Tomáš Vrábel
12. září 2016 • 04:40

České otazníky před Světovým pohárem: Brankář, užší led i Červenka

Vstoupit do diskuse
0
  • Necelý týden před Světovým pohárem panuje kolem národního týmu několik otazníků.Necelý týden před Světovým pohárem panuje kolem národního týmu několik otazníků.FOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Obří airbus se v neděli odpoledne odlepil z ruzyňského letiště a s českou reprezentací na palubě se vydal do Pittsburghu. Necelý týden před Světovým pohárem panuje kolem národního týmu několik otazníků. Kdo bude jedničkou v brance? Jak se vyrovná s užším hřištěm a zcela odlišnými soupeři, než kterými byli Rusové? Deník Sport vybral čtyři body, které jsou žhavým tématem kolem českého týmu.

  • Brankář číslo jedna? V utajení

    Trenér Josef Jandač na začátku reprezentačního srazu hodil rukavici do brankoviště. Pozice trojky byla určena Ondřeji Pavelcovi, ale Petr Mrázek a Michal Neuvirth podle jeho vyjádření začínali na stejné startovací čáře, oba dostali možnost se v jednom utkání proti Rusku ukázat. Ve středečním přátelském utkání proti výběru Severní Ameriky do třiadvaceti let, generálce na Světový pohár, už by měl nastoupit ten vyvolený – jednička pro Světový pohár.

    „Věřím tomu, že všichni trenéři, kteří mají názor, kdo by měl chytat, si ho nosí v hlavě a konečně rozhodnutí nese Josef Jandač. Až přijde správný čas, veřejnost se to dozví,“ tajil včera asistent Václav Prospal. Oba brankáři se proti sborné předvedli ve velmi dobrém světle, přestože Mrázek inkasoval čtyřikrát, Neuvirth jen jednou. Podle všeho by ale důvěru měl dostat Mrázek. „Sami gólmani asi tuší, jak to je,“ usmál se tajuplně Prospal.

    Brankáři proti Rusku

    Mrázek 85,7 % 3:4
    Neuvirth 95,2 % 2:1n

    Vše o Světovém poháru v hokeji 2016 ZDE »

    Trojice českých gólmanů pro Světový pohár - Ondřej Pavelec, Michal Neuvirth a Petr MrázekFoto Barbora Reichová Sport

  • Přechod na jiný styl hokeje

    O kvalitách Rusů nelze pochybovat, o jejich přístupu v sobotním pražském utkání trochu ano. Každopádně jejich styl hry nelze srovnávat s tím, co český tým čeká ve skupině Světového poháru proti Kanadě, USA a nejspíš i výběru Evropy. „Rusové spoustu situací přehrávali, přímočarost soupeřů ve skupině bude úplně jiná,“ uznal Jandač.

    Češi v obou zápasech sbornou sice přestříleli, ale… „Není střela jako střela. Těch šancí moc nebylo,“ dodal kouč. Navíc duel v Praze se hrál na širokém hřišti, které neodpovídá rozměrům NHL, nebyl tak dostatečnou prověrkou. Tou bude až středeční střetnutí proto severoamerickým mladíkům. „To bude úplně jiný hokej v úplně jiné rychlosti. Pro mě je tento zámořský výběr navíc černým koněm turnaje, protože řada jeho hráčů už má i v tomto věku důležité role v klubech NHL. Ten jeden zápas odehráli výborně (porazili výběr Evropy 4:0, dnes v noci se utkaly znovu) a sám jsem zvědavý, jak se s tím naši kluci popasují,“ pravil Prospal.

    Češi v obou zápasech sbornou sice přestříleliFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Spolupráce trenérů: vysílačka, rozbory a statistiky

    Realizační tým české reprezentace v Praze nebyl kompletní, až v Pittsburghu se k němu připojil skaut Jiří Fischer, který v zámoří doteď sledoval soupeře – Kanadu, Ameriku i výběr Evropy. Zámořské týmy se už střetly dvakrát. „Už nám o těch zápasech podal nějaké informace, daleko podrobnější rozbor ale budeme mít, až se s ním potkáme v Pittsburghu. Co jsme slyšeli, byla to hodně bojovná utkání,“ přiblížil Prospal.

    Jandač a spol. úspěšně vyřešili i další otázku. Podle pravidel můžou být na střídačce tři trenéři, jenže český národní tým má čtyři. „Ale NHL na tom tolik nelpěla, takže ani o žádnou výjimku jsme žádat nemuseli,“ pravil Jandač. On, Kalous, Špaček a Prospal tak budou působit na střídačce, Fischer bude přidávat postřehy pomocí vysílačky z tribuny. Trenéři navíc budou pracovat i s unikátními statistiky, které budou sbírány díky tomu, že v dresech a pucích bude při SP zabudován čip, s těmito informace hodlá český tým během turnaje pracovat.

    Josef Jandač bude mít na střídačce k dispozici tři asistentyFoto ČTK

  • Sestavou zamíchá Červenka

    Dlouhé týdny trenéři skládali ideální složení formací, ale veškeré plány roztrhala zranění. Navíc už po čtvrtečním duelu s Ruskem sestava doznala změn. Jednak vinou zranění Vladimíra Sobotky, za druhé změnou elitní formace, ve které Michala Birnera nahradil Milan Michálek. K tomu navíc se k týmu teprve včera připojil Roman Červenka, který ještě v sobotu večer odehrál za Fribourg utkání ve švýcarské lize.

    „Dorazil ráno, proto nebyl ani na tréninku,“ vysvětlil Prospal. Kde bude jeho místo v sestavě, ale říct nechtěl. Původně se měla oživit spolupráce z posledního mistrovství světa s Tomášem Plekancem, ale trenérům zamotal hlavu právě Michálek, který na tomto místě podal solidní výkon. „Určitě nám ty hlavy trochu pomotal,“ přiznal Prospal.

    Nejistota panovala i kolem Sobotky, který se ve čtvrtek zranil a v sobotu nehrál. Hrozí, že nenastoupí ani ve středeční generálce. „V pondělí máme volno, takže mám čas, aby se to zlepšilo. Bolest pomalu odeznívá, takže očekávám, že v úterý půjdu normálně na led, všechny zprávy od doktorů jsou pozitivní, jen na tu bolest jsem si nezvykl,“ popsal Sobotka.

    Možná sestava Čechů pro Světový pohár

    Útoky

    Voráček-Plekanec-Červenka
    Pastrňák-Hanzal-Palát
    Frolík-Faksa-Hemský
    M. Michálek-Sobotka-Birner
    Jaškin

    Obrana

    Šustr-Nakládal
    Polák-Kempný
    Z. Michálek-Jordán
    Kundrátek 

     

    Vladimír Sobotka sobotní duel s Rusy kvůli zranění vynechalFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud