Jiří Vítek
7. srpna 2019 • 11:35

Gretzky je jasný, ale kdo byl Hlinka? Mladíci před turnajem pátrali

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem prošel tradiční turnaj hokejistů do osmnácti let změnou, do názvu turnaje pojmenovaného po Ivanu Hlinkovi se vklínil Wayne Gretzky, nejproduktivnější hráč v historii NHL. „Každý ví, kdo je Gretzky,“ usmívá se kapitán amerického výběru Jake Ratzlaff. Jak je to ale v případě bývalého útočníka a trenéra, který dovedl český tým ke zlatu v Naganu?



Příští týden uplyne patnáct let od Hlinkova tragického úmrtí. Bývalý kapitán národního týmu byl v pořadí pátým československým rodákem, který nastoupil v NHL, v roce 2000 se pak stal souběžně s finským Alpou Suhonenem vůbec první Evropanem, který vedl tým v nejslavnější lize světa z pozice hlavního trenéra.

Na probíhajícím Hlinka Gretzky Cupu se skautům a manažerům představují hokejisté ročníku 2002, či dokonce ještě mladší, kteří Hlinku nemohou pamatovat jako hráče ani trenéra. Někteří z nich se však rozhodli před začátkem akce vyhledat, po kom je turnaj pojmenován.

„Pár věcí vím, něco jsem si o něm před odletem hledal. Vím, že to byl český hokejista,“ líčil americký obránce Jake Ratzlaff. Podobně k tomu přistoupil finský útočník Brad Lambert, jenž má po rodičích také kanadské občanství. „Vím, že byl úspěšný. Koukal jsem jen na základní informace, jako kde hrál, ale četl jsem, že získal řadu medailí z mistrovství světa či olympijských her.“

Hlinkova medailová bilance je vskutku nepřehlédnutelná. Na světových šampionátech získal jako hráč či trenér čtyřikrát zlato, pětkrát stříbro a sedmkrát bronz. Kompletní sbírku má také z olympijských her, kde vedle zlaté medaile v Naganu získal také jedno stříbro (Innsbruck 1976) a dvakrát bronz (Sapporo 1972 a Albertville 1992).

Našli se však tací, kteří mají jméno odchovance litvínovského hokeje spojené výhradně s turnajem, který se letos koná v Břeclavi a slovenských Piešťanech. „Vím, že tahle akce nese dlouhé roky jeho jméno, v Kanadě je velmi populární. Ale přiznám se, že jinak toho o Ivanu Hlinkovi moc nevím,“ přiznal kanadský útočník Jake Neighbours.

Při zmínce, že Hlinka na přelomu tisíciletí dokonce trénoval Pittsburgh Penguins, jen překvapeně zvedl obočí: „Wow, vážně?“ Ani zmínka o týmu z Pensylvánie s ním však nehnula. „Já jsem spíš fanoušek Oilers, kde hrál dlouhé roky Wayne Gretzky,“ zmínil druhého muže, jehož jméno se objevuje v názvu turnaje.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud