Zdeněk Janda
13. května 2019 • 12:20

Česko vs. Rusko = velký hit. Vždycky nás láká je porazit, říká Jaškin

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRATISLAVY | To nikdy nebude tuctový zápas. Česko versus Rusko. Šťavnaté pro starší generaci, pamatující ještě rivalitu se Sověty. Ale má to grády i pro tu mladší, kterou zase láká postavit se hokejovým gigantům v čele s Alexandrem Ovečkinem. Dnes je to tady. Po dvou výhrách narazí národní tým právě na sbornou. Dokáže Voráčkova parta skolit i ruského medvěda?



Mají za sebou dvě povedené partie. Baví se hokejem, baví se i fanoušci. Teď čeští hokejisté čelí lákavé výzvě. Zdolat Rusy, kteří přivezli do Bratislavy pořádný arzenál. Mrkněte na jejich soupisku.

Ovečkin , Malkin, Kovalčuk, Kučerov. A to zdaleka není všechno. „Vždycky nás hrozně láká je porazit. Zvlášť, když tady mají takový tým. O nějaké motivaci nemá ani smysl mluvit,“ tvrdí útočník Dmitrij Jaškin , rodák z Omsku. Pro něj speciálně to bude pikantní. Na otázky, jaké to je čelit zrovna Rusům, je zvyklý. Přišly i včera. Také na to, jestli se o tom bavil s tátou Alexejem, někdejším obráncem, jenž zažil slavnou vsetínskou éru.

„Ani jsme se o tom nemuseli bavit. Myslím si, že na takový zápas jsme natěšení úplně všichni. Rusové mají mužstvo plné hvězd, každý se na to těší. Takže to s tátou ani nemusíme extra rozebírat,“ vykládal Jaškin, útočník Washingtonu, po včerejším tréninku.

Bylo to zrovna v době, kdy Rusové v hlavní aréně hráli s Rakouskem. A pokoušeli se o parádičky. Chyběla přímočarost. I tak vyhráli s přehledem 5:0. Na střely to bylo 37:15. „Budeme doufat, že to budou dělat i proti nám. A že jejich přihrávky budeme blokovat,“ věří Jaškin. Právě přes ruskou bezstarostnost by mohla vést cesta. Nebo ne?

RUSKO vs. ČESKO. Mají Češi recept? Co říká na sbornou Miloš Říha?
Video se připravuje ...

„Někdy to tak může být. Za určité situace je spíš třeba střílet, což oni moc nedělají. Možná nám tohle trošku pomůže, ale oni jsou zase natolik šikovní, že pokud jim souhra vyjde, je z toho gól. Nesmíme je do takových situací vůbec pouštět,“ uvědomuje si Jaškin, který upozorňuje i na to, že pro Rusy teprve teď přichází pořádný test.

„Myslím si, že se na nás připraví úplně jinak než na úvodní dva zápasy. Zatím neměli pořádného soupeře,“ řekl bez obalu. Předtím se totiž sborná utkala s Rakouskem a Norskem. Se skóre 10:2. A česká bilance po dvou duelech? 12:4. Takže se čeká střet dvou rozjetých týmů. „Musíme hrát zarputilý hokej, nedat jim ani sekundu. Ne, aby se s pukem někde mazlili. Musíme jít po nich a využít situace, kdy budeme mít trochu převahu,“ nabízí svůj pohled Jaškin.

Sledujte VIDEODISKUZI k zápasu Česko - Rusko s Martinem Ručinským


„Určitě se na to těšíme. Do obou dosavadních zápasů jsme měli dobrý vstup. Věřím, že i teď to zvládneme,“ přeje si kouč Robert Reichel . Ten může být z dosavadního českého vystoupení spokojený. Dvě výhry se počítají. „Kluci mají sebedůvěru, věří si. Lepší, než kdyby se dvakrát prohrálo. To bychom byli trošku ve stresu. Teď ještě stoupla chuť vyhrávat,“ dodal Reichel.

Tým je podle něj zdravý. Takže euforie nehrozí. Zvlášť, když ho vede jako kapitán Jakub Voráček , který po výhře zůstával při zemi: „Máme za sebou dva výborně zvládnuté zápasy, ale nesmíme mít rypáky nahoře.“ Podobně mluvil i další z lídrů, poctivec Michael Frolík .

Do branky by měl naskočit Patrik Bartošák , čerstvý otec. Pavel Francouz už byl na včerejším tréninku, ale do akce po příletu ze zámoří zatím nezasáhne. V české sestavě naopak nebude chybět kanonýr Jakub Vrána, jenž proti ruským borcům nastupuje v NHL. S Alexandrem Ovečkinem naopak hrají spolu, loni se opájeli Stanley Cupem. Teď jdou proti sobě.

Česko versus Rusko. Velký hit.

Góly

Domácí: 13:02. Andronov, 32:35. N. Gusev, 59:05. N. Zajcev

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (I. Sorokin) – Sergačjov, Nestěrov, Orlov, N. Zajcev, Chafizullin, Gavrikov, Zadorov – Grigorenko, Malkin (A), Dadonov – Ovečkin (A), Kuzněcov, Barabanov – N. Gusev, Anisimov, Kučerov – Kovalčuk (C), Kaprizov, Andronov – Tělegin.

Hosté: Bartošák (Hrubec) – J. Kolář, Hronek, Moravčík, Rutta, D. Sklenička, Gudas (A), D. Musil – Frolík (A), Simon, Voráček (C) – Palát, Chytil, J. Vrána – D. Kubalík, Jan Kovář, Řepík – Jaškin, T. Zohorna, H. Zohorna.

Rozhodčí

Iverson (CAN), Staňo (SVK) – Sormunen (FIN), Vanoosten (CAN)

Stadion

Zimný štadión Ondreje Nepely, Bratislava

Návštěva

9 085 diváků

Chytil o sezoně v Rangers i Lundqvistovi. Je pocta být s ním v kabině, říká devanetnáctiletý talent
Video se připravuje ...

Nahlédněte do kabiny národního týmu! Co zdobí zdi české šatny?
Video se připravuje ...

Český reprezentant Filip Chytil s pukem při zápase na mistrovství světa
Český reprezentant Filip Chytil s pukem při zápase na mistrovství světa

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud