Pavel Bárta
27. prosince 2015 • 16:15

Kouč prozradil, jak se upekl Pastrňákův příjezd a co poslal parťákům

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FINSKA | Povedl se parádní úlovek. Je to terno. Jackpot. David Pastrňák by měl už zítra nastoupit za českou dvacítku ve druhém utkání proti Slovensku. A není posila ledajaká, žádná rychlokvaška nebo začátečník typu Kanaďana Jakea Virtanena, který do NHL sotva nahlédl. Je to borec patřící do dvou elitních útoků Boston Bruins. Klub v noci na dnešek rozhodl o jeho uvolnění a po zranění poslal českého útočníka rozehrát se na juniorské mistrovství světa.



„David je hráč, kterého by chtěl mít každý trenér. Jsem spokojený, že to vyšlo,“ hlásil trenér Jakub Petr.

„Všichni vědí, že snese velký ice time. Proto tu bude. Uděláme všechno, aby mohl naskočit proti Slovensku, byl by hřích ho hned nevyužít. Měl by to být jedna z největších hvězd mistrovství světa. To je jedna věc. Druhá se týká herní stránky - ta je u Davida bez debat. Hrozně důležitá rovněž jeho role v kabině. Pasta klukům dopředu poslal vzkaz, který jsme pustili na poradě před utkáním s Ruskem. David nám ho zaslal z Bostonu, je to kluk se smyslem pro humor, takže to trošku zlehčil,“ zmínil krátké video trenér Petr.

Pastrňák za Boston sehrál celkem 56 zápasů. Na konci října si při blokování puku zlomil levou nohu a sedm týdnů nehrál. Většinu účastníků turnaje by však měl převyšovat. „Na druhou stranu by to neměla být one man show. David má za sebou dlouhou pauzu, i když už do tréninku naskočil. Ale podobné to bylo na osmnáctkách 2014, kdy nehrál zhruba šest týdnů. Herně to z jeho strany nebylo vždycky úplně ideální, ale jeho role v kabině a při hře byla důležitá,“ upozornil Jakub Petr.

Představu o jeho zařazení trenér má. Záleží, zda bude moci nastoupit Pavel Zacha, který si proti Rusku natáhl přitahovač, odstoupil a při dopoledním tréninku nešel na led. Pastrňák však určitě nastoupí v prvních dvou útocích.

Pastrňák na základce chyběl 360 hodin, ale počítat umí skvěle
Video se připravuje ...

Znáte ho víc než my, vzkázal Boston

Jakub Petr přiznal, že celá záležitost se připravovala delší dobu. „Nejprve jsem mluvil já s Davidem. Prvotní bylo, jestli vůbec má chuť přijet. Ale telefonát byl pozitivní. Sdělil, že se podřídí tomu, co bude chtít Boston, ale že by hrozně rád dorazil. To byla základní věc, po níž můžete navázat nějaký kontakt s klubem,“ vyprávěl.

Oficiální kontakt udělal svazový šéftrenér a generální manažer reprezentace Slavomír Lener, poté věc přímo s bostonským bossem Donem Sweeneyem řešil manažer dvacítky Milan Hnilička. „Oba vedli dlouhá jednání a odvedli v tom kus práce,“ ocenil Jakub Petr.

Důležité taky bylo, že Bruins českou žádost nesmetli ze stolu. „Řekli, že to pro ně zní zajímavě. David šel trénovat s mužstvem, byl v plné zátěži, následně hrál dvě utkání za farmu. A záleželo, jestli tedy pošlou Pastrňáka do AHL, nebo ho uvolní na turnaj do Finska,“ popisoval kouč.

Výhlídky vypadaly slibně, definitivně se však rozhodlo až v noci ze soboty na neděli. Boston v souladu s pravidly NHL musel uzavřít soupisku, hrál s Buffalem. Pastrňák se neobjevil v základní sestavě, jenže kdyby se Bruins některý z hráčů zranil, mohl na svoje třetí dvacítky zapomenout.

„Trošku jsme to chtěli hrát i tak, že do Bostonu jsou draftovaní Jakub Zbořil nebo Daniel Vladař, že během šampionátu jdou utkání rychle za sebou, což Davidovi prospěje. Informace od nich zněla jasně: znáte ho víc než my a on chce hrát! Víme, že David může nastoupit bez omezení. A já věřím, že nám hodně pomůže,“ uzavřel Jakub Petr.

David Pastrňák skóroval podruhé v sezoně.
David Pastrňák skóroval podruhé v sezoně.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud