimo sestavu. Celý měsíc mi teď připadá, jako bych nehrál,“ popsal situaci bývalý zadák Plzně.

Vzhledem k tomu, jak Jiříček putuje mezi farmou a hlavním týmem, začaly panovat obavy, jestli se vůbec bude chtít v Clevelandu hlásit. A není se čemu divit. Po neustálých přesunech mezi NHL a AHL si musí připadat jako na nekonečné horské dráze. Nakonec sobotní utkání proti Hartfordu odehrál. Jak se ale bude situace vyvíjet dál, zatím není jasné. „Většinu měsíce jsem byl bez hokeje,“ smutnil.

Vedení Blue Jackets tvrdí, že s českým obráncem zachází stejně jako s kterýmkoliv jiným nadějným hráčem. „S pukem dělá spoustu dobrých věcí, ale musí se naučit lépe bránit. Pokud nehraje tady, potřebuje nastupovat v AHL. Je důležité, aby hrál,“ vysvětlil Kekäläinen.

Stejný pohled na věc má i Vincent, jenž vede tým jako hlavní trenér prvním rokem. „Vidíme v něm obrovský potenciál, musí hrát minuty. Má obrovské dovednosti, které se těžko učí,“ řekl pro web The Athletic. „S ohledem na to se snažíme vybudovat elitního obránce, který bude hrát velké minuty proti špičkovým soupeřům. K tomu potřebuje opakování, aby mohl tyto dovednosti rozvíjet. Nejlepší cestou je právě AHL,“ dodal.

V Columbusu dostával poslední zápasy přednost Andrew Peeke. A když už Jiříček nastoupil, příliš času na ledě nepobyl. V průměru odehrál pouze 14:47 minut na utkání, což je 19. místo mezi obránci nováčky, kteří v této sezóně odehráli 10 a více duelů.

Momentálně není jasné, jak dlouho na farmě zůstane. Kekäläinen mu dal ale jasně najevo, že po skončení základní části NHL se tak jako tak připojí ke Clevelandu, který bude bojovat o play off. „Myslím, že potřebuje trochu stability. Dobré na tom je, že jde do kvalitního týmu. Vyhrávají a usilují o úspěch,“ řekl Vincent.

A pokud jde o Jiříčkovo vyjádření, trenér ho bere. „Chápu to. Moje dcera chce mít vlastní auto. Je jí třináct let. Je to efekt Amazonky. Každý chce vše hned,“ přirovnal s nadsázkou.

Klatovskému rodákovi teď nezbývá nic jiného, než to pořádně rozbalit na farmě. Pokud se mu zadaří, může se opět vyšvihnout zpět mezi elitu. Kekäläinen uvedl, že mu nedělá problém dát hráče na waivers, aby pro něj uvolnil místo. „Doufejme, že za měsíc bude hrát tak dobře, že ho prostě nebudeme moci držet mimo naši sestavu,“ přál si generální manažer.

David Jiříček v sezoně 2023/24

NHL:

  • zápasy: 36
  • body: 9 (1+8)
  • průměrný čas na ledě: 14:46

AHL:

  • zápasy: 4
  • body: 3 (0+3)

Columbus Blue Jackets Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud