Jan Barák
24. září 2016 • 04:40

Češi na příštím SP? Upadli, svět je ale potřebuje! Řeší se spojení se Slováky

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před startem Světového poháru predikovali hokejoví odborníci českému týmu ostudu. "Skončí poslední, nevyhrají ani jeden zápas," shodovali se. Parta okolo kapitána Tomáše Plekance se vzepřela, po vyšší dívčí od Kanady (0:6) remizovala po 60 minutách s Evropou (2:3 v prodloužení), porazila USA (4:3) a celkově skončila se třemi body na šestém místě. Bude to ale stačit na českou účast na dalším dostaveníčku hvězd?



Budoucnost Světového poháru halí mlžný opar, pevný příští termín znám zatím není. Komisař NHL Gary Battman údajně plánuje hrát ve čtyřleté periodicitě a jednou za dva roky uspořádat sérii mezi výběrem evropských hráčů a týmem borců ze Severní Ameriky. Zatím předposlední SP se uskutečnil v roce 2004, poslední vygraduje v následujích dnech v torontském Air Canada Center. Už teď je jasné, že akce vyšla exkluzivně a pokračování si zaslouží.

„Jsme svědky vzrušující události. Snažili jsme se stvořit nejvyrovnanější mezinárodní turnaj v dějinách. Nejvíc nepředvídatelný, chcete-li. A myslím, že se nám to podařilo,“ prsil se Bettman v rozhovoru v Síni slávy.

O účast ve finále "Bettmanova" super turnaje si zahraje tým Evropy se Švédy, domácí Kanadu prověří Rusové. Týmy, které do nejlepší čtyřky turnaje neproklouzly, už řeší, jak to s nimi bude dál. A český tým je hodně skloňovaný. Bude pozván, nebude?

České výsledky na Světovém poháru

1996 - Finsko 3:7, Švédsko 0:3, Německo 1:7

2004 - Finsko 0:4, Švédsko 3:4, Německo 7:2, Švédsko 6:1 (čtvrtfinále), Kanada 3:4 v prodl. (semifinále)

2016 - Kanada 0:6, výběr Evropy 2:3 v prodl., USA 4:3

„Těžko říct. Slováci třeba teď pozvánku nedostali, protože v NHL nemají 22 hráčů. A vytvořili evropské mužstvo. Nevím, kolik budeme mít v NHL za čtyři roky hráčů my. Zatím nám taky spíš ubývají. Měli jsme jich sedmdesát, dneska nějakých pětatřicet. Všechno je podle mého závislé na tom, kolik budeme mít hráčů v NHL,“ prohlásil v rozhovoru pro Sport bývalý kouč národního týmu Vladimír Vůjtek.

Češi patří do TOP 6 týmů na světě

Se svým pohledem na věc přispěchal i Ken Campbell, novinář z prestižních The Hockey News. Ano, ten Campbell, který českým fanouškům zvedl mandle, když napsal, že Jaromír Jágr už nemá na to, aby se v NHL tlačil do role jednoho z hlavních tahounů. A Čechy taky přibil na poslední místo na Světovém poháru.

Češi se loučí se Světovým pohárem vítězstvím na Amerikou
Češi se loučí se Světovým pohárem vítězstvím na Amerikou

"Byl důvod si to myslet, při zvážení různých hledisek mi to takhle vycházelo. A nejen mně. Na druhou stranu si myslím, že svět potřebuje, aby Česká republika dál patřila mezi špičku. Nejsem si jistý, jestli tam zrovna teď je. Ale potěšilo mě, když česká osmnáctka vyhrála turnaj Ivana Hlinky, dobré momenty měly i další české výběry,“ prohlásil Campbell, který je mezi píšícími žurnalisty něco jako televizní celebrity z TSN, CBS nebo ESPN.

S tvrzením, že Češi vyklízí dosažené pozice, souhlasí i Vůjtek. „Bohužel, za úplnou špičkou celkově zaostáváme. Jak v bruslení, tak v rychlé kombinaci, v myšlení. Samozřejmě, je tam pár hráčů špičkové úrovně, jako třeba Voráček, Hanzal, Palát, brankáři... Ale celkově prostě dnes nejsme ve světové špičce,“ shrnul současný konzultant vítkovických trenérů Jakuba Petra a Pavla Trnky.

"Když vy nebudete vychovávat mladé hráče, a když my vám v tom nebudeme pomáhat, tak sami nebudeme mít proti komu hrát. Proto myslím, že hokejový svět potřebuje, aby Češi patřili mezi nejlepší. Nebo někdo jim podobný. Vím, že vy sami jste odpovědní za svůj hokejový program. Ale taky my musíte pomoct, nenechávat to běžet samospádem,“ má jasno Campbell a z hlediska skladby týmů pro příští Světový pohár má nápad.

„Rozhodně by bylo zajímavé, kdyby se vytvořil třeba společný výběr Čechů a Slováků. Bylo by určitě parádní něco takového vidět! Naštěstí není úplně nutné to řešit hned. Češi pořád patří mezi nejlepší, možná jako číslo šest. A nevidím, že by se na ně tlačilo Švýcarsko, Německo nebo i Slovensko, že by se rýsovala nějaká změna, objevil se tým schopný Čechy vystřídat."

Tak uvidíme, jak se situace okolo Světového poháru vyvrbí.

Více o Světovém poháru v Kanadě čtěte zde >>

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud