Jan Denemark
14. listopadu 2021 • 04:50

Co ukázala reprezentace? Na severu nestřílí góly, ale sama sebe do nohy

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
3
  • Hokejisté prohráli i druhý zápas Karjala CupuHokejisté prohráli i druhý zápas Karjala CupuFOTO: Michal Beránek/Sport

    Zlepšili přístup, šli správným směrem. Jenže výsledek? Zase nedostatečný. Národní tým zlobí především jedna činnost: proměňování vyložených tutovek. Hra působí dobře, kombinačně i individuálně se reprezentanti do koncovky dostanou. Bohužel tam jejich snažení končí. „Vypadá to, že se z toho stává dlouhodobější problém,“ přikývl v rozhovoru po prohře 2:4 s Finskem jeden ze střelců Petr Kodýtek. Co dalšího finská bitva ukázala?

  • Vypusťte Špačka

    Ne nadarmo tenhle šikovný centr s parádním přehledem válí v elitní švédské soutěži. Formu dovezl i do sousední země a servíroval jí s velkou chutí. Michael Špaček je na turnaji jasně nejlepším Čechem. Když ke střele nedostane parťáky křížným pasem, nebojí se to vzít i na sebe. S pukem si věří, to je očividné. Pokud by někdo měl dostat největší nálož minut pro všechny možné ofenzivní situace, je to právě on. A upřímně, Špaček je jediným hokejistou, který si prozatím řekl o povýšení do seznamu vážných kandidátů pro olympijský turnaj.

    Michael Špaček odehrál puk i vleže před Atte OhtamaouFoto Michal Beránek/Sport

  • Výška nehraje roli

    Rychlé nohy a neustálé otravování. Petr Kodýtek a Matěj Blümel se i přes nevelké postavy stali, společně s Michaelem Špačkem, hlavními tvářemi povedené druhé části. Oba se gólově projevili a hlavně do hry vkládají obrovské množství energie. Pardubický forvard dvakrát soupeře vymíchal tak, že ho odměnil i uznalý potlesk finských tribun. A Kodýtek? Pokud s ním jedete do souboje v rohu a máte o třicet kilo navíc, prakticky to znamená, že s pukem neodjedete vy. Klame tělem, ale v přetlačovaných u hrazení je nesmírně silný a zároveň dovede svou subtilnější postavu dobře využívat.

    Matěj Blümel snížil na rozdíl jediného góluFoto Michal Beránek/Sport

  • Dlouhodobá bolest

    „Víme o tom. Těžko v národním týmu ale učit hráče zakončovat, tam už je pozdě hráče měnit, s tím se musí začít dřív,“ řekl k bídné střelecké potenci svých svěřenců český trenér Filip Pešán. Z tohoto hlediska byla první třetina naprosto jasným ukazatelem, co tuzemský hokej trápí na mezinárodní úrovni ze všeho nejvíc: napínání sítí, rozsvěcení červených světel, zkrátka střílení branek. „Už by vašim střelcům měl někdo něco říct,“ pokřikoval napůl v žertu na hlouček českých novinářů skaut Pittsburghu Chris Pryor. Lépe to říct nejde.

    Filip Pešán na střídačce svého výběruFoto Michal Beránek/Sport

  • Gólmanský hokus pokus

    Štěpán Lukeš, Petr Kváča a Miroslav Svoboda. Trojice extraligových brankářů, která obdržela pozvánku. Borci z KHL odmítli, byl čas ukázat na maskované muže z českého rybníčku. Výsledek? Spíš nic, než moc. Upřímně je třeba říct, že ani jednomu z nich hráči v poli moc nepomohli. „Jde to za námi,“ soukal ze sebe smutný Kodýtek poté, co jeho plzeňský kamarád Svoboda střídal po třech inkasovaných brankách v první třetině s Finy. Kváča obdržel proti Švédům 4 kusy. Nejlépe tak z celé trojice vychází hradecký Lukeš, který se přitom do branky ani nemusel dostat. „Původní plán byl tři utkání a tři různí brankáři, ale proto, že Štěpán dlouho nechytal, tak jsme si hráli s myšlenkou, že bychom ten plán změnili. Ale tímhle výkonem si jasně řekl o další šanci,“ okomentoval trenérské kroky Filip Pešán.

    Miroslav Svoboda střídal po 20 minutách. Pustil tři střely z pětiFoto Michal Beránek/Sport

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud