Pavel Ryšavý
Premium
8. listopadu 2018 • 04:40

Mladí Češi na farmě? To není trest, dostali čas. Kauta učí i krasobruslařka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou tři, kluby na ně použily první volbu v draftu a teď slyší to samé: buď trpělivý. Záleží nám na tvém rozvoji. Potřebuješ hrát. Martin Nečas, Martin Kaut a Filip Zadina, všichni tři talentovaní čeští útočníci teď momentálně hrají na farmě v AHL. „Martin na NHL talent ale rozhodně má,“ říká přitom Nečasův trenér Rod Brind’Amour. Platí to na všechny. Proč nejsou o patro výš? Nemají nosit vodu, ale hrát v prvních dvou lajnách. A tenhle čas ještě nenastal. Přijde. Tedy měl by. Co pro ně klub na farmě dělá a co na své působení říká Martin Kaut, čtěte v zamčené části článku.



Farma. Obyčejně to slovo v hokeji znamená, že hrajete bídně, proto jdete o patro níž. Pokud je vám pod 20 let, mají se věci trochu jinak. Tohle je místo, kde do sebe máte nahustit herní sebevědomí, nadupat se dovednostmi, zvyknout si na rychlost. Máte čas růst a zvykat si. Není ostuda, když vám klub zaklepe na rameno, že zatím to není na první dva útoky NHL. Chce vás tam jednou mít. Takže si vás připravuje.

Martin Kaut, Filip Zadina a Martin Nečas mají jednu výhodu, nepatřili žádnému týmu v juniorské lize, takže se na ně nevztahuje pravidlo, že do 20 let na farmu nesmí. Že Zadina hrál minulý rok v Halifaxu? Pravda. Jen mu byl ale zapůjčen Pardubicemi, říkejte tomu klidně hostování, pro lepší pochopení situace.

Jako jediný z nich si NHL zahrál zatím Nečas. Je nejstarší, draftem prošel o rok dříve než kumpáni. Za Carolinu odehrál 7 zápasů a pak ho klub poslal dolů. Paradoxně po utkání, kdy vstřelil svůj první gól v lize.

„Nemyslím si, že by to mělo trvat dlouho. Martin hraje na těžké pozici centra, talent na NHL rozhodně má, jen mu chceme dopřát čas, aby mohl trochu zapracovat na hře bez puku. Chci, aby měl sebevědomí, až se nám vrátí. Potřebuje k tomu víc minut, víc hrát,“ vysvětloval trenér Rod Brind’Amour.

Ideální je, když střední útočník umí všechno, anglicky se takový hráč označuje „two-way“, tedy dopředu umí, dozadu hasí požáry. Tohle si má Nečas zkusit v Charlotte.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0