11. května 2019 • 22:43

SOUHRN: Slovensko sestřelil hattrickem Kakko, Itálie schytala devítku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhý den mistrovství světa je za námi. Ve 12:15 ho otevřely dva duely. V „české“ skupině B zničilo Švýcarsko hokejisty Itálie v poměru 9:0, a to hlavně díky hattricku útočníka Kevina Fialy. V Košicích se pak Dánsko trápilo s výběrem Francie a výhru 5:4 slavilo až po nájezdech. V 16:15 se na pouť turnajem vydala Velká Británie, která nestačila na Německo a prohrála 1:3. Lotyšsko pak přehrálo Rakousko hladce 5:2. Večer Česko s klidem porazilo 7:2 Norsko a domácí Slovensko padlo s Finy 2:4.



Skupina B

Italy rozdrtil Fiala

Brankáři Retu Berrovi stačilo k čistému kontu 19 úspěšných zákroků. Švýcaři už po úvodním dějství vedli 4:0.

Obhájci stříbra se ujali vedení po 77 vteřinách. Josi vyslal přihrávkou z vlastního obranného pásma do úniku Fialu, který pokořil gólmana Bernarda blafákem do bekhendu. Dvaadvacetiletý rodák ze St. Gallenu, jehož rodiče emigrovali z bývalého Československa, tak načal svou cestu za prvním hattrickem ve svém 21. utkání na světových šampionátech.

V osmé minutě Švýcaři zvýšili. Střelu Genazziho tečoval nohou Hofmann a Bernard byl bezmocný. V polovině úvodní části Zanatta změnil mírně směr střely Martchiniho a puk prošel italskému brankáři mezi betony.

Lino Martschini oslavuje svůj gól proti ItáliiFoto Reuters

V 17. minutě nevyužil šanci obránce s českými předky v italské sestavě Pavlu a šest vteřin před koncem první v přesilové hře při vyloučení Trivellata upravil Ambühl na 4:0.

V rozhodnutém utkání Švýcaři navyšovali skóre. Po 96 sekundách druhé části doklepl puk do odkryté branky Simon Moser. Ve 24. minutě se po Hischierově střele prosadil z dorážky Fiala.

Dalšího gólu si Švýcaři dočkali až v úvodu závěrečné dějství. Fiala v čase 41:14 u levé tyče dotlačil puk za Bernarda. Ve 45. minutě pomohla Italům po Rodově zakončení tyč, ale za dvě minuty už se trefil Loeffel. V polovině závěrečné části dovršil skóre Hischier. Předloňská jednička draftu z New Jersey zamířila z pravého kruhu přesně do protějšího horního rohu branky.

Góly

Domácí: 01:17. Fiala, 07:24. Hofmann, 10:05. Martschini, 19:54. Ambühl, 21:36. S. Moser, 23:32. Fiala, 41:14. Fiala, 46:55. Loeffel, 49:43. Hischier

Hosté:

Sestavy

Domácí: Berra (Genoni) – Josi (A), Y. Weber, Moser, Diaz (C), Genazzi, Loeffel, Frick, Fora – Fiala, Hischier, Praplan – S. Moser (A), Haas, Ambühl – Hofmann, Kurashev, Martschini – Scherwey, Bertschy, Rod.

Hosté: And. Bernard (De Filippo Roia) – McMonagle, L. Zanatta, Trivellato (C), Marchetti, Hofer, Pavlu, Tauferer, Helfer (A) – Miceli, Insam (A), Rosa – Morini, Bardaro, Gander – Andergassen, Ramoser, Hochkofler – Lambacher, de Luca.

Rozhodčí

Fraňo (CZE), Ohlund (SWE) – Sormunen (FIN), Vanoosten (CAN)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

8463 diváků


Balcers zazářil proti Rakousku

Hokejisté Lotyšska zdolali v úvodním vystoupení na mistrovství světa v Bratislavě Rakousko 5:2. Gólem a třemi asistencemi k výhře přispěl útočník Rudolfs Balcers z Ottawy. Lotyši rozhodli mezi 41. a 48. minutou, kdy díky třem gólům získali vedení 4:1.

Do první větší šance se dostali v osmé minutě Lotyši. Útočník pražské Sparty Roberts Bukarts přihrál Rihardsovi, jehož střelu vytěsnil ramenem Kickert. O čtyři minuty později Robertse Bukartse fauloval zákrokem na hlavu Peter a byl vyloučen na pět minut a do konce utkání.

Rakušané v dlouhém oslabení odolávali a v 15. minutě při něm dokonce otevřeli skóre. Pallestrang našel Michaela Raffla a útočník Philadelphie zamířil bekhendem přesně do levého horního rohu Gudlevskisovy branky.

Šarvátka mezi hráči Rakouska a LotyšskaFoto REUTERS/Vasily Fedosenko

Pokračující výhodu ale Lotyši ještě zužitkovali a za 42 sekund vyrovnal Balcers, který po Darzinšově pokusu doklepl puk bekhendem za Kickerta. Před první pauzou mohl po přečíslení s Dzierkalsem otočit stav třinecký obránce Galvinš, ale nepodařilo se mu úspěšně zakončit.

Ve druhém dějství branka nepadla, Rakušanům pomohla v 37. minutě při Meijově střele horní tyč. Po 23 vteřinách závěrečné části už Lotyši vedli. Balcers nabil v přesilovce na pravý kruh Darzinšovi, který se trefil o protější tyč. Ve 45. minutě zamířil z pozice mezi kruhy přesně do levého horního rohu Kickertovy branky Abols a zvýšil na 3:1.

Tříbrankový náskok Lotyšsku zařídil za tři minuty Meija, který se z levého kruhu trefil na vyrážečku rakouského gólmana. Při Marenisově vyloučení sice snížil v 56. minutě z dorážky Herbuger, ale hned za 16 sekund sebral Rakušanům myšlenky na obrat Keninš povedenou střelou z levého kruhu.

Góly

Domácí: 15:21. Balcers, 40:23. Darzinš, 44:19. Abols, 47:16. Meija, 56:00. Keninš

Hosté: 14:39. M. Raffl, 55:44. Heinrich

Sestavy

Domácí: Gudlevskis (Merzlikins) – Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks (A), A. Kulda, Balinskis, Zile – Roberts Bukarts, Abols, Dzierkals – Darzinš (C), Blugers, Balcers – Keninš, Meija, Gegeris – Marenis, Rihards Bukarts (A), Batna – Indrašis.

Hosté: Kickert (Starkbaum) – Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Peter, Strong – M. Raffl, Herburger, Schneider – Ganahl (A), Komarek, T. Raffl (C) – Hofer, Hundertpfund (A), Zwerger – Haudum, Obrist, Rauchenwald.

Rozhodčí

Roman Gofman (RUS), Peter Staňo (SVK) – Andrew Dalton (GBR), Roman Kaderli (SUI)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

8917 diváků


Hronek s Frolíkem si zastříleli

Svěřenci kouče Miloše Říhy, kteří nastoupili tentokrát se Šimonem Hrubcem v brance, měli zápas pevně v rukách. A to i přesto, že po dvou Hronkových gólech na začátku zápasu nechali Seveřany snížit. Pak se prosadil dvakrát Frolík a krátce po polovině utkání zvýšil už na 5:1 Michal Řepík. Na gól Norů ve třetím dějství odpověděli Filip Chytil a Dominik Kubalík.

V neděli má český tým volný den, stoprocentní bilanci bude hájit v pondělí od 16:15 proti Rusku.

Bartošák, jenž až do rána asistoval u narození syna Damiana v Ostravě, zůstal pouze na střídačce. Do brankoviště se postavil Hrubec a premiéru na MS mu usnadnil vynikající vstup do zápasu. Poprvé Češi udeřili jen o chvilku později než proti Švédům, které v pátek zdolali 5:2. Voráček od branky nabil Hronkovi, který s přispěním teče o Holösovu nohu otevřel skóre.

V sedmé minutě nebezpečně zakončoval Chytil, krátce poté už slavil Hronek druhý gól. Tentokrát mu nabil Kubalík a Hronek opět bez přípravy zavěsil ranou o horní tyčku. Pak notně pozlobil brankáře Haukelanda Tomáš Zohorna. V 10. minutě fauloval po nevyužité české přesilovce Palát a pykal jen 18 vteřin, neboť se krásně trefil Lindström.

Pro Nory to znamenalo, že po předchozích čtyřech vzájemných soubojích ukončili gólový půst proti českému týmu na světových šampionátech.

Šimon Hrubec dovedl český tým k výhře nad NorskemFoto Barbora Reichová (Sport)

V polovině 14. minuty vyřadil Gudas ze hry Rosseliho Olsena, kterého zadkem zasáhl nepříjemně na koleno. V následné přesilovce usměrňoval puk Martinsen, Hrubec však předvedl pohotový zákrok. Frolík pak vyvážel puk a tak dlouho vybíral, koho osloví nahrávkou, až se nakonec rozjel do zakončení sám a sekundu před koncem oslabení zvýšil na 3:1.

Zkraje druhé části chybovali Norové při střídání a následná přesilovka se českému týmu hodně povedla. Voráček během ní nejprve napálil ranou zápěstím z kruhu tyč, chvilku nato ze stejné pozice oslovil dokonale přesně před brankovištěm bojujícího Frolíka a ten slavil druhý zápis do střelecké listiny.

Kovářův pokus vykryl Haukeland. Pokračovalo se za stálé převahy Čechů, kteří vyhráli druhou třetinu na střely mezi tyče drtivě 17:6 a mačkali Nory v jejich obranném pásmu i při hře pět na pět. Velkou herní převahu potvrdil k potěše Jaromíra Jágra ve vyprodaném hledišti ještě ve 34. minutě Řepík.

Norové poslali do branky od třetí třetiny dnešního náhradníka Holma a už po odehrání 52 vteřin snížili. Favorit však nepřipustil jakékoliv komplikace, byť z tempa trochu ubral. Už po 38 sekundách odpověděl Chytil po teči Ruttovy tvrdé rány, skóre pak uzavřel ve 45. minutě kanonýr Kubalík.

Góly

Domácí: 10:14. Lindström, 40:52. Olden

Hosté: 02:33. Hronek, 06:34. Hronek, 15:32. Frolík, 23:17. Frolík, 33:36. Řepík, 41:30. Chytil, 44:52. D. Kubalík

Sestavy

Domácí: Haukeland (41. Holm) – Lesund, Holös (C), Espeland, Bonsaksen, Johannesen, Nörstebö, Bull, Reichenberg – Olden, P. Thoresen (A), M. Olimb (A) – Rosseli Olsen, Haga, Valkvae Olsen – Martinsen, Trettenes, Lindström – Kristiansen, Röymark, K. Forsberg.

Hosté: Hrubec (Bartošák) – J. Kolář, Hronek, Moravčík, Rutta, D. Sklenička, Gudas (A), D. Musil – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Palát, Chytil, J. Vrána – D. Kubalík, Jan Kovář, Řepík – Jaškin, T. Zohorna, H. Zohorna.

Rozhodčí

Kaukokari (FIN), Schukies (GER) – Leermakers (NED), Shishlo (RUS)

Stadion

Ondrej Nepela Arena

Návštěva

9033 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 7 7 0 0 0 36:7 21
2. Česko 7 6 0 0 1 39:14 18
3. Švédsko 7 5 0 0 2 41:21 15
4. Švýcarsko 7 4 0 0 3 27:14 12
5. Lotyšsko 7 3 0 0 4 21:20 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 19:33 6
7. Itálie 7 0 1 0 6 5:48 2
8. Rakousko 7 0 0 1 6 9:40 1

Skupina A

Dánsku vystřelil výhru Storm

Duel základní rozhodl útočník Frederik Storm, který se gólově prosadil i v normální hrací době. Francie dokázala třemi góly ve druhé třetině otočit stav z 1:2 na 4:2, nakonec však získala jen bod.

Jako první skórovali Dánové, ale rozhodčí trefu Poulsena neuznali pro příliš mnoho hráčů Francie na ledě. Následnou přesilovou hru Dánsko nevyužilo a v 9. minutě samo v oslabení inkasovalo. Puk za záda brankáře Dahma dotlačil Bertrand.

V závěru první třetiny ale Seveřané stav otočili. Nejprve se při hře čtyři na čtyři prosadil individuální akcí Storm, o 50 sekund později přidal druhý gól v početní výhodě Markus Lauridsen.

Lars Eller v nájezdech prostřelil Floriana Hardyho z FrancieFoto REUTERS/David W Cerny

K vyrovnání Francii pomohlo Dahmovo zaváhání, střelou z poloviny hřiště jej totiž překvapil obránce Dame-Malka. Ve 28. minutě Boedker neproměnil trestné střílení a i díky tomu mohli Francouzi navýšit své vedení. Góly se o to postarali Fleury a v přesilovce Claireaux.

Dánům se ale následně povedl podobný kousek. Ještě ve druhé části snížili na 3:4 a ve 47. minutě vyrovnal Jesper Jensen. A protože v 53. minutě trefil Rech jen tyč, utkání se prodlužovalo. Vítěze však nakonec určily až samostatné nájezdy, ve kterých se více vedlo Dánsku. Zatímco oni proměnili tři pokusy ze čtyř, Francie jen dva.

Góly

Domácí: 19:06. Storm, 19:56. M. Lauridsen, 35:29. Eller, 46:34. Jesper Jensen, . Storm

Hosté: 08:55. Bertrand, 24:08. Dame-Malka, 32:21. Fleury, 33:55. Claireaux

Sestavy

Domácí: Dahm (Galbraith) – O. Lauridsen, M. Lauridsen, Jensen Aabo, Lassen, Nicholas Jensen, O. Larsen, Bruggisser – Nicklas Jensen, Eller, Storm – Bödker, Regin, Madsen – Meyer, Jensen, Bau Hansen – Olesen, Jakobsen, Poulsen.

Hosté: Hardy (Ylönen) – Dame-Malka, Manavian, Chakiachvili, Thiry, Gallet, Hecquefeuille, Janil – Perret, Ritz, Bertrand – Bozon, Claireaux, Fleury – Treille, Texier, Rech – Leclerc, Berthon, Valier – Di Dio Balsamo.

Rozhodčí

Aleksi Rantala (FIN), Jeremy Tufts (USA) – Dmitrij Goljak (BLR), Jiří Ondráček (CZE)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

6190 diváků


Němci se s Británií trápili

Favorit rozhodl utkání základní skupiny A až dvěma góly v rozmezí 84 sekund třetí třetiny, kdy si proti nováčkovi elitní kategorie vypracoval rozhodující náskok. Dvě asistence si připsal Matthias Plachta, gólově se prosadila i hvězda Edmontonu Leon Draisaitl.

Britové se mezi elitou představili po 25 letech a od první minuty měl střeleckou převahu jejich soupeř. Výrazné šance si však Němci nevytvářeli. Brankář Bowns chytal spolehlivě. Jeho protějšek Niederberger moc práce neměl, v závěru první třetiny jej ale prověřil osamocený Mosey.

Ben Bowns a Dallas Ehrhardt se snaží zabránit puku v cestě do brányFoto REUTERS/David W Cerny

Stříbrný tým z loňských olympijských her v Pchjongčchangu byl i nadále střelecky aktivnější, Bowns byl ale pozorný. Prvního gólu se favorit dočkal až 39 sekund před koncem druhé dvacetiminutovky, kdy obléhání britské branky ukončil přesnou střelou obránce Seider.

Gól ale klid na německé hokejky nepřinesl. Ve 44. minutě chyboval Draisaitl, Hammond vystihl jeho lehkovážnou rozehrávku a vyrovnal.

Němci ale nakonec první velké překvapení turnaje nedopustili. V 51. minutě přesně s koncem přesilové hry překonal Bownse pohotově dorážející Ehliz a o 84 sekund později odčinil své předešlé zaváhání přesnou střelou Draisaitl.

Góly

Domácí: 39:21. Seider, 50:39. Ehliz, 52:03. Draisaitl

Hosté: 43:36. Hammond

Sestavy

Domácí: Niederberger (Treutle) – M. Müller, Holzer, Y. Seidenberg, Seider, Schopper, Nowak, Reul – Plachta, Draisaitl, Eisenschmid – Tiffels, Kahun, Mauer – Ehliz, Hager, Pföderl – Noebels, Fauser, Bergmann.

Hosté: Bowns (Whistle) – O'Connor, D. Phillips, Richardson, Lee, Ehrhardt, Mosey, Swindlehurst, Billingsley – Farmer, Perlini, Betteridge – Lake, Hammond, Dowd – Lachowicz, Davies, J. Phillips – Kirk, Myers, Shields.

Rozhodčí

Olivier Gouin (CAN), Jan Hribik (CZE) – Andreas Malmqvist (SWE), Lauri Nikulainen (FIN)

Stadion

Steel Arena


Kakko zničil domácí třemi góly

Do první větší šance se dostal Ojamäki, brankář Čiliak, který dostal tentokrát přednost před Rybárem, si ale s jeho tečí poradil. I díky tomu se Slováci mohli dostat do vedení.

V 11. minutě, dvě sekundy po skončení přesilové hry, dorazil Černák Sekerovu střelu, kterou dokázal Lankinen jen vyrazit.

Seveřané ale ještě v první části vývoj zápasu otočili. Nejprve se v početní výhodě prosadil Lindbohm a poté se prosadil Kakko.

Kaapo Kakko slaví svou druhou trefu proti SlovenskuFoto REUTERS/David W Cerny

Zvýšit vedení Finů mohl Savinainen, jehož teč ale skončila jen na tyči. Slováci přežili i další nebezpečné situace před svou brankou a 40 sekund před koncem se jim podařilo vyrovnat. Po Studeničově tyči se prosadil Marinčin, jehož gól ale rozhodčí dlouho a nadvakrát řešili u videa.

Finové se ve třetí části opět dostali do vedení a zasloužil se o to znovu Kakko. Jeden z největších talentů světového hokeje se postaral i čtvrtý gól svého týmu, když využil power play soupeře a dovezl puk do odkryté branky. Slováci ani přes enormní snahu nenavázali na páteční výhru nad USA.

Góly

Domácí: 10:52. Černák, 39:20. Marinčin

Hosté: 14:21. Lindbohm, 16:11. Kakko, 49:52. Kakko, 59:45. Kakko

Sestavy

Domácí: Čiliak (Rybár) – Sekera (C), Černák, Marinčin, Jaroš, Fehérváry, Ďaloga, Koch, Čajkovský – Tatar (A), Krištof, Pánik – Nagy (A), Sukel', Studenič – Daňo, Zigo, Lantoši – Lunter, Buc, Liška.

Hosté: Lankinen (Vehviläinen) – Ohtamaa, Lehtonen (A), Jokiharju, Lindbohm, Kaski, Mikkola, Hakanpää, Koivisto – Savinainen (A), Ilomäki, Rajala – Kakko, Manninen, Pesonen – Ojamäki, Tyrväinen, Kiviranta – Anttila (C), Lammikko, Sallinen.

Rozhodčí

Manuel Nikolič (AUT), Max Sidorenko (BLR) – Rene Jensen (DEN), Dustin McCrank (CAN)

Stadion

Steel Arena

Návštěva

7421 diváků

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 0 1 36:11 18
2. Finsko 7 5 0 1 1 22:11 16
3. Německo 7 5 0 0 2 18:18 15
4. USA 7 4 1 0 2 27:15 14
5. Slovensko 7 3 1 0 3 28:19 11
6. Dánsko 7 1 1 1 4 18:23 6
7. Velká Británie 7 0 1 0 6 9:41 2
8. Francie 7 0 0 2 5 14:34 2
FAKTA MS: Jágr viděl českou smršť. Rozjetý Kakko sejmul Slováky
Video se připravuje ...
Lékar reprezentace Vyskočil: Léčil Jágra, běžně operuje páteře
Video se připravuje ...
EUFORIE! Češi slaví první výhru na MS, fanoušci bláznili před halou
Video se připravuje ...
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud