27. prosince 2019 • 11:11

Hvězdný zákrok trenéra! V klíčový moment bleskově podržel Kanadu

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo se v pátek vydal v Ostravě sledovat první den hokejového mistrovství světa do 20 let, rozhodně nelitoval! Kromě poctivě odpracovaného vítězství České republiky nad Ruskem byl k vidění také souboj gigantů, ve kterém Kanada porazila 6:4 tým USA. Kromě nádherných gólů zaujal také jeden netradiční zákrok. Asistent kanadského trenéra André Tourigny pouhých 106 vteřin před koncem lapil na střídačce puk a zachránil tým od nebezpečného oslabení.



Tourigny je na svých pětačtyřicet let už zkušeným koučem. Do řemesla se pustil v sezoně 1998/99 v juniorské QMJHL, pak byl dokonce asistentem u Colorado Avalanche či Ottawa Senators a v současné chvíli trénuje Ottawa 67´s v OHL.

Na střídačce Kanady také nestojí poprvé, zkusil si ji například už před jedenácti lety na Hlinka Gretzky Cupu. To, co se mu povedlo ve čtvrtek, ale určitě udělal na lavičce poprvé.

Jeho svěřenci hájili v závěru utkání vedení 5:4, když centr Ty Dellandrea pod tlakem zpoza vlastní branky vyhodil kotouč mimo hřiště. Ten letěl za kanadskou střídačku, jenže pak zasáhl Tourigny. Po puku chmátl a ještě ho s pevným výrazem prezentoval mužům v pruhovaném. A také kameře.

Díky tomu, že kotouč skončil na střídačce, nemusela Kanada do čtyř. V případě, že by se puk dostal mezi diváky, Dellandrea by inkasoval dvě minuty za zdržování hry. V čase 58:14 by pak soupeř pravděpodobně odvolal brankáře a zkusil by hru 6 na 4. Kdo ví, jak by tohle bylo dopadlo...

Jinak poslední desetiminutovka utkání obecně stála za to, padlo v ní totiž pět branek. Když v 51. minutě zvyšoval na 4:2 kapitán Barret Hayton mohlo být rozhodnuto, jenže soupeř se nevzdával a v 57. minutě Shanem Pintem srovnal na 4:4.

Kanadská partička ale hned ukázala svou sílu, rozehrávku amerického beka K´Andre Millera zachytil ve vzduchu supertalent Alexis Lafreniere a o pouhých sedm vteřin po vyrovnání byla Kanada znovu o krok napřed. „Zrovna srovnali, bylo jasné, že naše střídání musí teď být super. Já se jen snažil letět na branku a vyšlo to,“ popisoval po utkání muž, který by měl být příští jedničkou draftu NHL.

Rychlost akce zaskočila dokonce i amerického trenéra Scotta Sandelina, jenž rozhodující branku utkání ani neviděl. „Zrovna jsem s někým mluvil, bylo to strašně rychlé,“ řekl pro TSN. „Nešťastný moment...“ láteřil.

Kanada tak na poslední chvíli odvrátila pátou porážku od Spojených států v řadě, což by byl historický rekord. Tolikrát za sebou totiž nikdy s žádným týmem ve 43leté historii šampionátu neprohrála.

André Tourigny zasáhl a jeho tým nemusel do čtyř
André Tourigny zasáhl a jeho tým nemusel do čtyř

Góly

Domácí: 23:31. McMichael, 26:34. Hayton, 33:03. Foote, 50:47. Hayton, 56:49. Lafreniere, 58:50. Lavoie

Hosté: 03:10. Pinto, 18:32. Kaliyev, 52:45. Robertson, 56:42. Pinto

Sestavy

Domácí: Daws (Hofer) – Bahl, Bernard-Docker, McIsaac, Smith (A), Addison, Byram, Drysdale – Veleno (A), Lafreniere, Foote – Byfield, Cozens, Hayton (C) – Foudy, Dellandrea, Dudas – Thomas, McMichael, Mercer – Lavoie.

Hosté: Knight (Wolf) – Stastney, Miller (A), Harris, M. Samuelsson (C), Jones, Emberson, York – Robertson, Wahlstrom (A), Pinto – Drury, Caufield, Beecher – Turcotte, Ford, Brink – Hall, Pivonka, Kaliyev – Zegras.

Rozhodčí

Harnebring (SWE), Heikkinen (FIN) – Hägeström (FIN), Lundgren (SWE)

Stadion

Ostravar Aréna, Ostrava (kapacita: 10 004 míst)

Návštěva

8693 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 4 3 0 0 1 17:13 9
2. USA 4 2 1 0 1 17:13 8
3. Rusko 4 2 0 0 2 16:8 6
4. Česko 4 1 0 1 2 12:18 4
5. Německo 4 1 0 0 3 9:19 3

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud