Jan Denemark
26. května 2022 • 05:05

Německo na MS: supertalenti, gólmanská elita i berlínské přátelství

Autor: Jan Denemark, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • FOTO:

    Paráda, jdeme na Německo, chtělo by se zvolat. Doby, kdy ale náš západní soused patřil k naprostým outsiderům velkých turnajů, jsou dávno pryč. Už se dostal do pozice, kdy čeká na posily z NHL a kdy může v klidu porazit kohokoliv. Druhá příčka před Kanadou v základní skupině to jen a jen potvrzuje. Spíše by se tak chtělo zvolat: „Ano, jsme favorité, ale bude to zatraceně těžké.“ Němci totiž větří jedinečnou příležitost na úspěch.

  • Sílu hledej v mládí

    Za posledních pět let byli v prvním kole draftu vybráni čtyři Češi. Němců stejný počet. Tři z nich dorazili i do Finska. Tim Stützle sice kvůli zranění kolena ze sestavy vypadl, ale Lukas Reichel a Moritz Seider, největší favorit na zisk trofeje pro nejlepšího nováčka sezony v NHL, se pokusí sestřelit výběr Kariho Jalonena. Právě nesmírně kvalitní mladíci jsou symbolem stále se zkvalitňujícího tamního hokejového produktu. 

    Nejvýše draftování hokejisté za posledních 5 let

    Tim Stützle - 3. celkově 2020

    Moritz Seider - 6. celkově 2019

    Lukas Reichel - 17. celkově 2020

     

    Filip Zadina - 6. celkově 2018

    Martin Nečas - 12. celkově 2017

    Martin Kaut - 16. celkově 2018

  • Elitní Kraken

    Přestože se brankářská smetánka NHL neustále obměňuje, Němec Philipp Grubauer k ní bezpochyby patří dlouhodobě. Jinak si ani nelze vysvětlit šestiletý kontrakt, který mu nabídli v novém klubu ze Seattlu. Za poslední tři ročníky je Grubauer v elitní desítce, co se týče vychytaných vítězství a právě on je nejdůležitějším mužem pro realizaci vysněného německého úspěchu. V základní skupině odchytal jen 4 duely, aby byl ready na čtvrtfinále.

    Statistiky jedniček na MS

  • V duchu milých čtvrtfinále

    Roky 1996 a 2019 mají společné německého protivníka ve čtvrtfinále. V obou případech se radoval český tým, v prvním případě 6:1, ve druhém 5:1. V podobném duchu by národní soubor rozhodně rád pokračoval. Ale pozor, i Němci se na velkých akcích dočkali výher a v obou případech šlo o hodně neslavné české mise. Na Světovém poháru v roce 1996 dokonali výhrou 7:1 národní trapas a výsledkem 2:0 dali razítko na bídné MS 2007.

    Vzájemná bilance na velkých turnajích

  • Berlínská klika

    Znají se dlouhé roky, většinou nastupují v jedné formaci a tohle „ledové“ přátelství si přenesli do země tisíce jezer. Forvard Leo Pföderl a obránce Kai Wissman zatím společně se zámořskou posilou Marcem Michaelisem vládnou produktivitě. První dva jmenovaní společně hrají už tři roky, dokonale se znají. A v posledním ročníku DEL oslavili v dresu Eisbärenu Berlín také mistrovský titul.

    Nejproduktivnější hráči

  • Medaile zanesené prachem

    Z hlediska počtu cenných kovů ze světových šampionátů je favorit pro čtvrtfinále zřejmý. Německé stříbra a bronzy totiž ve vitrínách leží už od 30. let minulého století, poslední přírůstek pak datují k roku 1953. Ale pozor, opravdu dávno jsou doby, kdy by zisk jakékoliv medaile pro Německo byl čirou senzací. Když v roce 2018 byli blízko zlatu na olympiádě, nebylo to díky vnějším okolnostem, nebo klice, ale díky výtečné výkonnosti.

    Německé medaile z MS

    Německo - 4 (0-2-2)

    Česko - 12 (6-1-5)

    1930 stříbro

    1932 bronz

    1934 bronz

    1953 stříbro

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud