17. listopadu 2021 • 13:53

Střelecké naděje pro národní tým: podceňovaný univerzál i horké ruce

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
0
  • Střelecké naděje pro aktuální reprezentační sezonuStřelecké naděje pro aktuální reprezentační sezonuFOTO: Koláž iSport.cz

    Zoufalá koncovka, bídná střelba... Taková spojení létají po vystoupení české reprezentace na Karjala Cupu mezi experty i fanoušky. Jak se pokusit vylepšit dlouholetou bolavou patu národního týmu? Server iSport.cz vybral pět střeleckých nadějí pro aktuální reprezentační sezonu. Najdete mezi nimi hned dva bombarďáky z Pardubic i dalších extraligových klubů. A co podceňovaný univerzál z Čeljabinsku?

  • Důraz a palba

    Filip Chlapík (24 let), Sparta

    zápasy: 21
    góly: 10
    střely/zápas: 3,3

    Šest let hrál za mořem v juniorce, na farmě a v NHL. Už na začátku sezony bylo vidět, jak si přinesl s sebou určité návyky, které zdobí většinou soupeře národního týmu. Dovede vystřelit rychle, tvrdě, nezpracovává si puk. Vidíte ale i jeden minus: najednou má v extralize daleko víc času, což mu škodí, protože situace občas přehrává. Nejsilnější přitom je, když hraje rychle a jednoduše. Poslední roky v Ottawě po něm chtěli, ať se hlavně sráží, hraje důrazně. Teď může hrát i hokej, měl by vyrůst.

  • Podceňovaný univerzál

    Lukáš Sedlák (28 let), Čeljabinsk

    zápasy: 28
    góly: 13
    střely/zápas: 3,1

    Pro fanoušky může zůstávat pořád trochu pod radarem. KHL není sledovaná tolik, a i když je Čeljabinsk na špici, pořád to není Petrohrad. Sedlák je hráč, který dovede úplně všechno. Vyrostl, když v KHL může útočit a má táhnout mužstvo, v Columbusu měl do roku 2019 hlavně bránit. Vyhraje buly, zvládne oslabení, dobře bruslí a má i potenciál dávat poměrně dost branek. Je komplexním centrem, který by mohl převzít roli české jedničky v Evropě od Jana Kováře. Jen musí být fit.

  • Mladý bombarďák

    Matěj Blümel (21 let), Pardubice

    zápasy: 22
    góly: 7
    střely/zápas: 3,6

    Dobře umí trefit puk z první, má rychlost pro mezinárodní hokej, snaží se o co nejčastější střelbu. S 80 ranami je zhruba na úrovni Milana Gulaše nebo Michala Řepíka. V minulé sezoně nasázel 17 extraligových gólů, logicky od něj čekáte víc, v 21 letech pořád roste. Má v sobě potenciál jít přes 25 gólů, jen ještě není tak produktivní. Herně vypadá velmi slušně, silově a fyzicky je na velký hokej už připraven dobře. Jen se ještě víc odšpuntovat. Po sezoně by mu prospěl posun do rychlejší ligy.

  • Horké ruce

    Robert Říčka (32 let), Pardubice

    zápasy: 22
    góly: 16
    střely/zápas: 3

    Nečeká, nekalkuluje, střílí. Má výbornou ránu zápěstím, dobře umí prásknout do puku, který k němu letí na volej. Navíc se dostal do životní formy, věří si, že dá gól, což na něm je vidět v každém střídání. Na první reprezentační akci nejel, limitem pro něj může být věk, protože není borcem, kterého využijete i za pět let. Ale pro režim tady a teď má smysl. Jestli mu palebná forma nevyhasne, musí se v mezinárodním hokeji zkusit. V extralize třeba s pohybem a důrazem nemá problém.

  • Mistr kliček

    David Šťastný (28 let), Mladá Boleslav

    zápasy: 13
    góly: 4
    střely/zápas: 3

    Teď se zotavuje po operaci ramene. Pro potřeby národního týmu bude k využití spíš až na jaře. V extralize najdete jen málo hokejistů, kteří mají současně tak dobrou kličku, smysl pro kombinaci a střelecký dar. Klíčové je u něj, aby situace nepřehrával, protože občas se s pukem baví jako bývalý ruský poeta Alexej Kovaljov. Buď k smrti ukličkuje soupeře, nebo sebe. Když tohle škrtne, má předpoklady, aby patřil mezi klíčové muže i v reprezentaci. Je to hráč, ve kterém je víc, než předvádí.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud