3. listopadu 2021 • 15:29

To jsou dresy pro MS v hokeji. Nároďák změnil nápis, nechce být jako KLDR

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté budou nosit na dresech nově název Česko v mateřském jazyce místo anglického Czech Republic. Výjimkou budou únorové olympijské hry v Pekingu, kde budou svěřenci trenéra Filipa Pešána mít na hrudi státní znak.



„Když pominu, že není určitě ostuda pochlubit se i na reprezentačních dresech mateřským jazykem, jsou základní důvody, proč ke změně dochází, v zásadě dva. Zaprvé se přizpůsobujeme mezinárodnímu trendu a přístupu, který je obecně uplatňován v celém mezinárodním sportovní prostředí, nejde jen o lední hokej,“ řekl na tiskové konferenci v Praze tiskový mluvčí Českého hokeje Zdeněk Zikmund.

„Druhým důvodem je doporučení, které jsme v tomto ohledu dostali od odborníků a příslušných institucí, které jednoznačně doporučují používat ten víceslovný politický název výhradně pro diplomatické styky a právní dokumenty, zatímco pro všechny ostatní příležitosti - včetně sportu - doporučují název jednoslovný,“ podotkl Zikmund.

V nových dresech budou nastupovat reprezentační výběry při světových šampionátech, turnajích a přátelských zápasech. Jako první se v nich představí už ode dneška reprezentační výběr do 17 let při domácím trojutkání s Ruskem, potom i příští týden ženská reprezentace v olympijské kvalifikaci v Chomutově a mužský A- tým na turnaji Karjala v Linköpingu a Helsinkách.

„Z 82 členských zemí IIHF používají ten víceslovný politický název uvádějící právní formu státu jen dva: Korejská lidově demokratická republika a Spojené arabské emiráty. Třetím nechtěným členem tohoto klubu jsme byli donedávna i my. Jinak všechny ostatní země - až na pár výjimek - volí jednoslovný název. A u těch výjimek s dvouslovným názvem je to bez uvedení právní formy státu,“ dodal Zikmund.

Vstoupit do diskuse
6

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud