14. května 2013 • 04:00

Norská síla: Před 41 lety debakl od Rumunska, dnes ohrožuje Čechy

Autor: pta, iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na jednoho norského připadá sedmnáct českých hokejistů. Dnešní přímý souboj na mistrovství světa o postup do čtvrtfinále bude střetnutím týmů, které mají zcela rozdílné hokejové podmínky. Severská země působí z českého pohledu jako trpaslík, přesto udělala za poslední dobu velké pokroky.



Hokejové zázemí

Česká hokejová základna je nepoměrně širší. Ačkoliv má Norsko více jek dvakrát méně obyvatel, počet hokejistů je hned sedmnáctkrát nižší! V Česku je registrováno 95094 hráčů, Norsko jich má 6893. Dramatický rozdíl je také v počtu zimních stadionů. Ve skandinávské zemi jich najdete 41, v Česku jich je 148.

Historie

Jen od rozdělení federace už mají čeští hokejisté na kontě 12 medailí – z toho šest zlatých. Norové na první cenný kov čekají zatím marně, ačkoliv na mistrovství světa poprvé startovali už v roce 1938. Nejblíže k němu byli v roce 1951, kdy obsadili čtvrté místo. Pak pro ně nastaly mnohem krutější časy a v sedmdesátých letech přišel dvojnásobný pád až do skupiny C mistrovství světa. V roce 1972 třeba schytali Norové bolestivý výprask od Rumunska (2:7), nebo Jugoslávie (5:11). Od roku 2006 však už Norové elitní společnost neopustili a letos usilují už o třetí postup do čtvrtfinále v řadě.

Současný kádr

Česká zásobárna hráčů působících v NHL, či KHL působí oproti norským možnostem neskutečně. Norové se letos nedočkali ani jedné zámořské posily, protože útočníka Matse Zuccarella Aasena nepustily na šampionát boje v play off v dresu New York Rangers. Žádného jiného hráče v zámořské soutěži momentálně nemaji. Největší hvězdou, která se postaví proti Hadamczikovu výběru je bezesporu Patrick Thoresen z Petrohradu, který naposledy v bodování KHL skončil na čtvrtém místě. Kromě něj najdete na norské soupisce ještě další dva hráče se zkušenostmi z NHL, ale třeba také zástupce až druholigových švédských klubů.

Vzájemné zápasy

Na MS 2010 v Německu utrpěli Češi s Norskem historicky první a dosud jedinou prohru z 15 vzájemných zápasů, přesto se nakonec stali mistry světa; poslední vzájemné měření sil na loňském šampionátu musely ve Stockholmu rozhodnout až samostatné nájezdy, českému týmu zajistil výhru Aleš Hemský.

Útočník české hokejové reprezentace Jiří Tlustý se obléká do dresu před oficiálním focením týmu na MS 2013
Útočník české hokejové reprezentace Jiří Tlustý se obléká do dresu před oficiálním focením týmu na MS 2013

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud