Ondřej Kuchař
5. ledna 2023 • 00:15

Exploze dvacítky: Šílený! Ještě ale nekončíme, chceme zlato, zní z kabiny

Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jen 39 sekund chybělo k tomu, aby do zlatého duelu proklouzlo Švédsko. Závoru jim postavil srovnáním David Jiříček, v prodloužení pak erupci radosti odšpuntoval Jiří Kulich (2:1p). Čeští junioři si zahrají finále po dlouhých 22 letech! „Úžasné, ale ještě jsme neskončili! Ještě není konec! Až ve čtvrtek je ten nejhlavnější den. Když už jsme došli takhle daleko, tak samozřejmě chceme urvat zlato,“ hlásí útočník Jakub Brabenec.



První pocity po úžasné otočce a postupu do finále? „Je to šílený! Jedním slovem šílený. Neskutečný pocit. Po více než dvaceti letech je to pro Česko finále. Úžasné, ale ještě jsme neskončili! Ještě není konec! Až ve čtvrtek je ten nejhlavnější den. Když už jsme došli takhle daleko, tak samozřejmě chceme urvat zlato,“ vypálil na první dobrou Brabenec.

Na finálového soupeře zatím Češi čekají. Bude jím buď USA, nebo domácí Kanada. Tu už tým kouče Radima Rulíka ve skupině dokázal porazit. V semifinále se Švédy pak ukázal znovu sílu, vytrvalost a soudržnost.

„Dlouho to bylo 0:1, půl minuty před koncem jsme ale vyrovnali. Strašná úleva. Všichni jste viděli reakci střídačky. Je vidět, že šlapeme. Jeden za druhého by tu položil život. Když k něčemu jdete, štěstí se vám vrátí. My jsme toho důkaz. Ukázali jsme obrovskou sílu toho týmu. Prodloužení už je taková loterie, měli jsme štěstí na naší straně. Šli jsme mu ale naproti celou základní skupinu a vlastně i celý zápas. Pro nás zasloužený výsledek,“ sypal ze sebe Brabenec.

Dlouho se české útoky rozbíjely o švédský blok. „Jejich gólman chytal neskutečně, to si nebudeme lhát. Po Suchošovi je tu druhý nejlepší brankář. Říkali jsme si, že potřebujeme co největší důraz do branky. Takže jsme bušili, bušili, až to tam nakonec padlo,“ usmál se.

Utkání bylo dlouho hodně opatrné. Byla znát jeho velká důležitost, nikdo nechtěl udělat chybu jako první. Vyložených šancí bylo na obou stranách poskrovnu. „Chtěli jsme do toho jít jako každý zápas před tím. S pokorou, ale sebevědomě. Nechtěli jsme se z nich posrat. Ukázali jsme, že jsme tu nejsilnější tým. Jak mentálně, tak i na ledě,“ myslí si Brabenec.

Pozdrav domů. Útočník Gabriel Szturc se usmívá do objektivu po postupu v semifinále MSJ
Pozdrav domů. Útočník Gabriel Szturc se usmívá do objektivu po postupu v semifinále MSJ

Před prodloužením měl kouč Rulík k týmu krátkou promluvu. „Řekli jsme jednoduchou věc. Když už jsme to dokázali srovnat, tak to rozhodně musíme dotáhnout do vítězného konce. Padlo to tam.“

Češi Švédům oplatili mnoho posledních porážek. V Halifaxu Tre Kronor vyhráli šťastně v prodloužení. V srpnu na dohrávaném mistrovství světa pak ukradli Čechům bronz v utkání o třetí flek. „Je to sladké. Chutná to ještě líp. Po tom, jak to dopadlo v létě, jak to se Švédy dopadlo tady v základní skupině. Teď jsme jim to vrátili i s úroky,“ mne si ruce útočník.

PRVNÍ DOJEM: Nejofenzivnější beci od dob Židlického. A zázrak na ledě pokračuje!
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 59:21. Jiříček, 69:11. Kulich

Hosté: 21:39. Jansson

Sestavy

Domácí: Suchánek (Král) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (C), Špaček, Hamara, Moravec, Čech – Kulich (A), Šapovaliv, Šalé – Szturc, Brabenec, Chmelař – Kos, Menšík, Ryšavý – Měchura, Marcel, Hauser – Sapoušek.

Hosté: Lindbom (Brännman) – Engström, Sjöholm (A), Norén, Sandin-Pellikka, E. Pettersson, Jansson, Odelius – Rosén, Stjernborg (C), Lysell – Carlsson, Bystedt, Wagner – Öhgren (A), Östlund, Strömgren – Robertsson, Oscarson, O. Pettersson – Lekkerimäki.

Rozhodčí

Campbell, Hamilton – Grillo, Wyonzek

Stadion

Návštěva

9265 diváků

Vstoupit do diskuse
7

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud