Miroslav Horák
Premium
5. ledna 2019 • 13:33

Pešán (nejen) o dvacítce: Proč selhaly hvězdy a jak změnit český hokej?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem na mistrovství světa dvacítek si Filip Pešán hned sedmkrát plácl s Filipem Zadinou, takové kvantum tref talentovaný kanonýr obstaral. Drajv a touha nechyběla ani Martinům Nečasovi či Kautovi, o to víc zarazil aktuální úpadek obletovaného tria. Všichni o rok starší, všichni o dost horší. Jak to? „Přišlo mi, že nebyli tak ostří a hladoví,“ vycítil bývalý kouč reprezentace U20. V čem vidí největší problém českého mládežnického hokeje a jak z něho ven? I o tom mluví v rozhovoru pro iSport Premium.



Doma u televize se cítil zvláštně. Rok zpátky s podobnou tlupou Filip Pešán doskákal do semifinále šampionátu, hokejový národ se radoval z toho, že česká mládež rozcupovala léta nashromážděnou bídu. Ne, není tomu tak. „Já poslední semifinále nepřeceňoval, proto ani tenhle turnaj nepovažuju za nějaké fiasko,“ hodnotí trenér a sportovní ředitel libereckých Bílých Tygrů.

Před rokem si Zadina s Nečasem a Kautem udělali velké jméno, semifinále je vykoplo k vysokým pozicím na draftu NHL a ke smlouvám s elitními kluby. Snad každý čekal, jak to rozbalí ve velkém. Proč jim to podle vás nevyšlo?
„Loni byli o rok mladší, bojovali o kariéru, v podstatě se dá i říci, že o svůj hokejový život. Byli hodně ostří. Ostří v tréninku, ostří v zápasech, všude. Z pozice diváka u obrazovky se mi to těžko posuzuje, ale přišlo mi, že letos tak hladoví nebyli. Zadina byl před rokem zabiják, vystřelil z čehokoli, proto se stal i nejlepším střelcem turnaje. Kdežto teď on a ostatní kluci chtěli ukázat, že umí hokej.“

A to je velký rozdíl...
„Ano. Jakmile nejste naladěný na svoji jasně danou roli a zkoušíte něco jiného, nefunguje to.“

Nakolik Zadinu, Nečase nebo Kauta změnily získané smlouvy v NHL? Neztratili na pokoře k práci, nezačali si o sobě víc myslet?
„Když jsem viděl, jak byli všichni nešťastní po posledním zápase, nemyslím si, že by někdo z nich něco vypustil nebo podcenil. To vůbec ne. Ale možná se domnívali, že týmu přinesou um.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud