Pavel Bárta
17. května 2022 • 10:15

Pozor na Rakousko: bratrská chemie, legenda na lavičce i česká stopa

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • RakouskoRakouskoFOTO: Sport

    Na začátku šampionátu spousta expertů předpovídala, že Rakušané si to při své třetí účasti mezi elitou po sobě rozdají v závěru základní skupiny s Brity o to, kdo se vyhne bojům o udržení. Mezi elitu povýšili společně s Francií po vyřazení Ruska a Běloruska. Na závěry je brzy. Do výšin sice nepatří, nicméně po vychrtlé porážce 1:3 se Švédy ukradli bod Američanům. Dokonce vedli o dva góly a mohli doufat, že urvou víc. Raději pozor na ně, určitě bude dobré zůstat ve střehu.

  • Spolu v lize i národním týmu

    Američané přestříleli Rakušany 39:16, brankář David Kickert si při svém prvním vystoupení na turnaji počínal fantasticky, i když třikrát inkasoval. Patří k dlouholetému inventáři národního týmu, stejně jako šestatřicetiletý Bernhard Starkbaum. Ten býval rakouskou jedničkou, v posledních třech letech se víceméně střídali. Stejně na tom jsou ve vídeňských Capitals, kde oba působí. Králíkem v klobouku zůstává David Madlener z Dornbirnu, který chytal dva zápasy už na MS 2018 v Dánsku.

    Rakousko

  • Zametač a alpský obr

    V zadních řadách nastupují téměř výhradně hráči z rakouské soutěže s výjimkou pětadvacetiletého Bernda Wolfa, jenž nastupoval za Lugano a působil taky v Bernu. Defenzivní zametač, kterého byste museli tlačit, aby se posunul dopředu. Ve 113 zápasech švýcarské ligy si připsal devět bodů. Dominique Heinrich se čtvrtou účastí na šampionátu elitní skupiny a sedmou celkem je nejostřílenějším bekem výběru. Na opačném pólu se nachází 20letý a 194 cm vysoký alpský obr Philipp Wimmer.

    Rakousko

  • Bratrská chemie

    I útok nevyrovnaný jak boule na lyžařském svahu nese známky talentu. Kapitán Thomas Raffl debutoval na elitní úrovni už před 11 lety a se Starkbaumem a pravým křídlem Brianem Leblerem pamatuje rakouskou účast na ZOH 2014. V 1. kole play off NHL vypadl Michael Raffl, který hraje za Dallas. Bratrská chemie náramně fungovala už v minulosti. Benjamin Baumgartner patří k nadějím New Jersey, osmnáctiletý Marco Kasper ze švédského Rögle má šanci na první kolo letošního draftu.

    Rakousko

  • Švýcarská trenérská legenda

    Švýcar Roger Bader trénoval v Rakousku od roku 2014 a hlavním koučem národního mužstva je pátým rokem. Zajímavěji však zní jméno jeho asistenta. Arno Del Curto je švýcarská legenda a dlouhá léta stál na střídačce HC Davos, s nímž získal šestkrát titul. Český kouč Kari Jalonen jich má stejně, čtyři finské, dvakrát triumfoval ve Švýcarsku s Bernem. Del Curto je na MS dospělých poprvé. Mezinárodní hokej však dobře zná, přes dvacet let se zúčastňoval Spengler Cupu v Davosu.

    Rakousko

  • Česká stopa

    Pod trenérem Arnem Del Curtem se hlavně v Davosu prostřídala celkem početná česká sestava v čele s dlouholetou oporou Josefem Marhou, v týmu působili také Petr Tatíček, Zbyněk Irgl, Pavel Brendl. Petr Sýkora nebo Tomáš Kundrátek, v Curychu vedl Romana Červenku. Peter Schneider prošel mládeží v Českých Budějovicích a Znojmě, v sezoně 2020/21 nasypal za Kometu dvacet gólů, ale neskutečnou formu zmrazilo zranění ruky. V závěru to spíš brousil ve třetím a čtvrtém útoku.

    Rakousko

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud