29. prosince 2019 • 08:37

Výprask, pak skandál. Kapitán Kanady urazil Rusy, odsoudil ho i Pastrňák

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrdá Kanada v sobotu večer kousala pořádně hořký pelyněk, juniorští reprezentanti javorového listu schytali na MS U20 v rámci „české“ B skupiny od Ruska debakl 0:6. A aby toho nebylo málo, ještě větší ostuda přišla při pozápasové hymně hrané na počest vítězného týmu. Kanadský kapitán a majitel několika startů v NHL Barrett Hayton si nesundal dle hokejových obyčejů helmu, za což ho spláchla velká vlna kritiky. Přisadil si i nejlepší střelec NHL David Pastrňák.



Takto nějak asi vypadá ryzí frustrace... Kanadští junioři prohráli nejvyšším rozdílem v historii světových šampionátů a navíc zřejmě přišli o největší hvězdu a očekávanou příští jedničku draftu Alexise Lafreniera, který si poranil kolenní vazy. Rusové, kteří v prvním utkání MS U20 v Ostravě a Třinci podlehli 3:4 českému národnímu týmu 3:4, jim za 37 minut nasázeli šest gólů a přinutili je protočit oba brankáře.

Třetí třetina už byla jen formalita. Zbylí z 8693 diváků, kteří vydrželi v ochozech Ostravar Areny i po posledním hvizdu, si přišli na „své“ i při závěrečné hymně. Hayton si nesundal helmu, což vytočilo kapitána sborné Grigorije Děnisenkova, který incident okamžitě reklamoval u sudích. Ti ho museli uklidňovat.

Frustrované kanadské hvězdičce, která letos naskočila do NHL a zapsala 14 startů v dresu Arizony (1+3), pak několik ruských hráčů v čele s Kirillem Marčenkem odmítlo podat ruce. Někteří si dokonce klepali na čelo.

Hokejový svět chování kanadského centra a pětky draftu 2018 (jedničkou byl Rasmus Dahlin, dvojkou Andrej Svěčnikov) odsoudil, bostonský David Pastrńák a nejlepší střelec NHL s 28 góly dal na svůj twitterový účet jako výraz despektu dva palce dolů.

 

„Tohle není chování muže ani hokejisty. Ale nechme to být, Kanaďané hráli jako nějací Lotyši a nebude se jim spát dobře,“ komentoval Haytonovu eskapádu ruský obránce Jegor Zamula. „Jen ať spadnou do B divize!“

Kanadský hokejový svaz pozdě v noci uveřejnil Haytonovu omluvu. „Mrzí mě, že jsem si po utkání během ruské hymny nesundal helmu, a omlouvám se ruskému týmu a jeho fanouškům. Jako lídr svého týmu jsem přemýšlel o tom, jak bychom se měli ze zápasu vzpamatovat. Byl jsem v tu chvíli myšlenkami nepřítomný,„ napsal rodák z Kitcheneru a ještě pokračoval.

„Rusové odehráli skvělý zápas a svým chováním jsem nechtěl vyjádřit, že bych je nerespektoval. Nemínil jsem svou chybou znevážit jejich vítězství. Svému týmu i všem Kanaďanům dlužím lepší chování,“ citoval slova 19letého kapitána Twitter Hockey Canada.

Ruští reprezentanti přestříleli Haytona a spol. 40:28, výsledkem 0:6 kolébka hokeje v juniorech ještě nikdy neprohrála. Dosud držely primát nejhorších porážek výsledky 2:7 z let 1989 a 1992.

A vlastní pohled na věc a omluvu přinesla i Kanadský hokejový svaz. „Máme obrovský respekt k Ruské hokejové federaci, jejím hráčům, trenérům, managementu a fanouškům. Od našich sportovců očekáváme, že budou projevovat stejný respekt. Barrett Hayton si po zápase s Ruskem na mistrovství světa juniorů nesundal helmu během ruské hymny. Hockey Canada se za tento incident omlouvá IIHF, Ruské hokejové federaci a všem fanouškům.“

Skupina B v Ostravě rozhodně nenudí, po dvou zápasech má všech pět týmů na kontě po třech bodech! Co bude dál? A zvládne domácí výběr postoupit do čtvrtfinále, nebo bude hrát baráž s Kazachstánem?

 

Góly

Domácí: 01:44. Chovanov, 10:14. Dorofejev, 13:43. Rtiščev, 22:18. Alexandrov, 33:09. Sokolov, 36:24. Denisenko

Hosté:

Sestavy

Domácí: Miftachov (Askarov) – A. Romanov, Žuravljov, Misjul, Zamula, Pylenkov, Galeňuk, Malyšev – Marčenko, Ivan Morozov, Podkolzin – Dorofejev, Voronkov, Alexandrov – Rtiščev, Kruglov, Sorkin – Grošev, Denisenko, Chovanov – Sokolov.

Hosté: Daws (23. Hofer) – Bahl, Bernard-Docker, McIsaac, Smith, Byram, Addison, Drysdale – Lafreniere, Veleno, Foote – Byfield, Hayton, Cozens – Foudy, Dellandrea, Dudas – Mercer, McMichael, Thomas – Lavoie.

Rozhodčí

Tscherrig (SUI), Vikman (FIN) – Merten (GER), Nordlander (SWE)

Stadion

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 4 3 0 0 1 17:13 9
2. USA 4 2 1 0 1 17:13 8
3. Rusko 4 2 0 0 2 16:8 6
4. Česko 4 1 0 1 2 12:18 4
5. Německo 4 1 0 0 3 9:19 3

Kanadský kapitán a majitel několika startů v NHL Barrett Hayton si po porážce 0:6 od Ruska na MS U20 nesundal dle hokejových obyčejů při hymně helmu, za což ho spláchla velká vlna kritiky.
Kanadský kapitán a majitel několika startů v NHL Barrett Hayton si po porážce 0:6 od Ruska na MS U20 nesundal dle hokejových obyčejů při hymně helmu, za což ho spláchla velká vlna kritiky.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud