14. srpna 2013 • 12:12

Tomáš Hyka hrál poprvé za Färjestad a hned se blýskl vítěznou trefou

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zažil premiéru jako hrom. Tomáš Hyka přišel do Färjestadu zatím na zkoušku a hned v prvním utkání se stal hrdinou. „Byl jsem před zápasem trochu nervózní,“ přiznal 20letý český útočník, jehož v úterý sledovali z hlediště i rodiče. Při své švédské premiéře vstřelil vítězný gól a přispěl k výhře nad IFK Helsinky v duelu European Trophy 4:2.



Sportovní manažer klubu Jörgen Jönsson ho chce podepsat až po skončení přípravy. Nicméně po premiérovém duelu šance mladoboleslavského odchovance v elitním celku zase o něco posílily. Hyka měl první velkou příležitost už v polovině druhé třetiny, kdy si myslel, že puk překročil brankovou čáru. Gól to však ještě nebyl. Druhý pokus už mu vyšel. Minutu po zahájení třetí části tečoval střelu obránce Shawna Bellea a zvýšil na 3:1 pro Färjestad.

„Věděl jsem, že jsem se puku dotkl, ale nebyl si jistý, jestli jsem ho nezasáhl ještě někdo další. Byla to dobrá střela,“ popisoval Hyka. Účastník tří juniorských šampionátů včetně posledních dvou turnajů dvacetiletých působil předchozí dvě sezony v kanadské juniorce QMJHL. V celkem 113 zápasech za Gatineau Olympiques si připsal 124 bodů za 43 gólů a 81 asistencí.

Před rokem Hyku draftovali v šestém kole Los Angeles Kings, už předloni si ho pozvali na nováčkovský kemp do Philadelphie. Nyní by však rád pokračoval ve švédské lize. „Myslím, že větší led mi vyhovuje líp než malá kluziště v Kanadě. Teď chci uspět ve Färjestadu. Nedovedu si představit lepší místo, kde bych se měl dál rozvíjet,“ dodal Hyka.

Vstoupit do diskuse
0