Pavel Ryšavý
Premium
19. června 2019 • 18:30

Zábranský v zámoří: O místo se bojuje i bitkami. Bude lídrem dvacítky?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se Libor Zábranský mladší rozpovídá o zámořských juniorkách, rychle poznáte, proč vyrazil před dvěma roky ven: „Myslím, že česká povaha je taková, že moc nechceme vystupovat z komfortní zóny…“ Už druhou sezonu se rve ve větší konkurenci, snem je NHL. A že to před rokem nevyšlo při draftu? Věří, že najde cestu jinudy. Příkladem jsou třeba táta Libor, na něhož si v St. Louis vzpomněli až po dvacítce, nebo Michal Kempný, který to vzal přes Kometu.



Vlastně nemáte ani moc pocit, že před vámi stojí teprve devatenáctiletý mladý muž. Pevný pohled, jasné názory. Když věci nějak cítí, řekne je bez velkých vytáček. Po tátovi toho Libor Zábranský zdědil evidentně dost. Jako on, bývalý reprezentant, hráč St. Louis a majitel Komety, je obránce. Jeden z lídrů právě se tvořící dvacítky, kterou čeká vrchol na MS v Ostravě a v Třinci? Ano, může být. Už na šampionátu do 18 let vedl národní tým do akce jako kapitán.

Když nadhodíte trenérovi Václavu Varaďovi tři jména, brankáře Lukáše Dostála, Zábranského a Jakuba Lauka, jestli tohle jsou tři klíčoví hráči, kolem kterých chce tým stavět, krátce se na vás usměje… „Jo, dá se to tak brát,“ vypálí.

„Dosty je pro nás hodně důležitý, už od šestnáctky potvrzuje, jaký je gólman. Výjimečnost ukázal na posledních dvacítkách a všechno vyvrcholilo tím, že podepsal smlouvu s Anaheimem. Pro nás je tou hlavou, kolem které všechno bude stát, my ostatní mu musíme hlavně pomoci,“ vybízí Zábranský, který parťáka zná i z brněnské mládeže.

Sám zažil za mořem docela zašmodrchanou sezonu. Jeden den hrál kanadskou juniorku za Kelownu, druhý se už stěhoval do Farga ve Spojených státech. „Bylo to rychlé. Jedno ráno mi zavolali, že jsou dvě varianty. Buď se vrátím domů do Evropy, nebo půjdu do USHL. Ale nejsem takový, že bych něco vzdával, tak jsem si řekl, že se kousnu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0