František Suchan
30. dubna 2014 • 21:11

Růžička před Švédskými hrami: Je důležité, aby byl Jágr ve formě

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE STOCKHOLMU | Pomoct Jaromíru Jágrovi do potřebné pohody, vidět zelenáče proti špičkové konkurenci a uhrát dobrý výsledek. Vladimír Růžička netroškaří, pro Švédské hry, poslední turnaj Euro Hockey Tour a taky finální prověrku před mistrovstvím světa, si naplánoval pořádnou porci úkolů. A už od prvního tréninku po příletu je znát, jak národní tým šlape nadoraz.



Já si najedu takhle, tebe chci tady, ty udělej tohle… Kdepak únava, Jaromír Jágr už je zase ve svém živlu. Při prvním tréninku na ledě stockholmské haly Hovet, menší sestry obřího Globenu, co chvíli rozebíral s parťáky z útoku Jiřím Hudlerem a Tomášem Rolinkem drobnosti pro společnou souhru…

Kouč Vladimír Růžička chce mít svou oporu pro mistrovství světa vyladěnou do ideálního rozpoložení a právě tři utkání proti evropské špičce na švédském turnaji mu k tomu mají pomoct.

„Je důležité, aby se Jarda cítil dobře, aby se před šampionátem dostal do optimální formy,“ ví trenér národního týmu. „Je to výjimečný a ohromně zkušený hráč, který ví, co potřebuje. Nechávám ho, aby se zařídil podle sebe, protože v zápasech pak bude klíčový.“

Nebude to jen o Jágrovi, to ne. Výhoda většiny soupisky je v mládí, dravosti. Však je taky Růžička a jeho asistenti Jaroslav Špaček s Ondřejem Weissmannem dál na tréninkách vytrvale pucují a snaží se do nich nahustit správný herní řád.

Ovšem matador Jágr se po svém nástupu k mužstvu stal ústřední postavou, navíc prohlásil, že aby oprášil herní pohodu, chce absolvovat všechny stockholmské zápasy.

Jaromír Jágr s českou reprezentací poprvé trénoval ve Stockholmu
Video se připravuje ...

Růžička se u něj, ale třeba i u Jiřího Hudlera, druhé posily z NHL v kádru, zařídí podle jejich dojmů. „Nechávám to na Jardovi, s Jirkou se taky domluvím. Dlouho nehráli, je důležité, aby byli především ve správné formě,“ zopakoval Růžička.

Švédské hry zároveň znamenají příležitost pro spoustu mladíků, dosud mezinárodně nezkoušených. Tady si mohou říct o místo v sestavě pro šampionát, který startuje už příští pátek. Zatím se v přípravných utkáních jevili výtečně, ale chystají se těžší soupeři…

Jiří Hudler byl prvním Čechem z NHL, který přislíbil účast na běloruském šampionátuFoto Michal Beránek (Sport)

„Chceme tu jednoznačně vyhrát, abychom udělali dobrý výsledek, ale zároveň sem jedeme i s tím, abychom viděli kluky hrát na téhle úrovni a my trenéři abychom měli čisté svědomí, koho můžeme vzít na mistrovství světa. Je tu přece jen spousta těch, kteří s šampionátem zkušenosti nemají. Uvidíme v těžkých zápasech, jak to ustojí,“ vysvětlil Růžička.

Je velmi pravděpodobné, že k výběru se po víkendu připojí i bek Roman Polák a útočník Vladimír Sobotka ze St. Louis, kteří mají dorazit, kouč jen čeká na definitivní potvrzení zdravotní prohlídky v klubu.

Potvrzený je i zadák Detroitu Jakub Kindl a po středeční noci a konci prvního kola Stanley Cupu se může seznam posil rozšířit, na sledování nočních duelů se ostatně Růžička s kolegy už během cesty z Prahy chystal.

Navíc vyvrcholila finálová série KHL, z níž by reprezentaci měli posílit minimálně šampion Jan Kovář z Magnitogorsku a Lvi Ondřej Němec, Jiří Novotný a Martin Ševc, možná i Petr Vrána. S vytipovanými hráči chce kouč průběžně mluvit a zjistit jejich zdravotní stav.

Ve čtvrtek ovšem v 16.00 začne Švédské hry stávající tým s Jágrem a kapitánem Rolinkem. V brance bude pro úvodní duel Alexander Salák.

Vladimír Růžička udílí pokyny své družině
Vladimír Růžička udílí pokyny své družině

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud