29. prosince 2022 • 14:17

Švédské hvězdy na MS U20: tichá síla, zbloudilý střelec a bouřka v útoku

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo jsou největší švédské hvězdyKdo jsou největší švédské hvězdyFOTO: koláž iSport.cz

    Ve třetím utkání základní skupiny juniorského mistrovství světa čeká českou dvacítku ve čtvrtek večer (19:30 SEČ) v Halifaxu celek Švédska. Tým vede Magnus Hävelid, jenž překvapil na jaře s osmnáctkou na šampionátu v Landshutu a získal s ní zlato. V silném útoku jsou pamětníci tohoto triumfu i bronzu ze srpnových dvacítek v Edmontonu. Deník Sport a web iSport.cz představují šest hráčů, kteří by měli patřit k oporám „Juniorských korunek“.

  • Carl Lindbom

    brankář
    Djurgardens (Allsvenskan)
    draft NHL: 2021 Vegas, 7. kolo (222. celkem)

    Má bronz z loňských osmnáctek a posledních dvacítek. Na odloženém srpnovém juniorském šampionátu do hry nezasáhl, v Halifaxu však začal jako jednička. Z nižší švédské soutěže Allsvenskan si přinesl vynikající čísla – brankový průměr 1,78 a úspěšnost zákroků 93,6 procent. V Halifaxu během dvou dnů uhájil dvakrát nulu a podržel svůj tým ve vyrovnaném utkání s Německem (1:0). Zatím nepředvedl nic velkolepého, působí spíš jako tichá síla. I méně nápadní gólmani však rozhodují zápasy.

    Carl Lindbom, brankář švédské dvacítkyFoto ČTK/AP

  • Adam Engström

    obránce
    Rögle
    draft NHL: 2022 Montreal, 3. kolo (92. celkem)

    Při neúčasti Simona Edvinssona, jenž hraje na farmě Detroitu a účast v turnaji odmítl, vypadá švédská defenziva sice pořád obstojně, zato nevýrazně. A jediným navrátilcem z předchozího turnaje v Edmontonu je Ludvig Jansson. Engström, jenž vyrostl v Djurgardenu, hraje svůj vůbec první šampionát a bodů obvykle moc nesbírá. Ovšem po dvou zápasech turnaje měl bilanci 1+2. Zbloudilý střelec se postaral o jedinou trefu v duelu s Německem poté, co jeho střela lízla několik dalších hráčů a skončila v bráně.

    Švédská radost v utkání proti RakouskuFoto ČTK/AP

  • Fabian Lysell

    útočník
    Providence (AHL)
    draft NHL: 2021 Boston, 1. kolo (21. celkem)

    Na farmě Bruins si v této sezoně připsal 19 bodů (8+11) ve 20 utkáních. Těží ze své závratné rychlosti a vysokooktanové zručnosti. Je pohotový, umí jedovatě vypálit, ovšem soupeřům dělá problémy, i když zrovna nedrží puk. Měl patřit k nejlepším útočníkům „Juniorkronorna“. Švédové nasypali Rakousku 11 gólů, o bouřku v útoku se však postarali jiní a rodák z Göteborgu byl nulový. Němci divočení zase utlumili a Lysell selhal ve druhé třetině, kdy neproměnil trestné střílení.

    Fabian Lysell hraje na farmě BostonuFoto Profimedia.cz

  • Jonathan Lekkerimäki

    útočník
    Djurgardens (Allsvenskan)
    draft NHL: 2022 Vancouver, 1. kolo (15. celkem)

    V Allsvenskan zatím v této sezoně bodově strádal, byť ovládá spoustu ofenzivních nástrojů. Jeho nejsilnější zbraní je střela. Obdivovatel Nathana MacKinnona pomohl na jaře švédské osmnáctce k triumfu na šampionátu v Německu. S 15 body (5+10) byl nejproduktivnějším hráčem turnaje. Ještě než následně získal bronz na srpnových dvacítkách, draftoval ho z 15. pozice Vancouver, kde hraje jeho švédský idol Elias Pettersson. Hned po něm v dražbě talentů následovali spoluhráči z klubu i reprezentace Noah Östlund (16. Buffalo) a Liam Öhgren (19. Minnesota).

    Jonathan Lekkerimäki v zápase s NěmeckemFoto ČTK/AP

  • Isak Rosén

    útočník
    Rochester (AHL)
    draft NHL: 2021 Buffalo, 1. kolo (14. celkem)

    Stejně jako Jiří Kulich přijel na juniorské mistrovství světa z farmy Buffala v Rochesteru, kde se stejně jako on řadí k nejlepším útočníkům. V Halifaxu vstřelil první gól Švédů proti Rakousku a na začátku druhé části v přesilovce fantastickou trefou z ostrého úhlu přidal ještě jeden. Blýskl se celkem třemi body, s Německem už to taková sláva nebyla. Šikula z Leksandu má patřit s Lysellem k tahounům, na něž trenér Hävelid v útoku nejvíc spoléhá a kteří Švédům mají prostřílet cestu ke zlatu.

    Švédové na MS zatím dvakrát vyhráliFoto ČTK/AP

  • Filip Bystedt

    útočník
    Linköping
    draft NHL: 2022 San Jose, 1. kolo (27. celkem)

    Řeknete Rakousko, nicméně z utkání s outsiderem vytěžil ze všech Švédů nejvíc (2+2). Nejproduktivnějším členem švédské juniorky byl v této sezoně, kam se vrtnul. Vytáhlý (193 cm) mistr světa osmnáctek z Landshutu patří na dvacítkách k nejvytíženějším hráčům týmu a s Leo Carlssonem palbou nejčastěji ohrožuje soupeřovu branku. Do SHL nahlédl poprvé v předminulé sezoně, v 18 letech už zastává významnou roli v Linköpingu, kde působí rovněž asistent trenéra juniorské reprezentace Gereon Dahlgren.

    Filip Bystedt v zápase s NěmeckemFoto ČTK/AP

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud