Miroslav Horák
31. května 2022 • 05:00

Jágr o MS i Červenkovi: Ví, že kostel pomáhá. V NHL mu nedali šanci

Autor: Miroslav Horák, inf
Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten slastný okamžik trval pár vteřin, ale zobrazily se do něj roky dusivých zklamání a nepříjemných nálad obepínajících jeho působení v národním týmu. Nehledě na zisky medailí Roman Červenka platil u drtivé většiny fanoušků za terč zloby a chlápka, jenž může za vše špatné. Jeho nedělní gól na 4:3 do sítě USA rozprášil poslední smetí pochyb o schopnostech, vůli a kuráži 36letého bojovníka. Z Červenky je bourák. Už pro všechny. „Klobouk dolů, že si nikdy nestěžoval,“ hodnotí Jaromír Jágr bývalého parťáka.



Hrávali spolu v Omsku i v národním trikotu. A rozuměli si. Nejen hokejově. Našli společné téma. Víru. Roman Červenka v Tampere ve volných chvílích chodil do kostela, což prakticky nikdo nevěděl. „Červus moc dobře ví, že hokej zdaleka není jen o fyzické síle, jde o celkovou vyrovnanost,“ říká k tomu Jaromír Jágr v rozhovoru pro deník Sport a web iSport.cz.

Romana Červenku znáte skoro patnáct let. Přesto nebo právě proto, nezarazilo vás, v jakém stylu se předvedl na šampionátu? A nejen na ledě.
„V kabině a na střídačce jsem nebyl, Červuse si pamatuju jako tichého kluka. Předpokládám, že už si řekne víc. Jednak je starší a ti starší kluci, co u toho dřív byli, tak už tam nejsou. Ale co se hokeje týká, Červus byl vždycky střelecký a bodový hráč. Herně mě nepřekvapil. Na druhou stranu, udělat sedmnáct bodů na mistrovství světa… V jednu dobu jsem býval dobrý hráč a nikdy jsem se téhle sumě ani nepřiblížil. (usmívá se) Je to parádní číslo. Všichni tři, celá lajna, odvedli perfektní práci.“

Ale čím to, že hokejové Česko přišlo Červenkovi na chuť až v jeho šestatřiceti?
„Někdy je to tak dané a člověk s tím nic nenadělá. Nemá šanci to změnit. Červus není zdaleka jediný případ, kdy určitou sortou lidí nebyl pochopen a přijat. Máte třeba i trenéry, kterým veřejnost odpustí daleko víc než jiným. Tak to zkrátka chodí. A stejné je to s hráči. Někteří jsou populárnější než ostatní, aniž by si to něčím zasloužili. Červus nikdy nebyl kritizován médii, ale napadali

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud