Pavel Ryšavý
5. června 2022 • 19:00

Po MS do draftu. Pět budoucích hvězd, které skauti sledovali ve Finsku

Vstoupit do diskuse
1
  • Šimon Nemec v dresu slovenské reprezentaceŠimon Nemec v dresu slovenské reprezentaceFOTO: Profimedia.cz

    Skauti z NHL měli na finském MS v hokeji docela dost práce. Poznámky si dělali především u zápasů slovenského týmu, hned tři jeho členové se totiž chystají do blížícího se draftu. Jaké možná budoucí hvězdy NHL se v Helsinkách a Tampere představily?

  • Juraj Slafkovský (17 let) Slovensko

    Zápasy 8

    Body 9 (3+6)

    Když začínala sezona, pohyboval se v draftových prognózách kolem desítky. Ale zlepšoval se. Je velký, obratný, dovede si krýt puk. Neztratí ho, fyzicky je vyspělý, aby si kotouč udržel i mezi dospělými. Na svoji výšku velmi dobře bruslí, baví vás jeho změny směru, kdy si rukou odmítne hráče. Vlastně i proto se tak často zjednodušeně sklouzává ke srovnání s Jaromírem Jágrem. Má velkou naději, aby se z něj stal první slovenský hráč, který půjde na draftu jako jednička.

  • Šimon Nemec (18 let) Slovensko

    Zápasy 8

    Body 6 (1+5)

    V play off za Nitru posbíral 17 bodů v 19 zápasech. Mezi dospělými pravidelně hraje už druhý rok, nastoupil dvakrát na MS, jednou na olympiádě. Jde o velmi chytrého obránce, který je silný s kotoučem. Když k tomu přičtete dobrý pohyb, má potenciál hrát jednou v první obraně NHL. Má dobré individuální dovednosti, měří 185 cm, váží skoro 90 kilo, tím pádem ideální figura. Můžete ho klidně čekat mezi třetím až šestým místem.

    Šimon Nemec v dresu slovenské reprezentace Šimon Nemec v dresu slovenské reprezentaceFoto Profimedia.cz

  • David Jiříček (18 let) Česko

    Zápasy 5

    Body 2 (1+1)

    Stejně jako Nemec může jít na řadu velmi brzy, čekejte čtvrté až sedmé místo. Na MS nastupoval málo, ale to v očích skautů roli hrát nebude, oni hledají potenciál. Pro ně je důležitější, kde hráč může být třeba čtyři roky, ne teď. Potřebuje zlepšit bruslení, naopak ho zdobí nadstandardní ofenzivní instinkty, skvělá střela, fyzická hra. Když na sobě bude pracovat, může se z něj stát obránce v prvním páru týmu NHL. Od Nemce se liší, je tvrdší, ale zase nehraje tolik na krásu.

    David Jiříček se raduje z gólu na 2:1 proti Švédsku David Jiříček se raduje z gólu na 2:1 proti ŠvédskuFoto Reuters

  • Marco Kasper (18 let) Rakousko

    Zápasy 7

    Body 2 (0+2)

    Rakousko není úplně továrnou na hokejový talent. Ale osmnáctiletý centr je výjimkou, dvě poslední sezony odehrál ve švédském Rögle ve třinácti zápasech play off posbíral 6 bodů (3+3). Má výbornou střelu, je rychlý, při výšce 185 cm dovede zahrát dobře i tělem. Na řadu by měl jít ve druhé půlce prvního kola, předpoklad je, že ještě jeden rok vydrží ve Švédsku. A pak? Herním projevem míří na pozici prvního nebo druhého centra NHL.

    Marco Kasper v souboji s Davidem Jiříčkem Marco Kasper v souboji s Davidem JiříčkemFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Adam Sýkora (17 let) Slovensko

    Zápasy 6

    Body 3 (2+1)

    Stal se nejmladším slovenským hráčem, který dal gól na MS. Na začátku sezony hrál v Nitře spíš ve čtvrté formaci. Velká změna u něj nastala po šampionátu do 20 let. Vrátil se sebevědomější, v klubu začal hrát oslabení i přesilovky, povedlo se mu play off. Zatímco před sezonou byla otázka, jestli vůbec projde draftem, teď je reálné druhé kolo. Nečekejte od něj ale velkou produktivitu a finty, spíš jde o velmi pracovitého hráče. Potřebuje ještě zesílit.

    Adam Sýkora se snaží překvapit kanadského brankáře Logana Thompsona zpoza branky Adam Sýkora se snaží překvapit kanadského brankáře Logana Thompsona zpoza brankyFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
1

MS v hokeji 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud