Pavel Ryšavý
25. května 2016 • 21:30

Co bude bez Jágra jinak? Jeho role se rozdělí, volno pro maséry

Vstoupit do diskuse
0
  • Jaromír Jágr uzavřel reprezentační kariéru v PrazeJaromír Jágr uzavřel reprezentační kariéru v PrazeFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Nejlepší útočník české hokejové historie se rozhodl, že na Světový pohár nepojede a jeho kariéra se v reprezentačním dresu definitivně uzavírá. Národní tým? Teď už pokaždé bez Jaromíra Jágra. Zvykejte si. Kde bude verdikt hokejového velikána cítit na hokejové akci roku v Torontu nejvíc? Deník Sport vybral čtyři hlavní body.

  • Kdo bude lídr?

    Tomáš PlekanecFoto ČTK/AP

    Kapitánem reprezentace byl Jágr naposledy na MS v roce 2002, pak už céčko na dresu nechtěl, cítil, že ho spíš svazuje. Šéfem národního týmu ale byl vždycky, když přijel. Pokud něco řekl, bylo jeho slovo svaté, hltali ho fanoušci, v kabině mu neodmlouval ani největší breptal. Uměl tým motivovat i jasně formulovanými výstupy do médií. Navíc když přeskočil mantinel, vždycky byl tím, kdo chce rozhodnout, nikdy nebyl schovaný v davu. Velké výhry přisuzoval týmu, porážky bral na sebe. Teď se musí vyprofilovat nový boss. Kdo? Dominantní ofenzivní bůh Jágrova typu s aurou spasitele, co umí chodit i po vodě, Česku chybí. Jeho roli si rozdělí víc hráčů. Prázdné místo v šatně může vyplnit Tomáš Plekanec , chlap s víc než 900 zápasy v NHL, kamenným a přímým pohledem, který nemluví extra nahlas, ovšem každá jeho věta dává smysl. Jen klíčové góly asi dávat nebude. Tady se otevírá prostor pro Jakuba Voráčka . Klíčová role ofenzivní jedničky bude jeho.

  • Větší klid pro trenéry

    Trenér Vladimír Růžička a Jaromír JágrFoto Michal Beránek (Sport)

    Pravé křídlo s číslem 68 je výjimečný hráč s velkým přínosem. Ale pro trenéry z toho vždycky vyplývala jedna komplikace: on není hokejista, který se podřídí systému. Naopak. Potřebujete narýsovat systém, který bude vyhovovat jemu. Musíte vhodně složit jeho trojku z hráčů, kteří budou chápat jeho pohled na hokej, ušít přesilovku a taky vhodně nasadit pravé křídlo do další formace, kdyby si Jágr náhodou protáhl střídání, aby nebylo naštvané, že nejde na led. A tohle všechno není úplná švanda. Tým se vždycky musel stavět od Jágra, až pak se řešil zbytek. Legendární útočník je navíc fenomén, třeba i na posledním mistrovství světa dostal trenér Vladimír Vůjtek dotaz, zda na veterána ještě v Moskvě čeká, jestli přijede. Česko má dobré hráče, ale ne hvězdy typu Ovečkina , Kanea, Crosbyho, takže kolem něj najednou nebude takový šrumec, což občas není úplně od věci.

  • Tým s větším drajvem

    Trenér Josef JandačFoto Michal Beránek (Sport)

    Česko na Světovém poháru nebude favoritem. Kdybyste v zámoří udělali anketu, jestli postoupí ze skupiny, kde narazí na Kanadu, USA a výběr Evropy, tak kladně odpoví možná mexický přistěhovalec, který o hokeji ví jenom to, že se hraje na něčem, co děsně studí. Jandačovu výběru se v Americe nevěří, konkurence nasadí mnohem větší hvězdy. Proto kouč svůj soubor bude stavět hlavně do rychlosti, aby byl otravný jako vosa v parném létě. Ať je protivný a dokáže s ostatními týmy jezdit, ale zároveň dovede v útočném pásmu rychle kombinovat. Vybere si takové hráče, kteří se podřídí systému, nebude se spoléhat na jednu hvězdu, jež rozhodne zápas, ale na systém. Tohle je věc, kterou by si s Jágrem dovolit nemohl. Nedá se říct, jestli bez něj bude reprezentace silnější, nebo slabší. Ale bude jiná.

  • Volno pro maséry a mluvčího

    Jaromíra Jágra chce každý aspoň chvíli pro sebeFoto Dominik Bakeš (Sport)

    Když se někde zjevil Jaromír Jágr, chtěl s ním rozhovor každý. Bez nadsázky, časopisem Kůň a klisna to začínalo, slavnou TSN konče. Jeho názory táhnou všude. Mohl by stát v mixzóně půl dne a stejně by neuspokojil všechny. Sám hráč chtěl přitom na velkých turnajích hlavně klid a tiskový mluvčí musel propotit hodně košil, aby vysvětlil, že hokejová ikona opravdu nepřijde. Noční můry se zbaví teď i maséři. Ten pocit, že Jágrovi špatně nabrousíte brusle a on nemůže hrát? To byste v koupelně vypili kolínskou a pak se ještě nechali uštknout kobrou. Mistr poznal každý milimetr, přesně věděl, co na noži potřebuje, aby se mu na ledě dařilo, jak si představuje. Třeba na MS 2010 v Německu s sebou měl dokonce i Kanaďana Freie, který brusle chystal pro celý český tým. Ale pak už to zase bylo na českých masérech... A pak odpadá Petru Exnerovi (Šánovi) šprtání dopravních předpisů v Kanadě. Jágrův dvorní řidič nemá důvod v srpnu pracovně vyrazit směr Toronto.

  • Co řekli Jandač a Ručinský o Jágrovi

    Ručinský o SP: Jágr má plné právo myslet sám na sebe
    Video se připravuje ...

    Trenér Jandač o Jágrovi: Je jen jeden, nejde nahradit
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud